Witam
Dzisiaj podjechałem na szrot prawie w centrum Warszawy, jest to blisko miejsca gdzie koledzy ślizgają się na kostce brukowej

.
I tam znalazłem W115 złamane, bez silnika, ale ma jeszcze trochę do wyjęcia. Tak naprawdę z wierzchu jest kompletne.
Są tam również Volvo z 1964, jakieś fordy, też z lat sześćdziesiątych no i Żuczek z znakiem VW
Przechodząc przez plac znalazłem jeszcze jedną W115.
Stan

bez wnętrza, bez błotników - jednym słowem koszmar, ale, właśnie o to, "ale" chodzi.
Właściciel szrotu powiedział, że już żadnej śrubki z niej nie sprzeda, gdyż jest to samochód służbowy Wojciecha Jaruzelskiego. Posiada wszystkie kwity z kwatremistrzostwa, które o tym zaświadczają. Akurat pan Wojciech nie jest moim idolem, ale jest to postać ogólnie w Polsce znana i samochód, który go woził także może być dla kogoś ciekawym obiektem
Nie widziałem kwitów i nie miałem aparatu, aby popstrykać. Ale wybiorę się tam w sobotę i postaram się temat ten ozdobić fotkami.
W tym momencie uświadomiłem sobie, że my jako właściciele starych samochodów, oprócz radości z jego posiadania, przyczyniamy się do zachowania dla potomnych cząstki historii jakiś ludzi, ludzi, którzy byli kiedyś właścicielami naszych cacuszek.
Tak się składa, że znam losy mojego Lizusa, poznałem jednego z jego dwóch właścicieli i wiem, że jest to wspaniały facet, a Lizus utrzymywał przez parę ładnych lat jego rodzinę. Choć niechętnie się do tego przyznał

. Wsiadając do mojego już teraz samochodu zawsze staje mi przed oczami jegomość postury MacKuza

, życzliwy, miły, dobroduszny gaduła.
Fajnie, że mogłem przyczynić się do tego, że samochód ten znowu zaczyna być ważnym członkiem tym razem mojej rodziny, i po latach pracy znalazł schronienie w moim garażu.
Jakoś tak czuję, że na to zasłużył.
A czy Wy znacie byłych właścicieli swoich samochodów, a może ich losy ?
Jak tak, to podzielcie się z nami swoją, a właściwie ich historią, może będą one ciekawsze niż te powyżej.
http://www.beczkolandia.pl
http://www.kali-tramp.pl