Witam
[quote="and6412"]hehe a jak dla mnie to on jest najprostszy z mozliwych (wylaczajac najnowsze modele). Chyba tylko BMW ma prostsza strukture modeli. W wielkim skrucie:
My jako znawcy [zlosnik] poslugujemy sie nazwami W107, W123, W124. Sa to fabryczne oznaczenia modeli nadwozi (bez rozroznienia na Coupe, kombi itp...). Nie bylo ono nigdzie umieszczane na aucie. Do tego rownolegle jest inne nazwnictwo (lub dwa nazewnictwa jak kto woli) jak np. SL 450, S 280, E 200 lub 200CE, 220D, 220TE. Liczba zawsze oznacza pojemność. Natomiast w pierwszym z nich (S 280) litery przed liczba zawsze oznaczaja "klasę" czyli A,C,E,S,SL (nie odnosi sie do najnowszych modeli). Stad np. oznaczenie E200 oznacza ze jest to E klasa z silnikiem 2.0 i nie wiadomo w której budzie i z jakich roczników (to jest nam w stanie powiedziec tylko oznaczenie W...). W oznaczeniach 200 CE, 220 D nie ma wyszczegulnionej klasy tylko pojemnosc (liczba) i typ nadwozia (nie model tylko typ) oraz rodzaj silnika. Najpierw jest oznacxzenie rodzaju nadwozia, a potem typ silnika. Czyli 280 CE oznacza Silnik 2.8 w Coupe na wtrysku. Sa nastepujace osnaczenia typów nadwozi: C-Coupe, T-Kombi, brak odp. literki oznacza sedan. I nastepujace do rodzajow silnikow: D-Diesel, E-Wtrys, DT-Diesel turbo, brak literki oznacza gaźnik. np. 280 C to to samo auto co 280 CE tylko ze na gazniku a nie wtrysku. 200 TD to diesel kombi, ale 200 DT to sedan w turbo-dieslu.
Mam nadzieje ze rozjasnilem.
PS.
Nie czepiajcie sie ze nie bylo modeli ktore podalem, chodzilo o wyjasnienie zaleznosci. Acha i nie jestem do konca pewny tego co napisalem o dieslach bo mnie nigdy specialnie nie interesowaly. ;-)[/quote]
No i jeszcze TDT- turbo diesel kombi, chyba, że ja coś ominołem jak tak to przepraszam.
PS I jeszcze coś takiego znalazłem.
http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=1719