Tak jestem nowy ale to nie znaczy,że jest to mój 1-wszy oldtimer mialem już pare lat temu w115 z 76 roku 2.4d i płynołem nim po łódzkich szosach- codziennie przez 3 lata ale czas robil swoje i zaczoł sie łamac szybko go sprzedałem bo wiedziałem czym to grozi.Potem zostały mi tylko wspomnienia i kilka zdjeć.3lata ciszy i przypadkowo zobaczyłem,że jest możliwosć nabycia w114 250 albo 280ce w necie i tak sie zaczeło sentymentalnie ale stanowczo przeglądałem oferty z całego świata aż tu taki rodzynek--
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=73360491 --
nie zastanawiałem sie pojechałem i sprowadziłem do warsztatu kolegi..
STOWARZYSZENIE RZECZOZNAWCOW stwierdza--
rodzaj silnika - z zapłonem iskrowym, R-6
pojemność/moc silnika - 2778 cm3/96kw
rok p. - 1973r
rodzaj skrzyni biegów -automatyczna
II---------OKREŚLENIE STANU TECHNICZNEGO:
1.- Silnik-orginalny-rozruch łatwy,prawidłowa praca w całym zakresie predkości obrotowych-wad i usterek nie stwierdzono.
2.-Podwozie-wszystkie zespoły, obudowy i układy-orginalne i technicznie sprawne.
3.Nadwozie-rozwinięty proces korozyjny na wszystkich elementach pod listwą ozdobną zewnetrzną. Ślady niestarannej naprawy pokrywy bagażnika w tylnej częsci.
4.-WYPOSAŻENIE ---kompletne i orginalne , zamontowane prawidłowo.
Zwierciadła reflektorów zmatowiałe.Brak znaku fabrycznego na pokrywie silnika
5.- Opony-Firestone 175R14 zużyte ok. 40%
II USTALENIE CZY SAMOCHÓD SPEŁNIA WARUNKI POJAZDU UNIKATOWEGO----\
W styczniu roku 1968 roku Mercedes Benz przedstawił nową generację samochodów.Początkowo obejmowała one modele:200,200d,220d oraz 250. W nowych modelach powrócono do opon 14, bardziej eleganckiej tablicy rozdzielczej, zwiększono rozstaw kół oraz ładniejsze sylwetki nadwozia stylowo przypominającej 250s i 280s.
W pażdzierniku 1968roku zaprezentowano dwa modele tzw. długie z trzema rzędami siedzeń.
W listopadzie 1968 roku zaprezenowano również model 250c i 250ce Coupe, model ten stał sie szlagierem roku. Jednak po krótkim okresie eksploatacji okazało się, że nadwozia tych samochodów bardzo rdzewieją.Dopiero w 1971 roku problem rdzewienia został rozwiązany po wdrożeniu do produkcji programu zabezpieczenia antykorozyjnego przestrzeni zamkniętych.
w Kwietniu 1972roku do produkcji wprowadzono modele 280,280c,280e i 280ce. Silniki zamontowane w tych samochodach wyposażono w dwa wałki rozrządu.Od 1972 roku we wszystkich samochodach montowano koła kierownicy o czterech szprychach/bezpieczne/.
W 1974 roku do produkcji wprowadzono samochód z pieciocylindrowym silnikiem o zapłonie samoczynnym. W 1976 roku pojawił się samochód 123, ale jeszcze do grudnia 1976 roku produkowano dotychczasowe modele 114 i 115.Łącznie samochodów model 114 i 115 wyprodukowano ok. 1900000 szt. w tym ok. 9000 szt,Coupe
OCENA KOŃCOWA:\
Niewielka liczba ogólnie wyprodukowanych samochodów 250 obecnie zarejestrowanych jest znikoma ilość tych samochodów.
Dlatego pozyskanie oryginalnego, samochodu tej marki wyprodukowanego w 1973 roku ma duże znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji-samochód ten jest pojazdem unikatowym
///koniec\\\\
zdjęcia załącze póżniej czeka mnie masa pracy przy nim żeby doprowadzić go do poprawności
pozdrawiam i jestem otwarty na wszelkie sugestie i rady
pozdrawiam pll from MB/8 CLUB