Mitu pisze:
Pozostaje "tylko" zagadka drewna, a raczej jego braku, w pierwszych rocznikach przeznaczonych na rynek amerykański. Czy ktoś jest w stanie potwierdzić lub zdementować ten fakt?
Dobra, ogarnąłem temat, już się nie męczcie.
Niestety, ale nie wszystkim źródłom można ufać w 100%. Tak jest i tym razem, ponieważ autor który podaje tę informację po prostu przeinaczył fakty. W serii 0,5 drewna nie było wcale niezależnie od rynku (Europa czy USA), o czym niestety wszyscy tu zapomnieliśmy. Drewno weszło w I serii, a autor który przeinaczył fakty wprowadził mnie na błędny tor rozumowania (nie pierwszy raz niestety).
Reasumując, wszystko co napisałem się zgadza:
Mitu pisze:
W115 prawie wszystkie miały owalną kratkę głośnika i deskę rozdzielczą bez drewna. Wyjątkiem jest 300D, czyli wersja amerykańska 240D 3.0.
W114 powyżej 2,5 litra włącznie miały prostokątną kratkę i deskę z drewnem, wyjątkiem jest W114 230 (I seria) i 230.6 (II seria), czyli niemal połowa wszystkich W114.
należy tylko dodać, że wyjątkiem jest również seria 0,5 w której drewna i prostokątnej kratki głośnika nie było wcale, bo weszły one dopiero od I serii, czyli od sierpnia 1969 roku, więc "250" serii 0,5 miały taką samą deskę jak cała reszta /8.