MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt lip 25, 2025 6:10 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam , myśle że na forum przydałby sie temat w którym osoby pragnące kupić merca albo cześci mogły by przy pomocy forumowych kolegów rozwiać wątpliwości co do okazji na aukcji internetowej, tudzież informacje o przedmiotach jakie udało im sie znaleźć na giełdzie , myśle że forum by było czytelniejsze i proponuje ten temat przykleić .

Druga sprawa , od pewnego czasu planuje zakup w115 a osiemnastka tuż tuż wiec trzeba powoli zacząć poszukiwania upragnionego pojazdu na allegro wypatrzyłem.

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11584021
jak sie dowiedziałem od sprzedającego :
- auto sprawne , silnik i skrzynia super pracują
- zgony z vinem (napis 240 ktoś dokleił dla szpanu w vinie jest 2000D i w mercu to samo)
-przez ok 20 lat auto rzekomo użytkował jeden właściciel w podeszłym wieku i był garażowany
- mimo remontu blacharskiego gdzieniegdzie wychodzi rdza
-wyje tylna półoś / łożysko
-fotele były do niedawana w oryginalnych pokrowcach i sa w bdb stanie
-działa centralny zamek który jest oryginalny
-szyberdach domontowany był potem
-kolorek mi bardzo psuje ale nie wiem czy cena jest odpowiednia
oglądał ktoś to auto na żywo ?

kolejna atrakcja:
http://allegro.pl/item1032625865_merced ... kazja.html
nie wiem co rozumieć przez wyposarzenie standardowe ale chyba samochód goły i wesoły
a przydałoby mi sie wspomaganie.
po raz kolejny oglądał ktoś to auto na żywo ?

i jeszcze to do wglądu
http://allegro.pl/item1033740915_mercedes_115.html

swój chłop

Numer GG: 392926
Auto z drugiego ogłoszenia widziałem na żywo jednak tylko przejazdem,zwróciło moją uwagę.Ewentualnie mogę w sobotę podjechać i zobaczyć.

postmajtek

Było by to bardzo pomocne , mam pytanie czy w standardzie dawali wspomaganie kierownicy do w 115 ?

wiarus junior
Awatar użytkownika

Auto z pierwszego linku: brak różnych detali (drobne plastiki i elementy aluminiowe), dołozone jakieś żaluzje na półce, kombinowany wydech, sztukowany wąż chłodniczy, kabel sugerujący grzałkę w bloku, nierówne szczeliny, ochydna antena w błotniku, biżuteria w stanie średnim/kiepskim, o szyberdachu lepiej nic nie pisać, wspomaganie orginalne, tapicerka ładna ale nie wiem czy taka wychodziła (nie widziałem nigdy - moze inni się wypowiedzą) .

Auto drugie: zniszczona/niekompletna tapicerka, biżuteria (grill) do wywalenia, brak listew progowych, brak wielu elementów - nie chce mi się wymieniać ilu [zlosnik] ogólnie stan dużo gorszy od pierwszego.

Autko trzecie: poskładane z różnych części znalezionych w stodole, pomieszana I i II seria, brak listew, tapicerka i elementy wnętrza w stanie agonalnym, najgorszy ze znalezionych przez Ciebie :-?

Wszystkie pojazdy mają podaną za wysoką moc silnika ale to nieistotny szczegół, wszystkie były naprawiane blacharsko z lepszym lub gorszym efektem :cry:

Wspomaganie było opcją ale przekładnia opasuje od W 123.

Jeżeli dysponujesz kwotą około 2000 Euro to poszukaj sobie auta na zachodzie (niemcy, francja, holandia) nawet z motorem benzynowym ale w jak najlepszym stanie, jeżeli zamierzasz ujeżdżać zabytka na codzień to poszukaj nawet W123 - są dużo wygodniejsze i łatwiejsze w obsłudze na codzień (komfort jazdy bez zmian).

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

postmajtek

Witam , a jaki byłby orientacyjny koszt przywrócenia tych aut (chodzi mi o te 2 pierwsze) idealnego stanu wizualnego , (o technicznym sie nie wypowiadam , bo to można określić po jeździe próbnej)
niedawno na allegro pojawił sie http://allegro.pl/item1035599035_merced ... y_115.html
mimo że lepiej podoba mi sie kolor seledynowy , to ten merc ze wzgledu na cene i wyposarzenie jest moim faworytem , tylko trzeba by sprawdzić vin.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Jedź ogladaj, zastanów sie, ale nie traktuj forum jako wyroczni, kazde auto będzie miało jakieś wady !! Tylko od Ciebie zależy czy wybierzesz egzemplarz biedny ale bliski orginału i w dobrym stanie technicznym czy egzemplarz "na wypasie" zgnity do połowy [zlosnik]

Moja rada: szukaj zdrowej budy [zlosnik] nie patrz na wyposażenie [zlosnik] wyjeżdżaj na zloty a nie do roboty [zlosnik]

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam. Może zainteresuje cie ta 11? [zlosnik]

http://moto.allegro.pl/item1024886520_s ... w115.html#

Pzdr Marcin [oczko]

swój chłop
Awatar użytkownika

Marcin Nieszkowiecki pisze:
Witam. Może zainteresuje cie ta 11? [zlosnik]

http://moto.allegro.pl/item1024886520_s ... w115.html#

Pzdr Marcin [oczko]

Trzeba przyznać że właściciel tego egzemplarza poszedł całkowicie po "bandzie" !!!! A żeby wpaść na pomysł wpasowania do góry nogami tylnych świateł od 124 ?! to trzeba być prawdziwym Hardkorem :o

wiarus senior

TomaszP pisze:
A żeby wpaść na pomysł wpasowania do góry nogami tylnych świateł od 124

jest w tym pewna logika- /8 miał czy tez ma światła cofania na dole lamp

Honda CB650SC Nighthawk '82
Honda CX500 Cafe Racer '81

postmajtek

A co sądzicie na temat zakupu 115 w trakcie remontu , np po blacharce http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C12965708 czy taki zakup jest opłacalny i co jest droższe do zrobienia mechanika czy blacharka ?

wiarus senior
Awatar użytkownika

to już jest pomysł z kategorii nic gorszego już wymyślić nie można [zlosnik]
moja rada jest prosta ....uzbieraj tak minimum z 20 tys. pln i wtedy ruszaj na poszukiwania /8 8)

swój chłop
Awatar użytkownika

Zygfryd_60 pisze:
a jaki byłby orientacyjny koszt przywrócenia tych aut (chodzi mi o te 2 pierwsze) idealnego stanu wizualnego

Nie można określić ile kosztuje przywrócenie 115 do stanu idealnego, a dlaczego ? Pytasz ile kosztuje, to oznacza że liczysz się z kosztami. Oryginalne elementy MB są chorendalnie drogie o ile są jeszcze dostępne. Zamienniki są, ale różnej jakości i przy montażu może się okazać że coś nie pasuje, tu odstaje tam jest za krótkie itp. Kolejna sprawa, to należy znać osobę która poskłada to idealnie do kupy i nie będzie trzeba tego poprawiać ( czytaj dopłacać ponownie) takich niuansów jest milion przy restaurowaniu starego samochodu.

Są dwie rady aby jeździć idealnym Mercedesem, albo szukać na zachodzie http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... eNumber=29

Albo przestać wierzyć w bajki zaopatrzyć się w dużą ilość leków przeciwbólowych, antystresowych i dać przemówić sobie do rozumu że doprowadzanie auta do stanu idealnego może zająć wieczność a może nawet i dwie [krzyk]

postmajtek

W takim razie obstaje przy pierwszym , kupić egzemplarz po czesciowej renowacji , jak te do których link podawałem w pierwszym poscie , a potem powoli i konsekwentnie doprowadzać go do jeszcze lepszego stanu.
Jak patrzyłem na niemieckim ebayu to tam nie ma za wiele 115 stek , na jakich serwisach najlepiej rozpocząć poszukiwania ?

swój chłop
Awatar użytkownika

heniekx pisze:
Wspomaganie było opcją ale przekładnia opasuje od W 123.

Nie pasuje.
Można na siłę przypasować ale ma dużo mniejszy skręt i tak naprawdę wygodniej jest zaparkować na raz bez wspomagania niż na dwa ze wspomaganiem

swój chłop
Awatar użytkownika

Zygfryd_60 pisze:
Jak patrzyłem na niemieckim ebayu to tam nie ma za wiele 115 stek , na jakich serwisach najlepiej rozpocząć poszukiwania ?

Moim zdaniem dwa najlepsze zachodnie serwisy ogłoszeniowe to Mobile.de oraz Autoscout24.de

Najlepszym kluczem do szukania 115 w tych serwisach to zaznaczenie Mercedes Benz / limuzyny / rok produkcji do 1975/80 i szukaj !!! Do wyboru do koloru od 100 euro do 20000 euro.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00