MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 21, 2025 2:23 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
nowy

Hey. Z racji, że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym się przy okazji tego tematu przywitać ze wszystkimi. Adres forum jest mi już znany od jakiegoś czasu ale dopiero teraz postanowiłem/ zostałem zmuszony zabrać głos. Moje auto to drugoseryjna 115stka, z dwulitrowym dieslem pod maską. Służy mi z mniejszymi i większymi przebojami już od jakiegoś czasu ale dzisiaj trafiłem na dwa problemy, i chciałbym prosić o pomoc.
Po pierwsze (i co ważniejsze) mam problem z wahaczem i amortyzatorem (tylnym z lewej strony) . Dzisiaj po wjechaniu na kanał okazało się, że jedna ze śrub, którymi amorek jest przykręcony od dołu do wachacza jest zepsuta, tj. urwał się łeb śruby a gwint jest wkręcony w wahacz. Przez co w trakcie jazdy słychać pukanie i amortyzator nie jest zamocowany tak jak być powinien. Ma ktoś może pomysł, bądź dobrą radę jak wykręcić ten pozostały gwint?
Drugą sprawą jest to, że nagle wskaźnik poziomu paliwa przestał mi działać - właśnie po dzisiejszym badaniu zawieszenia tylnego. Jakie są najczęstsze przyczyny, tego że wskazówka się nie podnosi po przekręceniu kluczyka? Temperatura i ciśnienie oleju są prawidłowo wskazywane. Ma ktoś jakieś sugestie?

Może uda mi się kiedyś cyfrówkę wyrwać od kogoś to wrzuciłbym parę zdjęć mojego MB, a narazie chciałbym w tym temacie dzielić się swoimi problemami i przemyśleniami co do 115stki. Dzięki za wczytanie się w ten przydługi tekst i proszę o pomoc 8)

Tytuł:
swój chłop

Jak pozbyć się śruby. Na wiertarce stołowej zamontować wahacz, tak, aby wiertło szło równo i rozwiedzić dziurę, zaczynając o mniejszych wierteł, a jak jest tam wgint, po narzynką ponownie narznąć gwint. Metoda sprawdzona i chyba nie ma innej lepszej tak bardziej w domowym zaciszu.

bomba79 uzupełnił byś profil, to może by ktoś Ci pomógł zrobić sesje zdjęciową. Ja mógłbym w Gliwicach, ale nie np. w Wawie.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jak by sie uparł to i bez wiertarki stołowej na podnośniku da rade to naprawić.Wskaźnik nie działa bo mogła się odpiąć wtyczka na zbiorniku lub oberwały się druciki od pływaka w baku.Druga opcja to niestety czarny scenariusz bo o sprawny czujnik poziomu paliwa do 115 ciężko.

VW GOLF 2 1,8 ex.
W201 200E => OM601 ex.
W124 300E ex.
W126 260SE ex.
W201 200E ex.
BMW E32 730i ex.
W115 240D => 250 M123 ex.
VW T3 1,6TD => 1,8 RP ex.
LUBLIN 2,9T 2,4 D ex.

Tytuł:
swój chłop

tak, ale wtedy jest ryzyko uszkodzenia... Ja podaję przepis bardziej bezpieczny:) Ogólnie dobrze by było mieć lewe wiertła i wiertarkę. Wtedy przy wierceniu może się zdarzyć, że się wykręci. Mi ogólnie pare śrub tak poszło.

Natomiast wygooglowałem coś takiego jak wykrętaki, ale czy to ma jakiś pożytek - tego nie wiem.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

michele pisze:
Natomiast wygooglowałem coś takiego jak wykrętaki, ale czy to ma jakiś pożytek

czesciej wykretaki daja wiecej szkód niż pozytku. Lubią peknąć i zostac w nawiercoenj srubie. A, że sa twarde to...

Tytuł:
swój chłop

nie próbowałem, za zawsze wiertło i jazda. Dzięki, bo już wiem, że nie bedę z nimi próbował.

Tytuł:
nowy

Hey. Co do przebojów ze wskaźnikiem paliwa to już po problemie - kabel z kostki w bagażniku od paliwa się wykruszył. Ale teraz jest już ok :)

Natomiast pojawił się nowy problem :-? Merol zaczął ciężko palić - nawet przy takiej pogodzie jak teraz są problemy z pierwszym rozruchem. Jak sądzicie co może być przyczyną? Za 3 czy 5 kręceniem w końcu odpala, a potem już raczej bezproblemowo - tylko pierwsze uruchomienie jest problemem. Czy przyczyną może być spalona jedna, albo więcej świec grzewczych? Przypominam że silnik to 200D. bomba79

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

jeśli to spalona świeca z racji szeregowego podłączenia nie świecił by ci się żarnik

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
nowy

Mógłbyś uściślić mojojojo13? Bo nie do końca rozumiem. Chodzi Ci o kontrolkę od ładowania (podświetlany na czerwono aku) czy "to coś" co żarzy się przy dłuższym podgrzewaniu (pomiędzy zegarami na środku, pod małą, okrągłą i czarną plastikową osłoną) ?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

to coś po dłuższym podgrzewaniu - tzw. piąta świeca

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
nowy

No ok, ale czy to może być przyczyną tak ciężkiego palenia silnika?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

bomba79 pisze:
"to coś" co żarzy się przy dłuższym podgrzewaniu (pomiędzy zegarami na środku, pod małą, okrągłą i czarną plastikową osłoną) ?

Chodzi mu o to coś a osłona jest metalowa a nie plastykowa.

Przyczyn ciężkiego palenia może być cała masa i można sobie je sprawdzać.
Wymienię kilka z tych które przyszły mi na myśl zaczynając od najtańszych i najłatwiejszych do usunięcia do najdroższych i najtrudniejszych - moim zdaniem.
- zanieczyszczone filtry paliwa - ciężko pompie zaciągnąć paliwo
- niesprawne/zużyte świece żarowe - nie dają odpowiedniej temperatury
- niesprawne/zużyte końcówki wtryskiwaczy - nie dają odpowiedniego strumienia paliwa
- niesprawny "system" grzania świec - prąd ucieka gdzieś po drodze, słabe połącznia
- słabe ciśnienie sprężania - najpoważniejsza z usterek i najbardziej bolesna finansowo bo konieczny remont silnika.
Szukaj. Powodzenia.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
nowy

Hey. Faktycznie problem palenia był związany ze spalonymi świeczkami - dwoma :-? Chciałem się zapytać jeszcze jak powinna wyglądać cała instalacja odpowiedzialna za spryskiwacze przedniej szyby. Wiem tyle, że oryginalnie pompka powinna być blisko "nożnego ręcznego hamulca" ;) Mógłby ktoś przybliżyć zasady działania i może wrzucić jakiś schemat?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
mojojojo13 pisze:
jeśli to spalona świeca z racji szeregowego podłączenia nie świecił by ci się żarnik
Jesli spalona jest jedna ze swiec to, z racji szeregowego polaczenia, nie bedzie grzala zadna z nich, rowniez ta "piata" ;)
filippo pisze:
- zanieczyszczone filtry paliwa - ciężko pompie zaciągnąć paliwo
- niesprawne/zużyte świece żarowe - nie dają odpowiedniej temperatury
- niesprawne/zużyte końcówki wtryskiwaczy - nie dają odpowiedniego strumienia paliwa
- niesprawny "system" grzania świec - prąd ucieka gdzieś po drodze, słabe połącznia
- słabe ciśnienie sprężania - najpoważniejsza z usterek i najbardziej bolesna finansowo bo konieczny remont silnika.
Jeszcze za ciasne luzy zaworowe (albo ich brak). Pierwsze co bym zrobil to sprawdzil swiece i wyregulowal luzy zaworowe.

'71 250 CE, angol

Tytuł:
nowy

Hey.
kielbik pisze:
Pierwsze co bym zrobil to sprawdzil swiece

tak też zrobiłem i wymieniłem dwie. Ale wiadomo przecież, że nic nie jest idealne i zaraz po wkręceniu nowych świeczek przepaliło mi bezpiecznik. Po wymianie i przy kolejnej próbie zapalenia auta za sekundę znowu poszedł bezpiecznik nr 1. Wrzuciłem wtedy taki 25 amperów i wszystko było dobrze przez nie całe 10 uruchomień silnika, czyli do dzisiejszego poranka - znowu musiałem wymienić bezpiecznik :-?
Jakie mogą być przyczyny? Jeśli wkładam słabszy niż 25 amperów to od razu się przepala, a 25A wytrzymuje kilka uruchomień. Ma ktoś jakieś konstruktywne koncepcje? 8)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00