MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 08, 2025 8:13 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Nieśmiało od długiego już czasu marzę sobie skrycie o W115. Oglądam, przeglądam, marudzę...
...takie tam erotomoano-gawędziarstwo. Jak miałem 10 tyś na auto, to były fajne oferty za 14-15 tyś, jak mam 15 tysięcy to są fajne po 20-25 tyś i tak sobie życie płynie :P
Tym niemniej, jeśli się coś pojawia w Warszawie, staram się w miarę możliwości to oglądać. Tak też uczyniłem wobec W115 (opisanego jako 114), który pojawił się w ogłoszeniach oferowany na warszawskim Mokotowie.
Pomyślałem sobie, nic że kundel-przeszczep, nic że cyrkle, nic że chamski "bikolor"... a jeśli okaże się fajny i wart zakupu? A, obejrzę [jezyk]

...i obejrzałem :roll: :roll: :roll:

Samochód, wbrew temu co pisze sprzedający, nie prezentuje się świetnie... no dobra, prezentuje się ale najbliżej to z 25 metrów. Z bliska widać, że to żużel i to konkretny żużel.
Auto remontowane było kilkanaście lat temu, podłoga ma wyraźne ślady korozji, spawy robił kowal (i to po pijanemu), zabezpieczył je baranim łojem (tak sądzę), widoczne dziury mniejsze i większe w kilku miejscach, nadkola dziurawe, fartuchy błotników dziurawe, końcówki podłużnic przednich gniją, progi się rozwarstwiają...
Lakier kładł cham i burak, bo inaczej tego napisać nie mogę :roll: :roll: :roll: Z pod tego brązowego wyłazi niebieski, lakier pęka, szpachla wstaje, cham pomalował boczki razem z drzwiami. Naprawdę dramat, tylko załamać ręce.
Dywany i tapicerka też robione przez jakiegoś mistrza ślubnego VI kategorii, to samo obszycie deski. Wykonanie raczej solidne ale estetycznie przeciętne, dywan podłogowy niezgodny z oryginałem.
Samochód odpalił z pierwszego, silnik pracuje równo, tu i ówdzie ślady oleju, odrobina druciarstwa też do zaobserwowania. Wiatrak chłodnicy chodzi na stałe (nie wiem czy w 115-tce to standard). Ciśnienie na wolnych obrotach trzyma na 3.
Nie wiem jaki jest stan mechaniczny auta bo sprzedający odmówił jazdy próbnej (nie miał fotelika dla dziecka a nie chciało mu się iść do domu).
Papierów na zabytek nie widziałem, podobno żółte były robione już gdy auto było takie zeżarte, pytanie jednak, co w białą kartę i opinię wpisał rzeczoznawca? Jak ściemnił, że to mód, malyna, cukiereczek, to może być to problem dla nowego właściciela.
Oryginalnej tabliczki lakierowanej brak, jest jakaś tabliczka zastępcza.

Po obejrzeniu i wstępnym skalkulowaniu kosztów, zaproponowałem maksymalnie 8000 zł za to cudo. Już 15 minut później sam siebie karciłem w myślach za taką głupotę, to stanowczo za duża kwota za to auto [zlosnikok]
Na moja szczęście, sprzedający na dzień dzisiejszy poniżej 11 000 zł nie chce sprzedawać.
Auto bardzo słabe blacharsko, problem potęguje fakt zarejestrowania go na żółte blachy. Jedyna chyba zaleta, że jeszcze trzyma linię i na upartego nadaje się pewnie do jazdy ale ja zdecydowanie odpuszczam ten egzemplarz. Jeśli ktoś ma jechać kilkaset kilometrów zachęcony opisem, mam nadzieję, że moje spostrzeżenia będą dla niego pomocne w chłodnej ocenie tego egzemplarza.

Mam nadzieję, że mój opis będzie pomocny dla innych zainteresowanych. Jeśli taki wątek kłóci się z pisanym (lub niepisanym) regulaminem Forum, proszę Moderatora o usunięcie.
Załączam foto tego samochodu, pozyskane z ogłoszenia ogólnie dostępnego w internecie.
Serdecznie pozdrawiam.

Załączniki:
115tka.jpg
115tka.jpg [ 231.79 KiB | Przejrzano 7910 razy ]

wiarus senior
Awatar użytkownika

a ten oglądałeś :

http://olx.pl/oferta/mercedes-benz-w115 ... d9afb6e8bf

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

swój chłop
Awatar użytkownika

buckswizz pisze:

Dziś po pracy będę oglądał.
Serdecznie pozdrawiam.

EDIT: dziś się nie udało, akurat gdy dojechałem na miejsce, sprzedający zadzwonił, że nie da rady dojechać na umówioną godzinę. Przy okazji kilkakrotnie wspomniał, że ktoś ma przyjechać na 18:00 go oglądać. Widocznie jest przekonany, że ten ktoś go kupi i nie chciał mi dziś pokazać tego auta.

swój chłop
Awatar użytkownika

Zielonego nadal nie widziałem ale dziś mój kolega, przejeżdżając przez Potęgowo, obejrzał dla mnie inną 115-tkę, wystawioną obecnie na allegro i OLX (w dwóch różnych ogłoszeniach) za 5000 zł. Podsumuję te oględziny krótkim: porzućcie wszelką nadzieję... :roll:
Zaczynając od przodu wymieniał mi mocno skorodowane elementy: pas przedni, maska, oba błotniki, doły drzwi, wgłębienia w rynienkach dachu, tylne błotniki pod listwą, przednie podszybie, podłoga z przodu i z tyłu, podłoga w bagażniku + woda stojąca we wnęce koła zapasowego i takie tam...
Dodatkowe bonusy: większość listew chromowanych w aucie przykręcona na blachowkręty, brak dywaników oryginalnych, zagłówki z innym wzorem tapicerki, samochód ma czymś zaklejony/zakitowany szyberdach i to wszystko jest pomalowane na biało razem z dachem, ślady licznych, niefachowych napraw blacharsko-lakierniczych...
Ogólnie rzeźnia :roll: :roll: :roll: Właścicielka jest jak najbardziej skłonna do negocjacji ceny, minimalnie sprzeda go za... 4700 złotych [jezyk5] [zlosnik]
To tyle ode mnie, anons z kategorii mocnego science-fiction z bogatą domieszką "Panie ale o niego to się wszyscy pytajo" [zdziwiony]
Załączam zdjęcie poglądowe.
Serdecznie pozdrawiam.

Ps. w jednym z ogłoszeń jest napisane, że auto trzymane w garażu - ten garaż to wiata. Przy próbie odpalenia właścicielka urwała hebel :roll:

Załączniki:
115 pot.jpg
115 pot.jpg [ 189.65 KiB | Przejrzano 7832 razy ]

wiarus senior
Awatar użytkownika

Polskie realia ...

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

nowy

a ten warto ?

http://otomoto.pl/oferta/mercedes-benz- ... pbWSH.html

swój chłop
Awatar użytkownika

buckswizz pisze:

I nie obejrzę. Sprzedający zachowuje się jak pajac, olał mnie dziś czwarty raz. Mimo, że wcześniej się z nim umawiałem na obejrzenie w sobotę, to jak teraz do niego zadzwoniłem, to stwierdził, że jednak nie i na moje pytanie, czy w ogóle on chce sprzedać ten samochód, odpowiedział "Nie będę sobie psuł całej soboty, żeby tam jechać (gdzie auto stoi w garażu) pokazywać komuś samochód".
Podziękowałem i się pożegnałem.

Szczęśliwie właśnie otrzymałem wiadomość, która upewnia mnie, że poszukiwania 115-tki mogę uznać za zakończone i jeśli wszystko się pomyślnie ułoży, już wkrótce będę swoją własną sztukę miał, bez konieczności kontaktowania się z takimi dziwnymi sprzedającymi [zlosnikz]
Serdecznie pozdrawiam.

postmajtek

Ale czy chcesz kupić już odrestaurowany czy do zrobienia

WFM 125 64r.

swój chłop
Awatar użytkownika

Rozważałem obie te opcje. Po obejrzeniu kilku parchów, wystawianych przez właścicieli po 5-12 tysięcy złotych a w moich odczuciach po oględzinach i podliczeniu kosztów doprowadzenia do kultury wartych 1-5 tysięcy złotych, wolę zdecydować się na auto już zrobione.
Serdecznie pozdrawiam.

swój chłop
Awatar użytkownika

W międzyczasie obejrzano dla mnie 240 D z 1974 roku, oferowane przez komis Moto Lider w Rzeszowie.
Auto wymaga naprawy blacharsko-lakierniczej, choć dla upartych pozwala po niewielkich poprawkach (przede wszystkim progi) na podjęcie jazdy praktycznie od zaraz. Bardzo fajna baza [zlosnikok] naprawdę godna polecenia na tle obecnej oferty rynkowej (jeśli ktoś szuka auta do porobienia). Jeśli ktoś pożąda fotek jego słabych punktów, mogę podesłać na maila.
O ten sprzęt chodzi: http://otomoto.pl/oferta/mercedes-benz- ... pbDPv.html
Serdecznie pozdrawiam.

nowy

co sadzicie o tym egzemplarzu ?

http://otomoto.pl/oferta/mercedes-benz- ... pbWSH.html

swój chłop
Awatar użytkownika

buckswizz pisze:

W końcu jakiś czas temu udało mi się go obejrzeć. Powiem tak, chyba najlepszy z obecnie dostępnych w tym budżecie [zlosnikz] Samochód wymaga remontu podłogi ale jeszcze nadaje się do jazdy, czyli spokojnie do końca sezonu można się nim poruszać. Co ważne, podloga nie jest zrobiona z gazety i żywicy, jak w niektórych oglądanych przeze mnie egzemplarzach za zbliżoną kasę. Nadwozie też wymaga prac ale nadal dobrze się prezentuje, zwłaszcza z kilku metrów ;) Pali, jeździ, hamuje, wnętrze w stanie mocno średnim, na "ślubowóz" się nie nadaje. Ogólnie ciekawa oferta dla szukających W115 nadającego się jeszcze do jazdy za niedużą kasę. Sprzedający jest chyba nadal skłonny do negocjacji i pozbycia się auta, bo w momencie oględzin nie chciał sprzedać taniej niż za 7500 zł (wywoławcza była wówczas 8999 zł) a kilka dni temu zadzwonił i chciał dalej negocjować, bo auto jest mu zbędne. Ja nie skorzystam ale może ktoś będzie zainteresowany zakupem.
Serdecznie pozdrawiam.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00