MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 22, 2025 11:44 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Podobnie, proszę owskazówki lub link

Sowją drogą ta wyszukiwarka nie jest najlepsza, bo lepiej byłoby gdyby poruszła się w subforum (114-115), bo tak to wyrzuca mi zagadnienia z wszystkich mercedesów świata. Może trzeba byłoby tez rozdrobnić forum na bardziej szczegółowe 114-115 i dalej silnik, skrzynia biegów, nadwozie,
instal. el. itd.

Ostatnio zmieniony czw kwie 30, 2009 1:46 pm przez heted, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mała uwaga.
Wymagasz od forum by było / działało lepiej niejako będąc ułożonym pod Ciebie tak by było wygodniej. Może i byłoby łatwiej ale zauważ to, że silniki takich forum jak nasze to nie jest kaszka z mleczkiem więc trochę czasu nad jego poprawnym działaniem trzeba posiedzieć a nasz admin ma poza forum swoją rodzinę, codzienną pracę, obowiązki czy przyjemności. Tobie nawet nie chce się sprawdzić błędów ortograficznych zanim wyślesz zapytanie.
O szyberdachu piszesz "schibedach" i nawet jak ktoś Ci rzeczowo odpowie to następny który będzie szukał na ten sam temat przez wyszukiwarkę tego nie znajdzie bo piszemy "schiebedach" a że jesteśmy w PL a nie DE to 98% szukających wpisze "szyberdach".
Ja wiem, że teraz trzeba robić wiele rzeczy szybko bo czas goni - ale zazwyczaj szybko znaczy niedokładnie.

W tym akurat temacie nie ma zbyt wiele informacji więc polecam opcję napisania priva do osób które już to robiły - znajdziesz je w dziale remonty. Myślę, że Twoje zapytanie nie pozostanie wtedy bez odpowiedzi.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
swój chłop

Dostalo mi się ostro.Gwoli wyjaśnienia nie jestem informatykiem i moje uwagi nie mialy charakteru życzeń.Myślałem nawet, że taka strona w114-115 jest programem "z kartona" (przez podobienstwo do innych).Staram się przeważnie zanim o coś zapytam sprawdzić czy już to było.Widziałem również w menu prośbę o uwagi na temat działania forum.Przepraszam juz nigdy nie będę.
Szukałem w moim poscie ortografa. Słowo szyberdach jest tak i tak germanizmem i to chyba slangowym. Pochodzi ono od schiben czyli suwać.Trudno to zaliczyć do błędów ortograficznych,ale rozumiem,że poczułes potrzebę odreagowania filippo

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Kolego to nie jest tak, że ja czuję potrzebę odreagowania - czasem reaguję czasem nie. Nie mam żadnej przyjemności w tym, że zwracam komuś na coś uwagę chociaż przyznaję, że jak widzę ortografy to coś mnie gdzieś tam uciska - ale tak już mam. Rozumiem choć nie do końca upośledzenia zwane dys....fiami ale nie rozumiem lenistwa. Wyszukiwarki czy edytory tekstu dają możliwości sprawdzania błędów jeśli samemu się ich nie widzi.

heted pisze:
owskazuwki

heted pisze:
za wskazuwki przy montażu

Mam pewną teorię o tym, że nie zwracanie uwagi na błędy utrwala je tak u popełniającego jak i czytających.

Klubowicz
Awatar użytkownika

heted pisze:
Sowją drogą ta wyszukiwarka nie jest najlepsza, bo lepiej byłoby gdyby poruszła się w subforum (114-115), bo tak to wyrzuca mi zagadnienia z wszystkich mercedesów świata.

Przecież w szukajce jest opcja wyboru, jakie forum ma przeszukiwać !!! :o

Zaznaczasz "forum/8" i przeszukuje tylko te.

Wątpliwości całkowicie bez sensu...

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Tytuł:
swój chłop

W pełni się zgadzam i na ogół mi się orty nie zdarzją. Pomyliłem z wsuwką i skuwką. Poniosła mnie pycha. Nawet sprawdziłem w słowniku. Przyznaję się do winy proszę o najnizszy wymiar kary. <br>Dodano po 12 minutach.:<br> Dach suwany zdemontowałem. Trzeba odkręcić prowadnice i zderzaki z tyłu i część ruchoma wychodzi do przodu. Korozji wewnątrz dużo

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
filippo pisze:
O szyberdachu piszesz "schibedach" i nawet jak ktoś Ci rzeczowo odpowie to następny który będzie szukał na ten sam temat przez wyszukiwarkę tego nie znajdzie bo piszemy "schiebedach" a że jesteśmy w PL a nie DE to 98% szukających wpisze "szyberdach".
Przyganial kociol garnkowi: jedno slowo to jakies ochydne spolszczenie wykreowane prze handlarzy cinkciarzy za czasow pierwszego otwarcia granic (poczatek lat 90-tych) a drugie co prawda oryginalne, niemieckie - ale za to z bledem :P.

@ heted (filippo tez, bo chyba przeoczyl): tak jak napisal kubol - istnieje mozliwosc ograniczenia przeszukiwania do konkretnego subforum.

'71 250 CE, angol

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
Przyganial kociol garnkowi: jedno slowo to jakies ochydne spolszczenie wykreowane prze handlarzy cinkciarzy za czasow pierwszego otwarcia granic (poczatek lat 90-tych) a drugie co prawda oryginalne, niemieckie - ale za to z bledem :P.

Ohydne??? Moim zdaniem wyraz jak wyraz w dodatku w pełni uzasadniony a tak to już się dzieje z wyrazami których w języku polskim nie ma, że zostają przyswojone i chyba najmniej ważne jest to kto dany wyraz jak przysposobił - ciekawy jestem skąd znasz tak dokładnie jego etymologię.
Szyberdach jest wyrazem polskim, już w pełni akceptowalnym oraz wpisanym do słowników a powstałym z połączenia wyrazów szyber (niem.
schieber - zasuwa) i dach. Dziękujemy więc cinkciarzom.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
filippo pisze:
Moim zdaniem wyraz jak wyraz w dodatku w pełni uzasadniony a tak to już się dzieje z wyrazami których w języku polskim nie ma, że zostają przyswojone
Uzasadniony?! :o Nie ma? :o A co z "odsuwanym dachem"?
filippo pisze:
chyba najmniej ważne jest to kto dany wyraz jak przysposobił
Moze dla ciebie nie ma znaczenia - dla mnie ma, i to kolosalne.
filippo pisze:
ciekawy jestem skąd znasz tak dokładnie jego etymologię
Bo najwyrazniej jestem troche starszy od ciebie i pamietam jeszcze pierwsze ogloszenia, w ktorym to slowo zaczelo sie pojawiac. To bylo jeszcze przed era ogloszen typu "biale tablice".
filippo pisze:
Szyberdach jest wyrazem polskim
Nie wiem w jakiej Polsce ty zyjesz ale w tej, ktora ja od czasu do czasu odwiedzam takie slowo nie istnieje.
filippo pisze:
już w pełni akceptowalnym
Jak widac nie w pelni.
filippo pisze:
wpisanym do słowników
Pokaz mi chociaz jeden slownik, w ktorym to slowo sie pojawia. Pokaz mi oficjelny cennik lub liste opcji ktoregokolwiek z importerow, gdzie to slowo wystepuje.
filippo pisze:
powstałym z połączenia wyrazów szyber
:o
filippo pisze:
(niem. schieber - zasuwa)
Widzisz, ja znam etymologie polska ww. slowa a ty nie znasz nawet jego oryginalnej [zlosnik]. Oryginalny rzeczownik, jak to sie w jezyku niemieckim najczesciej zdarza, powstal ze zlozenia czasownika schieben = przesuwac oraz (s) Dach = dach i oznacza, ni mniej, ni wiecej, tylko odsuwany (badz przesuwny) dach!
filippo pisze:
Dziękujemy więc cinkciarzom
Jasne, mozesz byc im wdzieczny jeszcze za pare innych slow. Jezeli o mnie chodzi to moge je sobie w d... wsadzic! :evil:
filippo pisze:
Ohydne???
Ochdne i tyle! :evil:

'71 250 CE, angol

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
Pokaz mi chociaz jeden slownik, w ktorym to slowo sie pojawia.

PWN chyba wystarczy:
http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=szyberdach

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
Uzasadniony?! Nie ma? A co z "odsuwanym dachem"?

kielbik pisze:
Pokaz mi chociaz jeden slownik, w ktorym to slowo sie pojawia. Pokaz mi oficjelny cennik lub liste opcji ktoregokolwiek z importerow, gdzie to slowo wystepuje.

Jakbyś nie zauważył w podanym przez Ciebie przykładzie mamy do czynienia z dwoma wyrazami a nie jednym bo chyba tego że "szyberdach" jest wyrazem potocznym tłumaczyć Ci nie trzeba. Słownik Ci już kolega pokazał a co do importerów to nie wydaje mi się żeby którykolwiek pisał w swojej ofercie również takie słowa jak - alufelgi, automat, wspomaganie ESP, ABS bez rozwijania tych słów czy wręcz literackiego opisu atrakcyjnego dla potencjalnego klienta.

kielbik pisze:
Bo najwyrazniej jestem troche starszy od ciebie i pamietam jeszcze pierwsze ogloszenia, w ktorym to slowo zaczelo sie pojawiac. To bylo jeszcze przed era ogloszen typu "biale tablice".

Z całym szacunkiem ale co z tego??? Medal chcesz sobie za to przypiąć za to, że ja szczeniak młodszy od węgla jestem? [zlosnik]

kielbik pisze:
Jak widac nie w pelni.

Wyjątek nie czyni reguły ale faktycznie mogłem użyć słów "w większości przypadków".[zlosnikz]

kielbik pisze:
Widzisz, ja znam etymologie polska ww. slowa a ty nie znasz nawet jego oryginalnej . Oryginalny rzeczownik, jak to sie w jezyku niemieckim najczesciej zdarza, powstal ze zlozenia czasownika schieben = przesuwac oraz (s) Dach = dach i oznacza, ni mniej, ni wiecej, tylko odsuwany (badz przesuwny) dach!

To że Ty coś wiesz nie oznacza wcale, że nie wie tego ktoś inny - parafrazując Ciebie z innego wątku - Jak coś sprawdzam to najczęściej się jednak zgadza. Wyraz "szyber" jest germanizmem ale zdecydowanie starszym niż "szyberdach" jego przysposobienie zawdzięczamy zapewne Ślązakom.

kielbik pisze:
Jasne, mozesz byc im wdzieczny jeszcze za pare innych slow. Jezeli o mnie chodzi to moge je sobie w d... wsadzic!

Byle pojemności Ci starczyło bo polska mowa zawiera sporo różnych "izmów" ze względu na historyczną wielokulturowość, zabory czy regionalność.

Obecnie mamy do czynienia z zapożyczeniami najczęściej z angielskiego w dodatku dziwnymi i często mocno niepoprawnymi które należy korygować. Wyrazu samochód nie było kiedyś w polskim słowniku - ogłoszono konkurs na polską nazwę słowa "automobil" - teraz dzieje się to bez kontroli niestety.

kielbik pisze:
Nie wiem w jakiej Polsce ty zyjesz ale w tej, ktora ja od czasu do czasu odwiedzam takie slowo nie istnieje.

Chyba za rzadko jednak. Z całym szacunkiem Kiełbik ale Twoje poglądy dotyczące służby wojskowej z innego wątku czy to zacietrzewienie w tym wątku wydają mi się dość zabawne. Są Twoje i je szanuję ale mam swoje powody by uważać je za takie. A tak na marginesie to obecnie żyję w tej Polsce gdzie jeździ się lewą stroną drogi, wypłatę dostaje się na czas w odstępach tygodniowych a na auto odkłada się kilka miesięcy a nie lat ale gdybym mógł pracę z zarobkami przenieść z powrotem w rodzinne strony to wróciłbym bez zastanowienia mimo że... tych mimo jest sporo.

kielbik pisze:
Ochdne i tyle!

Sprawdź proszę pisownię tego słowa.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00