marcel1985 pisze:
Dzieki Styczu za odpowiedz

Z pewnością troszkę to będzie kosztowało ale chciałem dokładniej znać ramy na jaka kwotę muszę się przygotować
jestem po remoncie silnika co prawda 2800 ale z dostępnością części jest coraz gorzej niestety,
panewki (cena w aso koło 800 zł, ja wykopałem gdzieś zagranicą za 700 bo w aso nie potrafili ich ściągnąć do tego szlif w sumie koło 1000 zł było jak się nie mylę)
uszczelka głowicy 400 zł
łańcuch rozrządu i zębatki koło i uszczelniacz wału i sznur koło 600-700 zł
remont głowicy 700 zł jak się nie mylę (u mnie prowadnice były złom i uszczelniacze, zawory ok)
przegląd pompy oleju i regeneracja koło mówili 200 zł (to robiłem akurat z Ojcem bo nikt nie robi już takich rzeczy w mojej okolicy)
pompa wody, pompa paliwa 300 zł już trzeba liczyć bo co roku to jest droższe w zakupie...
tulejowanie bloku 1200 zł
pierścienie koło 400 zł chyba że trzeba i tłoki wywalić to wtedy tak z 500 zł sztuka jak trafisz na aukcji bo w ASO to sobie krzyczą koło 1200 zł za tłok z pierścieniami .....
tutaj masz realne koszty remontu z przed roku gdzieś..... aha oczywiście cały silnik rozbierałem i składałem sam a to też kosztuje do tego uszczelki nowe pod miskę, pompę wody,paliwa, pod pokrywę zaworów itp, sylikony i kleje więc pewnie z 700-1200 zł dodatkowo za uszczeleczki i robotę musisz doliczyć.
to są koszty max remontu, no chyba że masz tak zjechany wał korbowy że jest do wymiany to wtedy koszta rosną. MB to nie jest tania sprawa
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)