MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 07, 2025 9:08 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wybaczcie ze tak wjade z naglosnieniem w W123 ale wlasnie ostatnio zabralem sie za to, i wprawdzie nie rozwiazalem problemu, przednich glosnikow, ale z tylu zrobilem polke z 2 gwizdkami(11cm) i 2 basy(14-15cm). Zrobilem to tak ze zaczalem od wyciagniecia polki, ktora byla caluska zniszczona, musialem ja podkleic taka plyta z boazeri [zlosnikz] i potem wycialem z bokow dziury i tam wpasowalem gwizdki, w miejsca gdzie glosniki sa orginalnie, a basy wpakowalem 2 obok siebie w miejscu apteczki!!!! wiem moze mnie za to zniszczycie, ale zmiescily sie idealnie, przestrzen do oddechu maja, a graja ze az milo [zlosnikz] , zrobilbym zdjecie ale niemam cyfrowki, koszt calej rozboty z glosnikami klejem itp. to jakies najwyzej 100zł i mam z tylu naglosnienie jak lala [zlosnikz]

Acha a probowal ktos pakowac basy do drzwi przednich??? [zlosnikz]

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Xytras pisze:
ale z tylu zrobilem polke z 2 gwizdkami(11cm)

Stary, gwizdki 11cm? :o :o :o W najlepszych aparaturach koncertowych świata największe drivery mają średnicę ok. 9cm [cool] Zatem bez jaj [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Sorka mialem namysli co innego, masz racje :lol: ale w kazdym razie patent calkiem ladnie grajacy :lol: :lol: [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Koledze Xytrasowi chodziło zapewne o średnicę zewnętrzną kosza/płty czołowej głośnika wysokotonowego. Jedak tutaj przy podawaniu średnic obowiązuje inna reguła. Dla głośników wysokotonowych podajemy średnicę membrany. Typowe średnice membran kopułkowych to 19 i 25 mm. Chciałem powiedzieć jeszcze że nie wszystkie głośniki zagrają dobrze w zabudowie w tylnej półce. Najlepsze głośniki instalować należy z przodu. Drzwi przednie w beczce należałoby dobrze wytłumić i skonstruować odpowiednie panele usztywniające. Trzeba mieć w tym dużo wprawy żeby nie wyglądało to jak słoń bez trąby. Można by pomyśleć o midbasach 16,5cm albo dobrych 13stakch, z ukierunkowaniem na te pierwsze.
Pozdrawiam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Dzieki Antoni o to mi chodzilo [zlosnik]

A teraz jeszcze pytanie co do tych drzwi, w ktorym miejscu dokladnie mozna by to zamontowac, sporo miejsca zajmuja schowki, i jeszcze jedno jezeli bym basowce zamontowal, powiedzmy takie jak mam z tylu, to czy dobrze by bylo zrobic jakies takie estetyczne wyloty powietrza z drzwi, chodzi mi o takie cus jak jest w sobwooferach, prosze mnie zle nie zrozumiec [zlosnikz] Acha i jeszcze jedno czy ktos kiedys montowal tube basowa w "BECZCE", jezeli tak to jakie byly wrazenia, jakosc i jak to zrobic, pytam bo w koncu to jest sedan i zastanawiam sie czy takie cos zdaje swoje zadanie?? [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Xytras pisze:

A teraz jeszcze pytanie co do tych drzwi, w ktorym miejscu dokladnie mozna by to zamontowac, sporo miejsca zajmuja schowki, i jeszcze jedno jezeli bym basowce zamontowal, powiedzmy takie jak mam z tylu, to czy dobrze by bylo zrobic jakies takie estetyczne wyloty powietrza z drzwi, chodzi mi o takie cus jak jest w sobwooferach

Chodzi Ci pewnie i bass-reflex - unikałbym tego rozwiązania przy mid-bass'ach - bo w zasadzie tylko coś takiego wejdzie Ci w panele drzwiowe.

Xytras pisze:

Acha i jeszcze jedno czy ktos kiedys montowal tube basowa w "BECZCE", jezeli tak to jakie byly wrazenia, jakosc i jak to zrobic, pytam bo w koncu to jest sedan i zastanawiam sie czy takie cos zdaje swoje zadanie?? [zlosnik]

Zależy jakie ma mieć zadanie...

Tytuł:
swój chłop

zapraszam na www.galeriatonow.pl pewien mercedes

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Oobudowy walcowe zwane tubami to najtańsze i kiepskie rozwiązanie. Proponowałbym raczej skrzynkę wykonaną z MDF lub grubej płyty wiórowej. W beczce subwoofer można montować w bagażniku ale najpierw trzeba go mocno wytłumić. Poza tym trzeba by wyjąć chociaż apteczkę żeby dźwięk w kufrze nie ulegał kompresji. W dżwi nie montuje się bass-refex'ów, a obudowa bass-reflex to nie taka prosta sprawa jak się wydaje.
Pzdr.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Czarek pisze:
zapraszam na www.galeriatonow.pl pewien mercedes

A... widzieliśmy, widzieliśmy :-) Nie robiłem odsłuchu, i nie jestem zwolennikiem takiego kalibru ingerencji w klasyczne auto, ale z całą pewnością jest to ciekawa instalacji.

Tytuł:
swój chłop

Cały ból w miom przypadku że ja równiez nie jestem zwolennikiem dużych ingerencji ale akurat w tym przypadku wszystkie elementy są na wcisk w pełni odwracalnie bez uszczerbku dla auta jedynie dwie śruby do nadwozia i to w miejscu nóg pasażera i kierowcy lepsze to niz cięcie jakichś beznadziejnych elips w pólce tylnej która jest elenentem konstrukcyjnym auta

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Czarek pisze:
Cały ból w miom przypadku że ja równiez nie jestem zwolennikiem dużych ingerencji ale akurat w tym przypadku wszystkie elementy są na wcisk w pełni odwracalnie bez uszczerbku dla auta jedynie dwie śruby do nadwozia i to w miejscu nóg pasażera i kierowcy lepsze to niz cięcie jakichś beznadziejnych elips w pólce tylnej która jest elenentem konstrukcyjnym auta

Wiem, ale chodzi mi nie tyle o integralność konstrukcyjną [bo to uważam za coś oczywistego], ile o klimat auta. U siebie w srebrnej na pokładzie mam lata 70 pełną gębą - wielka kierownica z ringiem, chromowane zegary, półleżąca pozycja za kółkiem, i dźwięk mono z 2-gałkowca - po prostu wehikuł czasu. Swego czasu byłem zafascynowany demówką Extremecaraudio, ale od pewnego czasu doceniam to czym jest dane auto, a nie to czym próbuje być [przez niektórych jest to postrzegane jako ortodoksyjna antytuningość] . W przyszłym roku zamierzam skompletować sobie W123 do codziennej jazdy [kompromis pomiędzy chromami, bezplastikowością a walorami czysto użytkowymi]. I w beczułce będzie już w miarę współczesny sound [jako żródełko Pioneer z 1985 roku]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

To już lepiej do beczułki będzie pasował jakiś Beckerek [zlosnik] .

Tytuł:
swój chłop

Na pierwszy ogień musi isć becer a ja wolę brmienie ze starej alpiny leczparadoksalnie w aucie do codziennej jazdy mam starsze radio niż w w115

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Antoni Janikowski pisze:
To już lepiej do beczułki będzie pasował jakiś Beckerek [zlosnik] .

No Beckerek byłby zalecany ze względów historyczno-oryginalnościowych... Jednak bardzo mi się Pioneerek spodobał, jest szczytem oldskulowego wypasu... Najlepiej by pasował w W126 z popielatą tapicerką, ale chyba nie uda mi się takiego 300SD zdobyć...

Czarek pisze:
Na pierwszy ogień musi isć becer a ja wolę brmienie ze starej alpiny leczparadoksalnie w aucie do codziennej jazdy mam starsze radio niż w w115

Ja uwielbiam stare Alpiny - świerzbi mnie żeby kupić tego decka kasetowego który pojawił się na Allegro [tak na zapas], jednak nie wiem czy mój budżet to przeżyje...

Tytuł:
swój chłop

Fajnie widze że mamy podobne hobby zbierania starych radii mam kilkanaście wysokich modeli alpin brakuje mi tylko 7909 to taki rarytas co wyprodukowano go w 300 egz na świecie

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00