filippo pisze:
erio pisze:
A gdzie tego Boscha sie kupuje 4 sztuki za 120 zł ??
Kupuje się u ojca ówczesnej dziewczyny. Po kosztach i zerowej marży

Znajdziesz firmę w rankingu zach-pom.
Jeśli chodzi o tureckie to z tego co mi wiadomo większość produkcji końcówek przeniesiono do Turcji ze względu na koszta. Więc pisanie, że tureckie są do bani jest bez sensu i ciężko będzie dostać inne. Z podróbkami faktycznie jest problem. U mnie śmiga jak ta lala wszystko na tureckich.
Mówiąc podróbki nie mam na myśli produktu Boscha robionego w Turcji, Czechach, Portugalii czy gdziekolwiek indziej.
Chodzi o podróbki robione przez firmę X i podpisujące jako Bosch.
Bosch zabezpiecza swoje końcówki żeby choć próbować się bronić przed "konkurencją". Bardzo łatwo sprawdzić czy końcówka faktycznie jest oryginalna czy nie.
Bierze się do łapki opakowanie z końcówką, do drugiej łapki zapalniczkę i lekko podgrzewa (nie mocno bo plastik się stopi) pudełeczko w miejscu gdzie jest słabo widoczny szkic końcówki wtryskiwacza. Pod wpływem temperatury z blady i ledwo widoczna "ikona" powinna zrobić się biała i doskonale widoczna. Po ostygnięciu symbol ponownie znika.
Bosch swoje fabryki rozlokował na całym świecie i szukanie końcówek made in germany może być niewykonalne. Końcówki robi się np w Turcji i Portugalii, filtry w Czechach i w Gostyniu
Zasada jest jedna. Jeśli oni się pod tym podpisują to znaczy że "trzyma to to parametry i koniec" więc gadanie typu "że jak tureckie to do d*** "uważam za "lekko" przesadzone.
Cenę masz rewelacyjną. Chyba ze starych zapasów

. Aktualne ceny zakupowe dla największych dystrybutorów Boscha są wyższe i to zdecydowanie.
Aha. Żeby nie było. Nie jestem pracownikiem Bosch
![[oczko]](./images/smilies/oczko.gif)