MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw lip 24, 2025 3:27 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior

Dla tych ktorzy nie czaytali lub nie pamietaja ;)
"... Przy zakupie musimy jednak pamietac, ze /8 choc wiekowy, w dalszym ciagu pozostaje Mercedesem i choc nie cieszy sie jeszcze takim splendorem, jaki osiagaja jego starsi bracia (siostry [zlosnik] ), to koszty restauracji oraz pozniejszego utrzymania auta w nienagannym stanie sa nieproporcjonalnie wyzsze, niz prestiz z posiadania modelu." CA

Mitu pisze:
Poza tym NIE NAWIDZĘ panującego na tym forum przeliczania wszystkiego na pieniądze i dywagowania czy się opłaca remotnować tego konkretnego /8 czy nie.

Bo to one niestety sprowadzaja nas z powrotem do codziennego wyscigu szczurow z /8-wego swiata :( .One tez posrednio sa przyczyna powstania tego tematu na forum. Kolega ma okreslona kwote i dzieki naszej pomocy chce zakupic jak najlepsze /8 - efekt ekonomiczny.

" Pieniadze to nie wszystko, ale wszystko bez pieniedzy to .... " [zlosnik]

filippo pisze:
Jedno zdanie dotyczące polemiki Mitu i Stomka - stanę z przyjemnością po stronie Stomka - auto najbardziej cieszy właściciela swoją oryginalnością z zaznaczeniem, że o gustach sza.

Nie nalezy tu stawac po zadnej stronie- to nie sparing. Chcialem pokazac , ze wedlug mnie lepiej miec oryginal albo kupic do przerobki (doposazenia) samochod, ktory w oryginale ma zawarte rzeczy pasujace nabywcy- kolor, silnik, skrzynia itp. Mitu zas pokazal, ze dla niego to nie jest wazne. I cale szczescie, ze jestesmy inni, bo inaczej na zlocie bylyby tylko biale mb lub w odcieniach bialego i zadnego zielonego czy czerwonego. [zlosnik]

Ostatnio zmieniony ndz paź 14, 2007 2:45 pm przez Stomek, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
Pokaż mi to zdanie

Zaprezentuję je całe:
"Przy zakupie musimy jednak pamiętać, że /8 choć wiekowy w dalszym ciągu pozostaje Mercedesem i choć nie cieszy się jeszcze takim splendorem, jaki osiągają jego starsi bracia, to koszty restauracji oraz późniejszego utrzymania w nienagannym stanie są nieproporcjonalnie wyższe niż prestiż z posiadania tego modelu" chodziło mi o to co podkreślone.
Szanowny kolego niepotrzebnie się wkurzasz bo emocje tylko wszystko utrudniają.
Moim zdaniem w temacie klasyków nie ma mowy o jakimkolwiek obiektywizmie. Zgadza się, że artykuły prasowe w CA czy Automobiliście o nich są obiektywne ale czytelnicy to już zupełnie inna bajka. Większość z nas każdy jeden artykuł o MB czyta z wypiekami na twarzy natomiast inne dotyczące np. Lancii Delty czy Astona Martina czyta jedynie z ciekawości i by poszerzyć swoją wiedzę. Niewielu z nas da się przekonać o wyższości każdego jednego auta nad MB. Każdy posiadacz klasyka jest przekonany o tym, że jego auto jest wyjątkowe bo ma do niego osobisty stosunek. Gdy jednak mówimy o ludziach spotkanych na ulicy to ich wiedza jest zasadniczo mierna i nie ma co się dziwić ich reakcjom które przytaczasz.
Jeśli zaś chodzi o innych posiadaczy MB, tych bardziej "prestiżowych" to czy tego chcemy czy nie jesteśmy zupełnie inną grupą pasjonatów niż ci skupieni w Mercedes Benz Klub Polska!!! Osobiście pasuje mi to bardzo.
Z całym szacunkiem Kolego ale nie powiesz mi, że za te same sumy co konkretna renowacja /8 można kupić bardziej prestiżowy model i w takim stanie go utrzymać. Chyba, że znów mówimy o różnych pojęciach renowacji, restauracji, remontowania o co Ciebie jednak nawet nie podejrzewam. Okazje się zdarzają lecz sporadycznie.
Jeśli zaś chodzi o prestiż to jest to kolejny przykład na brak obiektywizmu. Każdy z nas ma subiektywną definicję tego słowa.
Co do słów Mitu:
Pojawiło się porównanie do kobiet. Jesteś z ukochaną kobietą którą kochasz, ona kocha Ciebie, jest inteligentna, piękna, nie jeden marzy o takiej - nie jesteś z tego dumny. Ja jestem i to cholernie. Z autem jest tak samo. Każdy z nas potrzebuje stymulacji swojego ego a tym bardziej dumny jesteś im więcej wkładasz pracy w to żeby Twoje auto było piękne a Twoja kobieta bardziej zakochana.
Tak jak napisałem wcześniej w kwestii oryginalności - popieram Stomka zdanie ale nie oznacza to że Twoje potępiam. Jeden lubi jabłka drugi córkę właściciela sadu.
Nie jest tak że swoim wyrażeniem poglądów chciałem kogoś urazić, chciałem jedynie podyskutować z wami na ten temat. Nie zamierzam z nikim walczyć bo wiem jak bardzo wszyscy jesteśmy subiektywni.
Pawle wybacz, że powoduję wyższe ciśnienie u Ciebie jednakże jako dziennikarz możesz czuć satysfakcję, że Twoje słowa wywołują dyskusje.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

t.king pisze:
Stomek pisze:
do tego Audrey w tym samym czasie na aukcji

daj linka
[zlosnik]

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3526968 :)

Tytuł:
postmajtek

Witam
Co sądzicie o tym
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3575113
Cena 3,5 tys.
[/img]http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/1192655248_IMG_9474.jpg
NR VIN 115 110 1 0 259688
Mam wjecej fotek ale wkleję jak będę miał dostęp do normalnego internetu nie bezprzewodowego.

Tytuł:
wiarus senior

Ten wisi juz od jakiegos czasu. Wyglada tak jak kosztuje. Gosc uczciwie pisze ze do remontu, wiec przygotuj sie na okolo 3000zl w same czesci blacharskie. Jakies dziwne boczki drzwiowe tam sa, ale jesli niebieska tapicerka to oryginal 1972 to nie bedzie problemu-praktycznie II seria.
Znajac zycie auto musi byc juz naprawde zmeczone blacharsko i nie ma przegladu, dlatego tez juz nie bedzie placone OC. Plus to Zolte blachy (dla niektorych minus). Mysle, ze nie nacieszylbys sie dlugo jazda nim przed remontem.
Wrzuc wiecej fotek , bo sam jestem ciekaw. Przegladam oferty i to jeden z ciekawszych i poprawnych seryjnie za ta kase.

Tytuł:
postmajtek

Witam.
W wątku pada stwierdzenie że znajdę auto które sciśnie mi serce. Zacząłem przeglądać ogłoszenia z 116 (to nie jest niezdecydowanie, postanowiłem mieć "starszy" model mercedesa i to jest to. Jesli znajdę 116 i bedzie warta zakupu i inwestycji na całe życie to będzie 116, jesli znajdę 115 to będzie 115). Więc wybaczcie moje pytania, znajdowania co rusz to nowych aut. Nie chce powtórzyć historii sprzed paru lat, kupiłem auto na kredyt (totalnego bubla) i mimo że było ładne, nie patrzyłem na nie z sympatją.
Pytania o znalezioną 116 umieszczę w odpowiednim dziale.
PS. IPlus wrzuca jedną fotkę w 10 minut, mam ich wiecej. Jak skończy mi się urlop wyślę resztę.

Tytuł:
postmajtek

Witam
Co powiecie na to
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3651203
Spróbuje swoich umjejętności nie pasuje mi do rocznika:
- grill (szeroki)
-lusterka
-owiewki przy przednich słupkach
-kierownica
-z tyłu na masce 250 (nie zagdza się z opisem ogłoszenia)

Tytuł:
wiarus senior

To ewidentnie II seria oprocz tylnych lamp i zderzaka z przodu. Popros wlasciciela o zdjecie nr vin. Jesli to 70 to to 220D bedzie mialo ostatnie 6 cyfr liczbe okolo 100tys - moje dwa 220D '70 maja 109.... i 122.... i numery musza byc na podluznicy. Pisze na podstawie moich rocznikow z dowodow polskich , bo nie mam datenkart do nich.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

A napis 250 to chyba nawet z W123 jest, bo w /8 był bardziej obły (mam rację??).

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

kratka chromowana w podszybiu chyba potwierdza ze to 250 /280

broneq pisze:
A napis 250 to chyba nawet z W123 jest, bo w /8 był bardziej obły (mam rację??).

czcionka w II serii W114/115 i W123 jest taka sama.

W124 260E '86 do sprzedania :)

W115 200D '75

Tytuł:
wiarus senior

Masz nastepna oferte /8- zawieruszyl sie miedzy 124. W opisie nic szczegolnego nie napisano. :-?

http://moto.allegro.pl/item257469642_sp ... 200_d.html

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wrobello pisze:
kratka chromowana w podszybiu chyba potwierdza ze to 250 /280

Często stosowaną pratyką jest usuwanie lakieru z tej kratki i tak pewnie było w tym przypadku [hehe] .

250 ma nie tylko aluminiową kratkę (nie lakierowaną na kolor nadwozia) na podszybiu ale też:
- deskę z drewnem i prostokątną kratką głośnika
- listewki ozdobne na kieszeniach przednich drzwii
- długie rękojeści w tylnych drzwiach
- lampkę z tyłu (z włącznikiem na desce)
- tapicerkę z innym-specjalnym wzorkiem (mowa o tapicerce materiał+skaj, czyli tzw. stoff)
- aluminiowe listewki do okoła ramek drzwii (a nie jak niższe modele tylko przy słupku B).

280/280 E ma wszystko to co 250, a do tego długi tylny zderzak (jak coupe) oraz wspomaganie kierownicy jako standardowe wyposażenie, ale dopiero od 1975 roku.
W I serii zarówno 250 jak i 280/280 E miały jeszcze podwójny zderzak przedni (tak jak coupe I seria).

Moim zdaniem żaden z samochodów w tym wątku nie jest na tyle sensowny by go kupić. Po za tym to odpowiedz sobie na pytania co chcesz mieć, bo potem (po zakupie) będziesz żałował, szkodował i wybrzydzał, ale wtedy będzie za późno :roll: .
Powodzenia.

Tytuł:
postmajtek

Witam ponownie.
Od kilku dni mieszkam i pracuje w W-awie. Znalazlem taki samochod
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3676325
Co sadzice o nim. Na pierwszy rzut oka nie pasuje grill i oczywiscie lusterko. Ale to drobiazgi.
[/list][/list]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

jeżeli to co pisze sprzedający jest prawdą,a Tobie nie przeszkadzają elementy z innej serii oraz z kosmosu,to jest to dobra oferta;

Tytuł:
postmajtek

Witam
Uzyskalem od wlascicela nr vin i dane z tabliczki lakierowanej.
Nie jest w stanie przeslac zdjec i podal je przez telefon.
nr VIN 115 110 1 01 83090
Tabliczka lakierowana
424536
(3 cyfry)N
115110 10
0 13 163 70(lub 79)455

PS Moze ktos z warszawskich kolegow ma ochote pojechac ze mna i obejrzec dwa autka w sobote i niedziele. Kontakt na telefon 606392896 [/list]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00