MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 22, 2025 11:06 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam!
Jak się przedstawia jakość blach f-my np.Klokkenhorn, jakie mogę napotkać problemy przy montażu, jak można stwierdzić czy jest jest to
oryginał MB czy zamiennik? Właśnie zdemontowałem błotniki przednie i nie wiem jak je traktować -renimować czy kasacja?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o to po czym poznać, to napewno cena...... :roll: Nowe elementy przeważnie są oklejone naklejkami określającymi producenta. Te częsci z Klokkerholna, które ja kupiłem będą wymagały trochę pracy przy montażu i dopasowaniu, ale dają radę, a ile wytrzymają głównie zależy od konserwacji i użytkowania auta. Co do oryginałów to używane trafiają się tylko błotniki przednie lub drzwi i to zazwyczaj po jakiś przejściach więc problemy moga być jeszcze większe. Trudno rozpoznać co to właściwie jest jednak rzadko się zdarza, żeby były niepordzewiałe. Pokrywy zazwyczaj są dobre. Reszta częsci jak progi, faruchy, podłogi itp jest wspawana więc szans na odzysk z używki raczej nie widzę.

Tytuł:
wiarus senior

Poszukaj na forum, Marcin280e pokazywal jak zreanimowac oryginalny blotnik przy pomocy Klokka. Ta metoda wedlug mnie jest bardziej wlasciwa niz mietolenie klokka przy pasowaniu, a potem jego tynkowanie- lepiej juz miec otynkowany oryginal. Raz przezylem pasowanie podrobek i trzeba bylo dospawac kawalek rantu przy drzwiach, zeby szczelina byla rowna, poza tym sa niegogiete przy zejsciu z pokrywa silnika i zawsze jest tam za duza szpara.
Sprobuj progi z Szemudu, ja wstawialem juz kilka do 123 i sa porzadnie wykonane, z grubszej blachy niz Klokki, a kwestia zywotnosci to jak wyzej PiotrH napisal.
Nie polecam zadnych reperaturek do drzwi, bo sa niedokladnie wykonane i cena jest nieadekwatna do nakladu pracy. Sam zrobisz lepsze.
Tylna sciana do /8 z podrob to disaster, wiec tylko oryginal, podloga bagaznika jest tylko dostepna w ASO.
Polblotniki tylne lub reperaturki rantu mozna smialo stosowac, do nich nie mam zadnych zarzutow.
Reszta gratow do wykonania we wlasnym zakresie lub odzysku z innych dawcow, Czasami trafiaja sie jeszcze takie ze zdatnymi elemetami do odzysku- naprawde
[oczko]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Stomek pisze:
podloga bagaznika jest tylko dostepna w ASO

http://www.potrykus.com.pl/samochody/trapez/trapez.htm

pozycja 6 to chyba podłoga bagażnika chyba że się myle :)

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Jakiś czas temu istotnie w firmie Potrykus udało się zakupić podłogę bagażnika i po dopasowaniu przez średnio zaangażowanego blacharza :-? wygląda mniej więcej jak na zdjeciu poniżej.

Pozostały mi jeszcze poza poprawkami tego bagażnika, wymiana błotników wewnętrznych i zewnętrznego i prawdopodobnie progi. Czy ktoś może coś powiedzieć na temat jakości tych części oferowanych przez firmę BHMD? Które blachy można uznać za sprawdzone i godne uwagi?

Obrazek

Tytuł:
wiarus senior

Jesli chodzi o progi zewnetrzne do /8 z podrob to pamietam ze profil C, jaki tworza, byl za bardzo otwarty i musialem na prasie doginac, zeby pasowaly. Reszty jeszcze nie wstawialem z podrob. Trzebaby Sebiego spytac, on wstawia tego wiecej do/8, choc ostatnimi czasy chyba coraz wiecej oryginalow.

Tytuł:
swój chłop

Stomek-progi są moją radością, bo są całe. Byłem dzisiaj w ASO w u Dudy-Watin, za małą podłogę bagażnika lewą część chcą 322,-neeto!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00