MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 21, 2025 1:56 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Witam szanownych forumowiczow. Mam pytanie odnosnie 114stki
http://moto.allegro.pl/item1134928323_m ... _280c.html
niestety jak widac auto nie ma papierow,czy jest mozliwa rejestracja takiego "cuda" i czy to nie przypomina "drogi krzyzowej"?
a moze ktos juz go obejzal i ma cos do powiedzenia?

swój chłop
Awatar użytkownika

W maju rejestrowałem swoje coupe, które posiadało jedynie brief i secjalnie problemów nie było (Wrocław). Rejestracja samochodu bez dokumentów z zagranicy to z rejejestacją na "żółte" auta z kraju jedynie jeden dodatkowy urząd - Celny. Oczywiście wzystko zależy od wiedzy urzędników np. w Wydziale Komunikacji Pan musiał dodatkowo [zlosnikz] konsultować się z kierownikiem czy może rejestrować auto bez dowodu.

weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
@ amon: ten samochod z ogloszenia - w przeciwienstwie do twojego - nie ma zadnych papierow (co w polaczeniu z wydlubana stacyjka sprawia smieszne wrazenie ;))
@ benovox1: pocztaj sobie tutaj

'71 250 CE, angol

Dzieki panowie za info.Niestety zarazilem sie choroba zwana "zadza posiadania MB W 115 114" :cry: ;) Wiec nie miejcie mi za zle,ze bede Was czasami nekal roznymi dziwnymi(?) pytaniami,ale coz,w koncu jestem chory a takiemu nalezy wybaczac ;)
I juz pierwsze pytanie do @amon- Czy to nie Twoja 114 ostatecznie przesadzila o moim losie na ostatnim Oldtimer Bazar we Wroclawiu??? Taka cudna, ze az poprosilem o mozliwosc posiedzenia sobie w nim???. I odrazu pytanie nr.2 moze masz jakis namiar na godny zainteresowania egzemplaz w okolicach Wroclawia,Olesnicy itd

swój chłop
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
ten samochod z ogloszenia - w przeciwienstwie do twojego - nie ma zadnych papierow

Z tego co wiem Robert to nie ma chyba znaczenia czy jest cokolwiek z dokumentów czy nie jeśli chodzi o rejestrację na żółte tablice (mojo będzie wiedział na 100%).
benovox1 pisze:
Czy to nie Twoja 114 ostatecznie przesadzila o moim losie na ostatnim Oldtimer Bazar we Wroclawiu???

Ano tak to ja byłem chwilę na ostatnim Oldtime-rze we Wrocławiu [zlosnikz].
Natomiast jeśli chodzi o coś do polecenia to raczej ciężko. Najlepiej jednak będzie szukać auta za zachodnią granicą ponieważ auta, które są już w kraju do ceny mają już doliczony "dodatek" (czasami zdecydowanie za duży co do ich stanu ;) ) Mogę delikatnie doradzić cierpliwość, przeglądanie e-bay itp. No i powodzenia.

250CE 1970r

weteran
Awatar użytkownika

w ustawie prawo o ruchu drogowym jest mowa tylko o braku dowodu rejestracyjnego - a pozostałe dokumenty muszą być, a już szczególnie umowa kupna lub inny tytuł własności.

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

swój chłop
Awatar użytkownika

Ten artykuł powinien rozwiązać spór...

"Po nowelizacji, która weszła w życie 2 stycznia br., w odnoszącym się do rejestracji pojazdów art. 72 „Prawa o ruchu drogowym” pojawił się punkt 2b w brzmieniu:
„W przypadku pojazdu zabytkowego zamiast dowodu rejestracyjnego dopuszcza się przedstawienie oświadczenia właściciela pojazdu, złożonego pod rygorem odpowiedzialności karnej za fałszywe zeznania, że nie posiada dowodu rejestracyjnego”.
To jedno zdanie ma bardzo ważne konsekwencje dla wszystkich, którym bliski jest los zabytków motoryzacji. Brak dowodu rejestracyjnego oraz – generalnie – dokumentów odnoszących się do przeszłości samochodu był jedną z najczęstszych przyczyn niszczenia pojazdów o znacznej wartości historycznej. Po prostu nie opłacało się inwestować w odbudowę samochodu, którego zarejestrowanie było niemożliwe. A skąd niby wziąć dowód rejestracyjny pojazdu porzuconego np. w 1945 roku przez wycofujących się Niemców?"

Źródł;
http://www.auto-swiat.pl/wydania,Jak-za ... 202,1.html

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00