Witam,
To mój pierwszy post na MB8 Club Poland

Witajcie gorąco pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!
Od jakiegoś czasu zgłębiałem zasoby wiedzy zawarte na forum a w piątek stałem się posiadaczem w114 stąd też narodziło się parę pytań. Nie mam dużego doświadczenia z autami dużo starszymi niż ja sam jak i serią w114/w115 a do jazdy weekendowej na razie używałem w124 500e.
Mój nowy nabytek to 114ce, 1970r - oryginalnie była to wersja 250ce, na dzień dzisiejszy auto zostało uwspółcześnione do serii 2 (to jeszcze zagranicą) - silnik z modelu 280ce - konkretnie m110 ( 136kw silnik D jet tronic 72-76 )+ manualna skrzynia biegów - 4. Widać że konwersja była wykonane przynajmniej parę(dziesiąta) lat temu - zagranicą - i objęła tylko układ napędowy. Detale, chromy, zderzaki i wnętrze są zgodne z oryginałem.
A teraz parę pytań:
Mechanika
M1. potrzebuję doszczelnić skrzynię biegów - niestety części nie mogę zamawiać po VIN - jak i gdzie przeczytać numer skrzyni?
M2. jw. dotyczy tylnego mostu - chodzi o numer i dobór uszczelniaczy,
M3. auto ma problemy z wypadaniem zapłonu - wymiana świec na początek pomogła bardzo ale wiem że czeka mnie zakup zestawu kopułka + rozdzielacz + kable WN - jakie części kupić aby kupić raz a dobrze (Bosch, Beru) -czego się wystrzegać
M4. czy w tym modelu, tarcze na przód były wentylowane czy lite?
M5. Czy tyle zawieszenie ma regulację kąta pochylenia kół? Ewidentnie tyle koła u mnie są w lekkim pozytywie. Tylne amortyzatory u mnie to Monroe - z regulacją wysokości, być może one podniosły za bardzo tył i dlatego jest takie wrażenie?
Detale i wygląd:
D1: Czy i gdzie można dostać nową osłonę głośnika - tak która mam popękała ze starości,
D2: Wykładzina podłogi jest oryginalna, wymaga wymiany - kolor brązowo/miodowy - czy macie może wykrojniki albo sprawdzonego dostawcę.
D3: Podsufitka jest oryginalna i równomiernie pożółkła - wygląda nie estetycznie. Mam oryginalny szyberdach. Jaki materiał sprawdza się jako nowe obicie - skay/skóra?
D4 Renowacja drewienka - czy mamy manual jak to zrobić? Nie mam w tym doświadczenia
D5 Jak powinna wyglądać gałka skrzyni w serii 1?
Zmiany.. zmiany zmiany....
Nie mam jeszcze konkretnego planu na to auto - jest urocze i fajnie się nim jeździ. Po części mechanicznej i estetyce chciałbym dodać mu trochę zadziorności. Stąd też parę pytań...
Z1. Jakie rozmiary kół - da się zmieścić w oryginalne wnęki?
Z2. Czy w serii 1 były montowane obrotomierze?
Z3. Czy w serii 1 były zagłówki? Chciałbym je mieć...
Z4. Podłokietnik - też chciałbym mieć...
Dzięki za pomoc