Chciałbym zapoczątkować nowy temat dotyczący opon z białym pakiem nazywanymi czasami dyplomatkami. Temat ten przewija się czasami, ale nikt konkretnie nic nie pisze. A ja zgłębiłem temat dość dogłębnie, więc podzielę się swoją wiedzą.
1 - najtańsze rozwiązanie to dostępne na Allegro nakładki które teoretycznie wsuwa się między felgę a oponę i po napompowaniu opona dociska nakładkę która następnie dopasowuje się do profilu opony. Nakładka w zależności od wyglądu kosztuje od 50 do 60 zł.
W praktyce wygląda gorzej niż na obrazku. Sam kupiłem takie nakładki, wraz z nimi duży kłopot. Byłem u czterech wulkanizatorów, żaden nie potrafił mi jej założyć, nie twierdzę że się nie znają na swojej pracy bo sam naocznie widziałem co się dzieje z nakładkami gdy się dopompowuje oponę, nakładka najzwyczajniej się wysuwa z jednej strony felgi. Kupiłem je więc będę z nimi jeszcze walczył, ale strasznie dużo z tym zachodu.
2 - Dostępność opon w Polsce. Firma CHRMOWANE.PL oferuje takowe opony, ale ta cena, np. rozmiar 175/75/14 w cenie 540 PLN/SZT !!!! cena zależy też od szerokości białego paska
Dla wglądu
http://www.chromowane.pl/p_opony.phpFirma SAK z Opola. Generalny importer i dystrybutor amerykańskich opon Mastercrafi i Hercules. Znalazłem u nich oponę pasującą do mojej 115 - MASTERCRAFT P794 185/75R14 w cenie 189 zł/szt. Ale !!!! problem z dostępnością. Dzwoniłem do nich w marcu - odpowiedz pracownika, jeżeli wznowimy współpracę z dostawcą to opony będą za pół roku, ale to jeszcze nic pewnego, proszę dzwonić we wrześniu, październiku. Cennik opon
http://www.sak.opony.com.pl/opony.asp3 - Rynek niemiecki. Na rynku niemiecki nie ma problemu z takimi oponami, dostępna od ręki np. na niemieckim Ebay. Opona Maxxis MA 1, cena opony nie przekracza 50 euro za szt. mowa o oponie 14 cali szerokość 175, 185. Trzeba doliczyć ok 40 -50 euro za transport. Czyli 4 opony w cenie 5 i ciszymy się szlachetnymi oponami dodającymi gracji naszej gwieździe !!!!
A jakie są wasze doświadczenia z oponami, jesteście zainteresowani takimi oponami do swoich aut ????