MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt lip 25, 2025 4:07 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Cześć!

To mój pierwszy post na forum. Zacznę więc od przedstawienia swego autka.

Swoje /8 kupowałem na szybko po ciemku i w deszczu. Wystarczyło mi, że jeździło i że była to I seria:) Auto kupowałem od człowieka, co chyba nawet nie tyle nie znał się na somochodzie - którym jeździł przez 20 lat!! - co był zwyczajnie mało bystry delikatnie mówiąc:) Ja zaś za bardzo napalony na te 115, żeby dociekać co działa a co nie.

2 rzeczy mi się w mojej 115 nie zgadzają - tylne światła są bez chrmomowanej obódki i kierownica jest też ta nowsza. Dzwi są natomiast z lufcikami, błotniki przdnie, maska jak w I serii i grill wąski. Rejestracja wisi pod zderzakiem. Samochód jest z 1973 r. więc może być zarówno II jak i I seria. Sprzedawca twierdził, że wszystko jest oryginalne - zakładam więc, że albo przez parę miesięcy produkowali /8 z nową kierownicą i światłami zanim II seria weszła, albo sprzedawca wciskał mi kit, albo sam nie wiedział (już pisałem, że taki ciemny troche był...)

Nie wiem czy sprawę da się rozwiązać analizując VIN, a jest on taki 11511010063146

Wesołych Świąt!

Andrzej

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witaj na forum :) [ok] !

Jesli chodzi o auto z 1973 roku to w istocie może być 1. jak i 2. seria. Znawcy tematu napiszą Ci, że dokadnie to seria 1,5 i seria 2. Od stycznia 1973 roku weszła nowa ("miękka") kierownica. Jeśli chodzi o tylne lampy to gładkie z chromowaną obwódką były do momentu wejścia 2. serii, czyli do sierpnia 1973 roku.

Zaś co do VIN-u który podałeś to pochodzi on z 220 D i tu muszę Cię zmartwić, bo z pierwszej połowy 1969 roku.

Pozdrawiam i oby Ci auto dostarczało radości, bo to jest najważniejsze!

Tytuł:
swój chłop

Dzięki za szybką odpowiedź!

To jak to pogodzić ze sobą? VIN z 1969, a w dowodzie mam wbite 1973. Trochę śmieszne:)

Czy oznacza to, że jak będę kiedyś chciał go zarejestrować na zabytek, to będę mógł mieć w dowodzie zmienioną datę na 1969 rok? Fajnie, że mam auto z wcześniejszej dekady!!:P

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Trzeba by zweryfikować czy VIN który podałeś to faktycznie VIN Twojego auta.
Czy VIN, który masz w dowodzie i na aucie jest ten sam?
Oryginalnie jest wybity na belce nad chłodnicą. Oprócz tego powinny tam być dwie tabliczki. Jedna czarna z numerem VIN i druga w kolorze nadwozia z różnymi numerkami. Posprawdzaj to wszystko i zrób zdjęcia albo po prostu przepisz na forum.
Auto z 1969 roku powinno mieć stare wnętrze (tapicerka, boczki, zegary bez ikonek, deska z "gruboziarnistą" fakturą, ewentualne stare pasy i zagłówki).
Jak rzeczywiście jest 1969 rok to może być nawet seria 0,5 [zlosnikok] . Wrzuć jakieś zdjęcia auta.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
Oryginalnie jest wybity na belce nad chłodnicą.

Jeżeli jest to seria 0,5 bądź 1 w twoim wypadku pierwsza (od sierpień 68 bądź październik 69????? ), będzie miała VIN wybity na prawej podłużnicy ( lewej stająć przodem do maski) - od Maja 71 już na belce
z istotnych szczegółów - to również metalowy grill , gałka zmiany biegów to kulka na chromowanym pręcie ( ale b. często tych detali nie ma :( więc się nie przejmuj)

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
swój chłop

Dziś jadę do domu, a samochód stoi u rodziców w Białymstoku. Przyjże mu się i porobie jakies foty i wrzuce na forum.

Ogólnie to już taki szrocik - jak to określił mój kolega - jest:) Ale jeździ.

Trochę trudno mi powiedzieć, czy mam stare zagłówki czy nowe i jaką tapicerkę, bo poprzedni właściciel powiedział, że jest zniszczona i jest nałożony na nią taki brzydki miś:)

Boczki dzwi - czy stare? - połowa drzwi jest czarnych, a połowa brązowych:( Co do ikonek na zegarach to się nie wypowiem, bo nie wiem o co chodzi:P

Z tych szczegółów, które wymieniliście, to ta siatka pod grillem jest jak na mój gust drobniejsza niż zwykle i z metalu - chyba aluminium

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

andrejko pisze:
To jak to pogodzić ze sobą? VIN z 1969, a w dowodzie mam wbite 1973. Trochę śmieszne:)

Jeżeli masz zgodność numeru w dokumentach i na podłużnicy (biorąc pod uwagę twój numer) to tak może niestety być i się nie przejmuj. Ja w swojej 115 miałem wpisany w dokumentach 1974 rok i też nie wiedziałem o co chodzi bo z VIN-u co innego wychodziło. Zamów kartę dla pewności a następnie idź do Wydziału Komunikacji i zmień dane. Ja zrobiłem to przy rejestracji na zabytek i mam już w dowodzie 1970 rok.

Tytuł:
postmajtek

No metalowe detale generalnie u kazdej marki są starsze niz plastikowe, wiec to dobrze wróży że ten grill metalowy [zlosnikz] Pozostaje życzyc powodzenia w dalszym obadywaniu.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

andrejko pisze:

Moze byc ze wpisali Ci w dowodzie jako rocznik date pierwszej rejestracji w Polsce. Czyli moze to byc samochod z 1969 roku, ale od 1973 w PL. Poronwaj VIN wpisany w dowod z tym co jest na aucie. Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam nowego użytkownika, miłego forumowania.

Nie pamiętam dokładnie, ale chyba, ktoś kiedyś na forum pisał, że jak autko jest tak pomiędzy seriami ( np. między 1, a 2 ) to może miec elementy pierwszoseryjne, jak i drugseryjne. Jeżeli coś, źle napisałem, to proszę mnie poprawic.

Wesołych Świąt.

Tytuł:
swój chłop

witam mam MB i mam problem zVIN jesli ktos wie czy mogłmi pomóc jest tak 11461701200131 2 a pod spodem 624G pozdrwiam

WWW.auta.tp1.pl Czym do wesela?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00