mojojojo13 pisze:
kurcze to mamy mały spór historyczny............
Sebi pisze że nie było w /8
No jak czytam Sebiego to IMO jego wypowiedź dotyczy koloru gałki, czyli że nie było białych w /8 i tu się zgadzam oczywiście. Takie gałki były na pewno dostepne, ale tylko czarne.
mojojojo13 pisze:
w wykazie zmian jakie zaszły w /8 podczas produkcji modeli tez nie ma ani słowa , co do swojego auta pewności 100% niemam - ale podaczas rozbierania byłem pod wrażeniem kompletności i orginalności więc co do zmiany drązka jestem sceptczny - wcześniej miałem na części auto z 69r i rózwnież miało taką gałkę jak ja obecnie , znajomy ma auto z 69r i również taką posiada ............może EPC mówi cos na ten temat
Ja mam wykaz zmian i tam jest tak:
- Październik 1970
Startautomatic (automatyczne ssanie) dla modeli 200 i 220
dźwignia zmiany biegów miękka (obicie)
ramiona wycieraczek z kapturkiem (zakrywającym mocowanie) zamiast nakrętki kapturkowej
zmienione ułożenie przewodów hamulcowych z tyłu
Dlatego się zgadzam z Baderem w tej kwestii.
Co do przypadków takich gałek w innych MB to jestem raczej skłonny stwierdzić, że to patent, ale to IMO.
W sumie jak się cofniesz pamięcią jakieś 10 lat temu to też prawie wszystkie /8 z 1 serii jeździły jako drugoseryjne, a dzisiaj tendencja jest odwrotna - drugoseryjne każdy chce przerobić na 1 serię. Może te gałki to też taki gadżet przekładany jak kierownica.
W EPC można by było coś wyniuchać, ale nie bardzo wiem jak to odnieść do roku produkcji.
Pozdrawiam
P.S. Podaję link do skanu z folderu W 114 230-250, gdzie ładnie widać gałeczkę, co sądzę obali Twoją nową teorię, że nie było takich gałek w /8.
Wnętrze 250 z prospektu