BMG pisze:
A ja wprost przeciwnie o ile zgadzam sie z toba ze zdezaki to niezdyt piekny element (ale nie w kazdym modelu) , to z lampami sie nie zgadzam, mozna je wymienic na europe w 99% przypadkow odkrecajac 4 srobki.
Jazda 114 jest tania . fakt mechanikow jest coraz mniej , ale
zawsze beda. Co do stanu i jakości serwisów w USA, to wiesz ze dzwoni tylko nie wiesz w którym kościele. Samochód w USA jest jak u europie młotek. Każdy go ma jest tani i zawsze można kopić drugi .Ale MERCEDES , BMW to co innego - bo nie każdy go ma i jest cholernie drogi. Wiec jest również dobrze serwisowany w zdecydowanej większości przypadków. No chyba ze kupisz auto po 10 murzynach i 11 meksykach. Wtedy się z Toba zgodzę. Jeśli chodzi o zabezpieczenia anty korozyjne to nie wiem co masz na myśli, bo jeśli jakaś czarna mazie nakładana namiętnie na auta w polsce to rzeczywiście tam tego niema (na szczęście).
co do lamp to nie wymienia się kloszy !!!!! wymienia się żarówki nie pisz takich bzdur. Fakt żarówka w USA jest razem z odblaskiem. W europie 5' i 7' odblaski np fiat125 czy star. maja dokradnie takie same odblaski co w USA z tą różnicą ze w europie w odblask wkłada się żarówkę a u nas wymienia się żarówkę która jest odblaskiem. Tak czy siak elementy te są w 100% wymienne nawet kostki uchwyty i bolce pozycjonujące są takie same.
A klosz lampy w mercedesie zostaje

:) i zdecydowanie lepiej wygląda latarnia amerykanska (moim zdaniem) a zwłaszcza w 114
Najpierw ziewne
![[hehe]](./images/smilies/hehe.gif)
Nie wiem ile aut z USA przewinelo sie przez Twoje rece. Ja ich mialem kilka. Kilka wlasnych, kilka klientow w warsztacie i wiem jakie sa roznice w jakosci prac mechanikow amerykanskich vs europejskich.
Do Twoich rasistowskich uwag nawet nie bede sie odnosil - jak sie powtorza to po prostu wystrzele Twoje konto w kosmos i wyrzuce z forum! Zabezpieczenie antykorozyjne nie musi byc czarna mazia na podwoziu. Moze gdzies Ci sie obilo o uszy zabezpieczenie profili zamknietych itp. W USA nikt tego nie robi.
Zarowka w wesjach USA stanowi wieksza czesc reflektora, owszem, zostaje fragment niewymienny oraz ramka. Fakt pozostaje jednak faktem, ze takiej zarowy nie kupi sie na CPNie jak sie przepaliw trasie i nie ma sie zapasu. Faktem tez jest, ze mozna wymienic na europejskie, o ile kupi sie ladne klosze. Po prostu zwracam koledze uwage na problemy i roznice amerykanskich wersji.
Nie odniosles sie do obnizonej mocy silnikow? Nie znalazles nic na wikipedii?
![[hehe]](./images/smilies/hehe.gif)
I oczywiscie jeszcze jedno - koszty sprowadzenia i zakupu. Przy modelu produkowanym na peczki, gdzie USA nie bylo glownym rynkiem, Europa zachodnia jest dobrym kierunkiem poszukiwan. Mozna sie samemu przejechac, nawet kilka razy, i obejrzec. Bo czesto to co jest na fotkach na e-bayu, nie jest tym samym co chca nam wcisnac. Ostatnio kolega uniknal w ten sposob wpadki z Porsche 356 - inne auto chcieli mu wyslac niz bylo na fotach. Na szczescie mial czlowieka na miejscu ktory sprawdzil auto przed wyslaniem kasy.
Jedyny /8 ktorego w ciemno polecam z USA to W115 300D. Tylko w USA takie byly, mialy 114-tkowe wykonczenia i zazwyczaj pelen wypas. Auto ktorego w Europie sie nie dostanie. Ale koszty beda spore.
A tu link z fotka 114-tki USA:
http://olsztyn.olx.pl/mercedes-114-coupe-iid-163970370Elementem wymiennym jest caly okragly wklad nad pomaranczowa obrysowka. Jak dla mnie to znaczna czesc reflektora
I jeszcze kilka fotek - fajny link:
http://mercedes.pcz.pl/coupe/c114/galeria/page_07.htm