MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw lip 24, 2025 12:45 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam.
Koledzy w zeszłym roku kupiłem W 115 i dopiero teraz udało mi się skompletować potrzebne części do odbudowy. Samochód jest cały rozebrany (zawieszenie nie jest wyjęte) a części opisane i sfotograowane. Podłoga i progi do wymiany i tu pojawił się problem. Zacząłem sam robić blacharkę ale jednak stwierdziłem, że lepiej będzie tą część renowacji zlecić w warsztacie. Mam pytanie czy nie znacie dobrego warsztatu w okolicach Warszawy lub Góry Kalwarii gdzie za rozsądne pieniądze mógłbym zlecić wymianę podłogi i progów. Cały dół będzie wypiaskowany i zabezpieczony podkładem. Nie zależy mi aż tak bardzo na czasie - chciałbym mieć do wiosny zrobioną blacharkę żeby zacząć uzbrajanie w kwietniu lub maju. Posiadam podłogę P + L, progi, błotniki do listwy, wewnętrzne reparaturki błotników, tylny pas. Bardzo proszę pomoc i o info na maila: strzygam@tlen.pl
<br>Dodano po 10 minutach.:<br> 1970 według dowodu - według vinu jest to cos czego nie powinno być
silnik 230.6 automatik

Z uwagi na pracę nie mogę sobie pozwolić na robienie samemu blacharki, a za nic na świecie nie sprzedam go. Chciałbym już jak najszybciej się nim przejechać a nie tylko patrzec jak stoi w garażu i czeka :)

wiarus senior
Awatar użytkownika

Witaj :) .

Jeśli Twój /8 ma 6. cylindrów to jest to W 114, a nie W 115. Poza tym jeśli jest z 1970 roku czy w ogóle jest I serią to nie jest to 230.6 tylko po prostu 230. Oznaczenie 230.6 weszło od sierpnia 1973 roku (wraz z debiutem II serii) dla odróżnienia od nowej wersji 230.4 (z silnikiem 4. cylindrowym). To oczywiście oznaczenia handlowe, ale w kwestii formalnej porządek być powinien [zlosnik] .

Co do Twoich pytań to muszę Cię zmartwić, ale znalezienie dobrego i taniego blacharza jest sztuką. Przede wszystkim powinien być dobry. Z czystym sumieniem niestety nie mogę Ci nikogo polecić.

Może wrzuć zdjęcia auta?

Powodzenia [ok] !

Tytuł: oznaczenie
postmajtek

Dzieki za odpowiedź.
Sprawdziłem vin i w żaden sposób nie pasuje do tego co faktycznie mam :)
Silnik to napewno rzędowa 6, skrzynia automat, lusterka 1sza seria i kierownica cienka. błotniki przód od pierwszej serii. Przy demontazu znalazłem pod obudową skrzyni zaślepkę od radia z napisem 230.
Ogólnie jest w dobrym stanie, nie jest zlamany. Podłoga ma kilka dziur przy łączeniu z progami, w bagażniku jest do wymiany połowa podłogi razem z wnęką na koło zapasowe.
Sam zabrałem się za wymianę blach ale nie chcę tego zepsuć. Progi sa np całkiem skorodowane ale tylko przy przednich kołach na długości 15 cm. Tylny błotnik myslałem że jest cały skorodowany i wyciąłem go do listwy od dołu po czym się okazało że wystarczyłoby wstawić reparaturkę na sam rant przy kole. Po tym odkryciu stwierdziłem że bezpieczniej jest żeby zrobił to blacharz a ja sam poskładam całość po blacharce.

Wszystkich, którzy mogą pomóc mi w znalezieniu warsztatu gdzie pospawaja mojego w114 albo w115 bo ciężko to ustalić proszę o kontakt. od roku stoi rozmontowany w garażu i chcę go wreszcie przywrócić do zycia :)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
Szczerze polecam:Jan Kociszewski, Glinianka k/Otwocka ul.Łąkowa 4, tel.608 880 468, napewno będzie dobrze, facet kupę lat robi mb i jest naprawde dobry.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
strzygam pisze:
Silnik to napewno rzędowa 6, skrzynia automat, lusterka 1sza seria i kierownica cienka. błotniki przód od pierwszej serii. Przy demontazu znalazłem pod obudową skrzyni zaślepkę od radia z napisem 230.
strzygam pisze:
1970 według dowodu - według vinu jest to cos czego nie powinno być
silnik 230.6 automatik
Czegos tu nie rozumiem: w papierach stoi, ze masz szesciocyliindrowa 230-tke, w naturze masz silnik szesciocylindrowy, zaslepke z radia z napisem 230. To gdzie jest problem? :o. Podaj moze numer nadwozia i numer silnika to sami sprawdzimy co ma byc. A najlepiej zamow karte danych do tego numeru nadwozia, ktory masz w dokumentach i wszystko (wiele) sie wyjasni.

'71 250 CE, angol

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Cześc, jaki jest kolor Twojego pojazdu, bo zaczynam podejrzewac iż znam tego Merca.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00