Witam pochodzę z Lublina. Ja i mój brat ( który pokazał mi to forum ) kupiliśmy dawno temu mercedesa w 115 w stanie jeżdżącym z motorem 2.0D,który przyjechał z Baligrodu do Lublina o własnych siłach
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
(co to była za wyprawa). Mieczysław został rozebrany praktycznie odrazu i oczywiście walka z blacharką . Po drodze okazało sie że to powinien być 3 litrowy dirsel z automatem że 3 litrowego diezla ze 115 ze świecą w ręku szukać to kupiliśmy całą beczkę z 3 litrowym motorem w automacie z blachą nie do odratowania ale samochód też o własnych siłach wrócił na podwórko. To co przydatne został z beczki wyciągnięte silnik na stół został rozebrany złożony na nowych uczczelkach i z przyzwoitości wymieniłem pierścionki ( stare leżały w tulei jak te nowe ) dotarte zaworki itp. i potem mi sie urodziło dziecko moj brat ma już 3 i miecio stał tak ze 4 latka no ale i na niego teraz pora przyszła żeby go skończyć no i będe miał pierwsze pytanie ale w osobnym poście apropo oryginalnej podstawy filtra oleju do w 115 bo jak każdy wie jest w innym miejscu niż w 123.