MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 14, 2025 12:38 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam,
od kilkunastu lat moim marzeniem jest posiadanie poczciwego miecia w dieslu, wybór padł na 115. Za kilka miesięcy ślub, więc ostatni moment by spełnić swoje młodzieńcze marzenie, bo niestety narzeczona woli nową kuchnie, a kawalerskie oszczędności są. Znalazłem takie ogłoszenie:
http://olx.pl/oferta/mercedes-benz-w115 ... 9dadf1b51b
Mam świadomość, że drzwi nie są z tego rocznika, jednak silnik pasuje do nr vin. Widziała może ktoś to auto na żywo lub ma jakieś rady przed zakupem? Z góry dzięki za pomoc :)

swój chłop
Awatar użytkownika

właśnie nie doczytałem do końca, ale mówię albo mi się wydaje albo drzwi są z II serii :-)), bo tak niewyraźnie widać na tych zdjęciach. Niestety nie znam auta :-(((

postmajtek

czy istniej szansa zarejestrować takie auto na żółte tablice?czy ludzie z doświadczenia wiedzą, że lepiej sobie takie coś odpuścić?

swój chłop
Awatar użytkownika

Auto musi być co najmniej w 75% oryginalne. Nie wiem jak rzeczoznawca podejdzie do tych drzwi ???
Trudno mi powiedzieć. Natomiast ja mam na żółtych tablicach Mietka i dla mnie same plusy.
Po pierwsze przegląd bezterminowy, po drugie ubezpieczenie na rok 200zł za 2,4D, jako członek PZM-ot, 60% + 70% za
członkostwo. Nie ma problemu ze sprzedażą w kraju, za granicą. Jedynie powiadamiasz konserwatora. Zgoda na sprzedaż za granicę przy wartości auta chyba powyżej 40tys. Wyjechać można bez problemu za granicę na wycieczkę.
Przy wypadku ( nie z Twojej winy ) auto musi być przywrócone do stanu faktycznego!!! Nie mam mowy o szkodzie całkowitej. Jak dla mnie prestiż, podziw przechodniów i zazdrość innych kierowców. Na pewno trzymają się z daleka bo uszkodzenie zabytku podchodzi pod paragraf :-))). Ostatnio mnie jeden chciał pogonić, ale jak zobaczył żółte blachy to się wycofał :-))). Niektórzy sądzą że to tak jakby konserwator położył na tym łapę, ale ja tak tego nie odczuwam.
Przynajmniej zobowiązuje do dbania o nasze piękne.

swój chłop
Awatar użytkownika

Nasze piękne Gwiazdy :-)

postmajtek

A czy rzeczoznawca przy takim badaniu jest w stanie wychwycić np. to, że jest zamontowany blok 2.4 w oryginalnie 220D?

postmajtek

Czy to badanie rzeczoznawcy jest bardzo szczegółowe?czy przyjeżdża pan Zdzisio popatrzy, popyta i wyciągnie rękę po kasę za wystawienie opinii?

swój chłop
Awatar użytkownika

U mnie badał dokładnie, włącznie z silnikiem, numerami silnika, zgodnością z oryginałem. Dostałem 90% za oryginalność więc dość wysoko. 100% tylko z fabryki :-). Spotkałem się ostatnio z oceną rzeczoznawcy gdzie nie zadał sobie trudu i wpisał rok produkcji 1979. zgodnie z dowodem rej. Jak wiemy w tym roku nie produkowano już W115. Więc to zależy od rzeczoznawcy, ale on bierze za to odpowiedzialność i czasem takie buble wystawiają.

postmajtek

nikos159 pisze:
Widziała może ktoś to auto na żywo lub ma jakieś rady przed zakupem? Z góry dzięki za pomoc :)

Patrząc na zdjęcie 3 i 4 mam wrażenie że ten egzemplarz trochę się łamie z tyłu. Nie macie takiego samego odczucia ?
Jeśli tak jest w rzeczywistości to najlepiej o nim nie świadczy.

weteran
Awatar użytkownika

to jest na 99% moje pierwsze auto. Błękitna - jesli ktoś pamięta, tylko przemalowana. Auto się nie łamie, miało tylko słabe tylne spreżyny. Było misz maszem serii, widzę że po za drzwiami i zderzakiem jest ok. Kupa sentymentów dla mnie, kiedyś nawet chciałem je odkupić, ale właściciel nie chciał. Na pewno kolor nie jest ori (po numerach wychodziło że miał być jeden z odcieni czerwonego - nawet gdy był u mnie błętkitny). Vinowo podchodził coś pod końcówkę serii 1,5

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

postmajtek

http://otomoto.pl/mercedes-benz-inny-w1 ... 02150.html przypadek wymieniony wyżej- brak pedantyzmu rzeczoznawcy

mojojojo13 uważasz, że ten konkretny model jest warty tej kasy (mogę Ci przesłać nr vin)? czy w takim przypadku (drzwi, inny kolor, zderzak) jest w ogóle szansa zarejestrowania go jako auto zabytkowe?

swój chłop

chyba lepiej wysłać wino niż vin

weteran
Awatar użytkownika

Heted ma racje , wole wino :) . Ja sprzedalem auto 6 lat temu, nie wiem czy warto. Nic nie zastapi ogledzin. Srednio nadawal sie na zabytek, ale jak sie uprzesz to i tesciowa zarejestrojesz na zolte

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

swój chłop

szeczgólnie ten czerwony zabytek z 79r jest wart wina. Dobrze, że rzeczoznzwcami nie są ludzie z forum 114-115, bo zabytków byłoby b. mało

postmajtek

http://olx.pl/oferta/sprzedam-zamienie- ... 0ecb2db0ae
a co myślicie na jego temat?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00