MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw lip 24, 2025 3:25 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam serdecznie wszytskich! Z racji, że post ten jest moim pierwszym więc się przywitam przy okazji ;) i cośik o mnie opowiem. Posiadaczem jestem Mercedesa w115 - druga seria, zgodny z VINem, stan średnio dobry - do lekkich poprawek lakierniczych i jest pszczółka. Z racji że czasu trochę wolnego mam wiec coś podłubę sobie przy nim z tąd moje pytania do Was.

1) Mam szyberdach orginalny - nie cieknący wogóle (całe szczęście [zlosnik] ) ale mam z nim inny problem. Jest to wersja "ręczna" z tzw. kotwiczką - po zakupie kotwiczki nie było zamontowanej - stara pękła więc dostałem nową zapakowaną gotową do założenia. Sami wiecie, że jak czegoś się od razu nie zrobi to potem jest ciężko :-? - była jesień, była zima, była wiosna aż lato nastało. W związku z tym ochoczo zabrałem się do montażu kotwiczki - i jest prawie dobrze ;) działa i wogóle ale ciągle "wisi" mi ona w kierunku podłogi tj. do sufitu nie mogę jej wywinąć :-? tam musi być jakaś sprężyna mocująca to??

2) Mój demon prędkości napędzany jest (kiedyś) 55cio konnym silnikiem diesela o pojemności 2 litrów - szału nie ma ale do spacerowej jazdy wystarcza ;) silniczek niby zdrowy - po rozgrzaniu ciśnienie spada min. na 1,7 - co Wy na to? Z paleniem też nie ma problemów - chwilę podgrzewamy i heyah, sami ocencie jego stan

3) Ostatnimi czasy zacząłem mieć problem z kopceniem - ale nie jest to ciągłe zjawisko. Czasem zapalam merca i jest ok - nawet nie zakopci troszkę a czasem to chmurę za sobą zostawiam :-? w trakcie jazdy też tak mam - znienacka nagle zaczynam kopcić okrutnie i zostawiać za sobą kłęby szaro-ciemnego dymu - wtedy spod maski daje się słyszeć dziwne stuki a po chwili już ten problem znika i znowu 50km jest ok :-? cóż może być przyczyną? Pompa paliwa/ wtryskiwacze/ coś z silnikiem?

Jeśli będę jeszcze miał pytania to pisać będę. No i czekam na Waszą pomoc!!! ;)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Witaj
Dawaj zdjęcia to wtedy jak to piszesz sami ocenimy.

Jaki odgłosy dochodzą z silnika? może masz zawór któryś podparty - lejące wtryski to nie są bo kopcił by cały czas , może pompa wtryskowa ci siada?
Zacznij od sprawdzenia zaworów i ciśnienia na cylindrach

Pozdrawiam Paweł

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
elcomendante pisze:
Ostatnimi czasy zacząłem mieć problem z kopceniem - ale nie jest to ciągłe zjawisko. Czasem zapalam merca i jest ok - nawet nie zakopci troszkę a czasem to chmurę za sobą zostawiam w trakcie jazdy też tak mam - znienacka nagle zaczynam kopcić okrutnie i zostawiać za sobą kłęby szaro-ciemnego dymu - wtedy spod maski daje się słyszeć dziwne stuki a po chwili już ten problem znika i znowu 50km jest ok cóż może być przyczyną? Pompa paliwa/ wtryskiwacze/ coś z silnikiem?
Ja bym optowal za zawieszajacym sie wtryskiwaczem. Podjedz do jakiegos pompiarza i niech sprawdzi wtryskiwacze, prewencyjnie wymienilbym wszystkie - i to na przezwoite jakies, najlepiej Boscha. Nie jest to jekis straszny majatek (ok. 80 zl/szt plus robocizna za wymiane i regulacje). Jezeli silnik dobrze pracuje i nie ma problemow z rozruchem to nie tylkalbym pompy wtryskowej! Przy okazji napewno warto sprawdzic cisnienie sprezania i wyregulowac luz zaworow.

'71 250 CE, angol

Tytuł:
Klubowicz

Witaj na szlaku „GWIAZD” zbłąkany wędrowcze.

A zużycie oleju, w jakich ilościach, że się tak zapytam?

No i skąd jesteś.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Witaj! Na techniczne problemy z dieselem nie pomogę, ale jest tu masę specjalistów, na których można liczyć. Czekam na fotki [zlosnik] [zlosnik]

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00