MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw lip 24, 2025 5:28 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

lysy2 pisze:
zeby ladnie wygladalo?? taki stary typ skoczni Malysza[zlosnik]
IMO to, ze akurat w ASO nie ma, to jeszcze o niczym nie swiadczy...
jesli te listwy dachowe wygladaja tak, ze mozna w nie cos teoretycznie wkrecic/przymocowac, to takie cos na pewno istnieje..

Moze i jest to wybieg stylistyczny, ale po cholere wtedy gniazda?
Troche zle sie wyrazilem, sprawe konsultowalem z ASO, jednak jednoznaczna odpowiedz, ze bagaznika nie ma i nie bylo, przyszla z MB Classic Center.

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Odświeżę trochę ten stary temat i ponowię pytanie, które zadał Misiek. Czy do 123CE można założyć taki popularny bagażnik dachowy, jaki pasuje do beczki sedan? To dla mnie ważne, bo przez 10 lat używania golfa przyzwyczaiłem sie, że narty, deskę, rowery - wszytsko po prostu wrzuca się do środka. No i teraz mam problem ...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Boulik pisze:
Odświeżę trochę ten stary temat i ponowię pytanie, które zadał Misiek. Czy do 123CE można założyć taki popularny bagażnik dachowy, jaki pasuje do beczki sedan? To dla mnie ważne, bo przez 10 lat używania golfa przyzwyczaiłem sie, że narty, deskę, rowery - wszytsko po prostu wrzuca się do środka. No i teraz mam problem ...

Na to pytanie nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi.

Jednak na wiele pytań z tego wątku odpowiedzi już mam, skoro wątek wygrzebany, to pociągnę go dalej [ok]

Otóż owszem, MB miało w ofercie bagażnik dachowy również do W114C (nr części wg MB - 115 840 01 91), jednak nie jest on już od długiego czasu dostępny w sieci ASO. Dostawcą/producentem części (najprawdopodobniej jedynym) był ORIS (nr części wg ORIS - 207.204).
Mimo śledzenia ebaya i innych tego typu źródeł, nie spotkałem się do tej pory z takim bagażnikiem.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Boulik pisze:
Czy do 123CE można założyć taki popularny bagażnik dachowy, jaki pasuje do beczki sedan?

Cześć, wydaje mi się że spokojnie można montować zwykły bagażnik od sedana. Mocowania są takie same:

Obrazek

Może być jedynie różnica w szerokości, pozdrawiam.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

jadac jakis czas temu do warszawy spotkalem czarne 114C na norweskich numerach i pan mial zalozony bagaznik na ...bagazniku ... niklowany i z tego co patrzylem nie bylo tam zadnych patentow a powiem wiecej mial on oznaczenie MB z jakims numerem na sobie .... :/ zaluje ze nie mialem aparatu moglo by to pomoc teraz ...

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kruszyn czy w w126 też są takie rynienki do mocowania bagażnika dachowego jak w w123? Nie wiesz może czy bagażnik od w123 pasowałby do w126 (oczywiście jeżeli możnaby regulować w nim szerokość) ?
Dzięki, pozdrawiam

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

wiesz co nie bardzo pamietam jak jest w 123 ale w 126 rynienki sa ale duzo nizej niz dach i sa tak jakby plaskie ale mozna zalozyc taki bagaznik uniwersalny skrecany( testowalem ) ... tylko musi byc duzo szerszy
Obrazek

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kruszyn pisze:
ale mozna zalozyc taki bagaznik uniwersalny skrecany( testowalem )

Właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem [zlosnik]
Dzięki, pozdrawiam!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
misiek pisze:
sprawe konsultowalem z ASO, jednak jednoznaczna odpowiedz, ze bagaznika nie ma i nie bylo, przyszla z MB Classic Center

Juz widze, jak ktos z ASO konsultowal cokolwiek z MB Classic Center. A jezeli dostali "jednoznaczna odpowiedz, ze bagaznika nie ma i nie bylo" to ja sie pytam co to jest?!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To sa zdjecia jednego z samochodow Thomasa, ktory sprzedal mi dawce. Ma swira na punkcie /8, postaram sie wypytac go o te akcesoria. Co do ASO i MB Classic Center to jak mam do wyboru kto jest bardziej niekompetentny to, na podstawie moich i cudzych doswiadczen, wybieram ASO

'71 250 CE, angol

Tytuł:
wiarus senior

O ile się nie mylę, to na zdjęciach powyżej pokazany jest bagażnik na narty firmy Oris, który można od czasu do czasu znaleźc na eBayu (chyba jest nawet oferowany teraz).

Zupełnie nie podzielam wyrażonej opinii o "niekompetencji" MB Classic Center. Ja osobiście mam z nimi doświadczenia akurat odwrotne, chętnie i fachowo pomagają. Dużym mankamentem jest dłuuuugi czas odpowiedzi na e-maile, ale to u nas na Starym Kontynencie jest normalne :-), przynajmniej tak wynika z moich obserwacji.

Pozdrawiam

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
który można od czasu do czasu znaleźc na eBayu (chyba jest nawet oferowany teraz).

moze znajdziesz link? przekonalibysmy sie ile takie cacko jest warte... (wcale bym sie nie zdziwil, gdyby poszedl za 300 - 400 EUR)

PK2 pisze:
Zupełnie nie podzielam wyrażonej opinii o "niekompetencji" MB Classic Center.

nie zrozumielismy sie... chcialem tym, byc moze troche skompliowanym stwierdzeniem, wyrazic moja negatywna opinie co do kompetencji ASO. Trudno co prawda tak uogolniac w odniesieniu wszystkich, to fakt, ale juz kilka osob pisalo o trudnosciach w uzyskaniu informacji w sprawie kart danych do starszych samochodow. Ja jak chcialem zamowic kluczyk do mojej beki (w ASO Jan Paluch w Katowicach, juz nie istnieje, zastapiona przez przedstawicielstwo w Sosnowcu) to tez wymyslali cuda na kiju, kazali przyjezdzac, pokazywac (auto bylo akurat uziemione). W Niemczech, na podstawie dowodu rejestracyjnego, zalatwilem wszystko w 15 minut a kluczyk odebralem dwa dni pozniej. A moze co kraj to obyczaj? W VW w Katowicach przy zamawianiu tabliczki znamionowej wymagali ode mnie zniszczonej a ja nie mialem bo zgubila sie/odpadla (kupilem auto bez) a nie ulegla uszkodzeniu w wyniku wypadku. W Mannheim dostalem, na podstawie (polskiego (!)) dowodu rejestracyjnego, w ciagu 4 dni zamiast 3 tygodni (!) i za 70% ceny proponowanej przez dr'a kulczyka (inne czesci maja ceny podobne do niemieckich)

PK2 pisze:
Ja osobiście mam z nimi doświadczenia akurat odwrotne, chętnie i fachowo pomagają

co do MB Classic Center to sie zgadzam, moze z malym zastrzezeniem co do "chetnie"

PK2 pisze:
Dużym mankamentem jest dłuuuugi czas odpowiedzi na e-maile

na moje e-maile odpowiadaja na drugi, najdalej trzeci dzien. To dlugo?

Pozdrawiam

'71 250 CE, angol

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
na moje e-maile odpowiadaja na drugi, najdalej trzeci dzien. To dlugo?
wiem, ze to troche nie na temat ale dzis MB Classic Center pobilo nowy rekord predkosci: 5 godzin na odpowiedz na zapytanie. Wczoraj wieczorem (niedziela) napisalem e-maila. Zakladam, ze zostal odebrany dzis rano ok. 9.00 a o 13.00 juz dzwonila p. Forstner z odpowiedzia na, jak sie okazalo, dosyc skomplikowane zapytanie w/s tabliczek znamionowych (opisze to w poscie nt. zamawiania kart danych)

Pozdrawiam

'71 250 CE, angol

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ostatnio porzadkowalem moja dokumentacje techniczna MB i natknalem sie na cos takiego:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Sa tam numery katalogowe MB i Oris do wszystkich bagaznikow na narty oferowanych w roku 1972. Jezeli komus sie przyda to zeskanowalem ten dokument w wiekszej rozdzielczosci w formacie *.pdf i moge go wrzucic na klubowy FTP tylko niech ktos napisze jak!

'71 250 CE, angol

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

...i jeszcze taki:

Obrazek

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

arbies pisze:

Piękna fotka, piękna, Arbies, dzięki [ok] Masz może inne ujęcia? [cool]

Przeglądam od czasu do czasu ebaye i inne podobne słupy ogłoszeniowe, ale nie wpadł mi w oko taki sprzęt jak do tej pory. Jakiś czas temu debatowałem ze znajomym ślusarzem, który specjalizuje się w, określmy to, niskonakładowej produkcji okuć meblowych, okuć stolarki okiennej i drzwiowej i innych gadżetów, nt. stworzenia kopii takiego bagażnika. Podjął się, ino muszę zostawić mu auto na kilka dni, zatem poczekam do kalendarzowej wiosny, bo obecna dość niepewną jest. A sądząc po jakości i estetyce wykonania np. łapy mocującej antenę do CB w mojej 123T, myślę, że będę kolejny raz zadowolony z efektów [ok]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00