MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw lip 17, 2025 1:07 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam Was Panowie.

Nikt mnie tutaj jeszcze nie zna - przyznam szczerze, że nie miałem czasu na przeczytanie Waszego regulaminu tak więc proszę o wybaczenie grzeszków, które pewnie popełnie/popełniam :). Nie mniej dajcie mi proszę trochę czasu a uczynię to i przyjmijcie proszę do swojego grona kolejnego fanatyka "Kubusia".

Sprowadza mnie tutaj taki jeden, oto i on: http://www.autotrader.pl/mercedes-220-w ... 113826694/

Wczoraj nim jeździłem i oglądałem go. Przyznam, że moje doświadczenie wśród Mercedesów nie jest zbyt duże ze względu na mój niski wiek - 20 lat. Mam budżet w wysokości 42 000 zł. Chcę kupić Mercedesa W115. Nie wiem czy słyszeliście/widzieliście kiedykolwiek ten egzemplarz zamieszczony powyżej?

Jeżeli słyszeliście chciałbym zadać parę pytań, jeśli nie słyszeliście chciałbym natomiast rzucić moje spostrzeżenia po jeździe próbnej i również zadać parę pytań. :)

Liczę na pomoc. :)
Nie chcę się na pierwszy post za dużo rozpisywać.

Pozdrawiam
Kamil

wiarus junior
Awatar użytkownika

Na początek widać że coś jest w papierach na...ne bo modele W 114-115 zakończono produkować w 1976 a rzeczony 220 benzyna już w 1973 r. Zresztą na pierwszy rzut oka widać że to pierwszoseryjna karoseria tak więc z 1978 rokiem w żaden sposób nie może mieć nic wspólnego. Po za tym wiele braków jak np kieszenie na drzwiach więc nie taki znów "wręcz idealny".

weteran
Awatar użytkownika

za tą cenę to chyba nawet kolega z forum ma na sprzedaż idealne piękne auto, no chyba że już zrezygnował ze sprzedaży

tutaj masz auto o którym mówię viewtopic.php?f=51&t=37642&hilit=milka&start=45

w108 280SE 3.5 manual oraz masa części do 108

swój chłop
Awatar użytkownika

Milka pojawiła się kilka dni temu w ogłoszeniu :(

http://allegro.pl/mercedes-w114-280-i1508289515.html

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 2336868
Cześć,

za te same pieniądze jest wystawione na Allegro auto kolegi z forum:

http://moto.allegro.pl/mercedes-w114-28 ... 89515.html

W114, a nie W115, ale warte rozważenia.

Tel. 668 459 362

nowy

w opisie ogłoszenia jest błąd - auto jest z 1971 roku. Pierwsza generacja W115.

Rozwinę trochę moich spostrzeżeń apropos egzemplarza: auto jest bez wspomagania i klimatyzacji. Klimę jestem w stanie wybaczyć ale W115 z silnikiem benzynowym bez wspomagania? Zawsze mi się wydawało, że wersje benzynowe nie były tanie i słabo wyposażone. Mylę się? :)

Auto jest pomalowane całe na nowo. Patrzyłem na podłogę - niby ten sam kolor co nadwozia ale delikatnie widać ogniska rdzy na blasze. Progi wyglądają w porządku, silnik coś się dusi na jednym cylindrze - prawdopodobnie kwestia świecy.

W ogóle gość sprawia dziwne wrażenie - twierdzi, że auto kupił kilkanaście lat temu we Francji, tam nim jeździł przez pięć lat i w Polsce auto jest od chyba dziesięciu lat. Przez 10 lat nie zarejestrował auta?

Położona jest nowa wykładzina / raczej nieoryginalna / pod wykłądziną jest gąbeczka (chyba w celu wytłumienia dźwięków). Wykłądzina również jest w bagażniku. Bagażnik jest pomalowany na czarno i wygląda dość dobrze. Ciężko chodzą ona i drzwi. Widać i czuć, że auto długo nie było użytkowane. Skóra jest nowa / również nie wiem czy oryginalna /. Schowków na drzwiach nie ma i gość twierdzi, że tak kupił auto... :/ A no i jest popękana w 3 miejscach deska rozdzielcza. Długie jakby przecięcia skóry na desce. Właściciel twierdzi, że to na skutek słońca. / Nie wiem czy mu wierzyć /.

Cena mnie trochę dobija. Uważam, że nie jest wart 35 000 zł. Co najwyżej 30 000 a najlepiej 28-29 tys. Wam też tak się wydaje?

Mam do wyboru dwie drogi. Albo kupić już odrestaurowany egzemplarz (jestem pedantyczny i musi być naprawdę w dobrym stanie, z czterocylindrowym silnikiem i w ładnym kolorze) lub kupić taniej samochód a więcej w niego włożyć.

Mam firmę, która by się tego podjęła: CarForceOne w Warszawie. Tylko nie wiem co się bardziej opłaca. Restaurować na nowo czy kupić już zrobiony i tylko w niego doinwestować?

nowy

no nie każdy Panowie w wieku 20 lat musi mieć kasę "od taty; od mamy". nie wnikajmy w to skąd mam kasę bo to chyba nie jest istotne...

jak już to ten wygląda lepiej: http://www.autotrader.pl/mercedes-200d-1973/113057082/

tylko ja myślałem o pierwszej generacjji. nie o wersji po lifcie.

pytanie moje takie: czy tego powyżej można byłoby przerobić na wersję przed liftem? światła bez żeber, lusterka bardziel oldschoolowe?

kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 1442573
ChillChill pisze:
pytanie moje takie: czy tego powyżej można byłoby przerobić na wersję przed liftem? światła bez żeber, lusterka bardziel oldschoolowe?
no nie każdy Panowie w wieku 20 lat musi mieć kasę "od taty; od mamy". nie wnikajmy w to skąd mam kasę bo to chyba nie jest istotne...

jak już to ten wygląda lepiej: http://www.autotrader.pl/mercedes-200d-1973/113057082/

tylko ja myślałem o pierwszej generacjji. nie o wersji po lifcie.

Hej

Wszystko możesz poprzerabiać ale nie wiem czy warto??!! Jeżeli dysponujesz taką ilością gotówki to poprostu poszukaj i kup sobie taki egzemplarz jaki Tobie bedzie odpowiadał. Myślę że w grę wchodzą nie tylko pojazdy z Polski ale również z całej UE czy nawet USA. Szukaj ....

http://www.zelazko.com.pl

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00