MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 25, 2025 7:52 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Czesc. Wszystkiego naj, naj w Swieta.

Mam takie male pytanie. W mojej kochanej beczulce jak tylko ja kupilem tylna kanapa byla w kiepskim stanie. Oddalem do znajomego, naprawde dobrego tapicera i zrobil mi sprezyney itd... Sprawa jest taka iz mam wrazenie, ze siedzi sie tam troche za wysoko. Czy macie jakies informacje jak to prawidlowo powinno byc, np.: jak wysoki czlowiek moze siedziec, aby nie zachaczac o sufit. U mnie siedzial ostatnio kumpel 195cm wzrostu i byl na styk, dlatego mnie to cos zainteresowalo.

No i drugie z rozpedu. Jak wyglada sprawa mocowania tylnych zaglowkow? Czy sa jakies specjalne szyny=prowadnice. Jezeli tak, to czy do kanapy"zwyklej" bez zaglowkow i tych szyn mozna jakos to wspawac i przystosowac??? Znacie na to jakis patent???

Z gory dzieki za wszystkie inf. i wesolych Swiat i szerokiej drogi w 2003.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Uzik pisze:
No i drugie z rozpedu. Jak wyglada sprawa mocowania tylnych zaglowkow? Czy sa jakies specjalne szyny=prowadnice. Jezeli tak, to czy do kanapy"zwyklej" bez zaglowkow i tych szyn mozna jakos to wspawac i przystosowac??? Znacie na to jakis patent???

Podobno da się przełożyć prowadnice z jednego oparcia do drugiego, ale sam jeszcze tego nie sprawdzałem. Natomiast jesli masz dostęp do oparcia z zagłowkami w takim samym kolorze, jak masz tapicerkę w samochodzie (a zakładam, że zagłówki będziesz szukał pasujące kolorem ;) ), to możesz zrobić manewr pod tytułem przełożenie obicia i sprężyn na ramę tej z zagłówkami (ewentualnie możesz zostawić tamto obicie, ale zakładam, że jak oddałeś je do tapicera, to nie będziesz chciał się z nim rozstać :lol: ) i założenie tego do samochodu.
A co do pytania pierwszego: czy Twoje autko ma przeszłość taksówkarską? Bo to by tłumaczyło kiepski stan siedziska (zwłaszcza z prawej strony). No i jeszcze kwestia siedzenia kierowcy - czy też nie jest wysiedziane... Mój ojciec swego czasu (1992 rok) przywiózł z Niemiec W123. 10-letnie, oryginalny przebieg coś koło 250 tys. 200D, zupełny "golasek", za to od pierszego właścicela, starszego pana. Stan auta jak z fabryki. Pomimo, że ten pan był słusznej wagi (na oko koło 100 kg) i takiego przebiegu siedzenie kierowcy było w stanie bardzo dobrym - nie uginało się i nie było wysiedziane. Stąd moje zapytanie o przeszłość Twojego samochodu.

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
swój chłop

Nie nie jest taksowkarskie!!! To wiem napewno. Tak zle to z tymi sprezynami nie bylo. Po prostu oddalem, bo byly niektore pozarywane i chcialem je zrobic. Fakt gotowe, bardzo fajnie tylko nie znam tej wyskokosci. Czy maja byc wklesle lekko, wypukle jak w fiacie 125p, czy moze zupelnie plaskie??? To jest moj problem.

A co do tych prowadnic to zaglowki fakt jada do mnie z Niemiec w tym samym kolorze w idealnym stanie tylko bez prowadnic. Moja kanapa tez nie jest na to przystosowana i nie mam jak zamienic z kim. Dlatego tez mysle sobie, czy nie ma jakiegos patentu na to, a moze na szrocie wyciagnac prowadnice od przednich siedzen??? A moze mozna jakos je samemu zrobic??? Jak to wyglada???

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Uzik pisze:
Fakt gotowe, bardzo fajnie tylko nie znam tej wyskokosci. Czy maja byc wklesle lekko, wypukle jak w fiacie 125p, czy moze zupelnie plaskie???

Siedzisko ma być zupełnie płaskie, natomiast oparcie ma być profilowane -wgłębiena dla dwóch pasażerów.

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
swój chłop

Dzieki, tak tez jest. [zlosnikz]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

zaglowki do tylnego siedzenia mozna samemu zainsatlowac. ok. 1 roboczogodzina. jednak polecam umieszczenie ich w oryginalnych prowadnicach. w tym celu nalezy jechac na schrott i nabyc przednie oparcia od w115. zabrac z nich stelaz oraz plastikowe, gwintowane nakladki (czarne) z bialymi podkladkami - bardzo wazny jest ten element, albowiem zapobiegac to bedzie rozpruwaniu tapicerki w miejscu, w ktorym zrobisz dziure na zaglwoki. prowadnice mozna przyspawac do ramy siedzenia, przkrecic badz tez uzywajac nitow. wazne jest tazke odpowiednie ustawienie zaglwokow. stojac z przodu pojazdu - przednie zaglowki powinny idealnie zaslaniac/pokrywac sie z tylnymi.
jesli wybierzesz opcje spawania - uwazaj aby nie przysmazyc elementow tlumiacych siedziska, sa bardzo podatne na zapalenie.
pozdr.,
pepe

Tytuł:
swój chłop

Dzieki bardzo, ale czemu akurat od w115 maja byz te przednie oparcia??? Nie moga byc od w123? :-?
Macie ktos moze te orginalne prowadnice??? Jezeli ktos ma niepotrzebne to chetnie o tym pogadam :P

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00