MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 21, 2025 2:19 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

witam Wszystkich!
Podczas Świątecznej laby i po wizycie u mojego mechanika naszły mnie pewne wątpliwości odnośnie pasów, jakie poprzedni wlaściciel zamontowal w moim w114. Otoz jak widać na zdjęciu przednie pasy zostały zamocowane w górnej części do boku auta po prostu wiercąc dziurę w listwie, natomiast w dolnej części gość przewiercił podłogę na wylot... Z tyłu na szczęście były już mocowania seryjnie do ktorych przykrecił biodrówki i da się to łatwo usunąć.
W mojej w114 wymiany wymaga podłoga którą już mam i zastanawiam się czy po remoncie montować nieoryginalne pasy które on zamontował czy też zrobić zupełnie na oryginał i pozostawić tak jak bylo... Jeśli zrobię to drugie potrzebuję dwie listwy które zostały tak fachowo przez niego przewiercone.
Dodam, że auto chcę zarejestrować na żółte blachy także nie powinno być problemu przy rejestracji.
Stąd prośba o poradę odnośnie montażu pasów, a także pytanie skąd wytrzasnąc te listwy???

Obrazek
taka inicjatywa poprzedniego wlasciciela...

Obrazek
no cóż... estetyka to nie najlepsza strona jego inwecji

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Być może źle widzę na tej miniaturce, ale tych otworów (w listwie i w podłodze) nie przewiercił poprzedni właściciel tylko fabryka [zlosnikz] . Wszystkie coupe miały mocowanie " na listwie" góra i dół w podłodze (progu).
Jeśli chodzi o żółte tablice to napewno mocowanie pasów nie będzie miało żadnego wpływu na opinię rzeczoznawcy (nawet fotele od syreny w jakimkolwiek mercedesie nie wzbudziłyby wątpliwości większości rzeczoznawców :( )

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

być może nie jestem jeszcze specjalistą z dziedziny modelu w114/115 ale zanim postawię posta staram się wyczytać informację na forum na ten temat i tak w poście Mita wyczytałem:
Wysłany: Czw Lut 02, 2006 2:12 am Temat postu: Pasy bezpieczeństwa z tyłu

--------------------------------------------------------------------------------

Pasy bezpieczeństwa z tyłu to nieczęsto spotykana rzecz w W 114/115. Mam zamiar je zamontować w swoim aucie . Z tego co wydukałem z cennika W 114/115 z 28.01.1976 (prawie równo sprzed 30 lat!*) wynika, że można było zamówić dwa rodzaje tylnych pasów bezpieczeństwa:

- dla dwóch pasażerów (kod 43/7, cena 149,85 DM)
- dla trzech pasażerów, środkowy rzecz jasna biodrowy niebezwładnościowy (kod 43/5, cena 188,70)

W pierwszej serii sprawa miała się nieco inaczej, bo przednie pasy nie były standardem, a z tyłu przewidziano wówczas pasy dla dwojga pasażerów. Podaję za cennikiem ze stycznia 1971 roku:

- pasy z przodu (kod 43/1, cena 77,70 DM)
- zestaw 4 pasów (kod 43/0, cena 149,85 DM)

mój VIN nie ma nic w kodzie 43, a także nie ma kodu 420 który bodajże oznaczał pasy na tabliczce znamionowej (to też wyczytałem w innym poście). Poza tym nierówne wycięcia tapicerki w miejscach na pasy a także niestaranne dziury w listwie nie wygladają na fabryczne. Nie mówiąc o pasach, które nie są z mercedesa.
Nie widzę też powodu dla którego gość, który mi sprzedawał samochód miał kłamać że zamontował pasy. Po prostu chcialem zasiegnac opinii czy zostawic to w oryginale bez pasow czy wiercic nowa podloge i zostawic te ktore sa....[/url][/code]

Saab 900i S Talladega Edition

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam,
zgadzam sie z Amonem.
Mam amerykańską wercję 250c z 1970 roku, która ma dwa pasy z przodu i 3 z tyłu (z tyłu wszystkie biodrowe).
Przednie pasy są mocowane na listwie u góry (jest tam specjalna plastikowa nakładka która przytrzymuje pas oraz dodatkowo maskuje otwór i śrube) a dół jest przykręcony w gwintowany otwór w progu.
Całość jednak wygląda bardzo estetycznie, nie ma tam żadnych nacięć tylko prosta piekna dziura w która wchodzi śruba.
Zdjęcie jest kiepskie ale z tego co widze to wygląda to na orginał.
Pozdrawiam

PS. Kiedy skończysz ten remont i zaczniesz jeżdzić?

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

nie wiem dalej wydaje mi sie ze oryginalne nie sa. W kazdym razie zostawie je dla bezpieczenstwa.
Remont idzie powoli ale blacharz mi juz go rozgrzebal i teraz czekam na wspawanie podlogi. mysle ze 2-3 miesiace i powinien byc gotowy.
Jak zrobie to na pewno sie do Ciebie zglosze i sobie pojezdzimy [oczko]

Saab 900i S Talladega Edition

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Hey,
oglądałem właśnie wcześniejsze Twoje posty i zdjęcia. Na tym......

Obrazek

...wygląda mi to na orginał, przynajmniej ja mam tak samo :)

Chyba że ktoś to dorobił na własną rękę upodabniając się do orginału

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00