MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr lip 16, 2025 2:55 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Mam pewien problem z przednim zawieszeniem a dokładniej z dolnym wahaczem. Problem polega na tym ze nie mogę wyciągnąć jednej śruby. patrząc od przodu samochodu to druga wyszła bez najmniejszych problemów ale nie mogę ruszyć tej pierwszej. Może wypiszę w punktach od początku jak się zabrałem do tego tematu:
1-Poluzowałem śrubę mocująca sworzeń
2-Zbiłem sworzeń
3-Zacisnąłem sprężynę ( użyłem do tego gwintowanego pręta, dwóch nakrętek i odpowiednich podkładek )
4-odkręciłem nakrętkę sworznia tak abym miał luźny wahacz i nic mi nie szpanowało
5-odkręciłem druga śrubę (patrząc od przodu samochodu ) i ta śruba daje się wyjąć bez najmniejszego problemu.
6- odkręciłem pierwszą śrubę (patrząc od przodu samochodu ) i nie mogę jej w żaden sposób wyciągnąć.
Bardzo prosił bym o podpowiedź co mam z tym zrobić.
Z góry dziękuje za odpowiedź.

Klubowicz

A czy da się kręcić ta śrubą? Czy to chodzi o tę śrubę z podkładkami momośrodowymi?!(jest to śruba do regulacji chyba pochylenia kola).

Jeżeli nie da się pokręcić, albo kręci się cały element metalowo gumowy w wahaczu tzn. że się zatarła w tulejce.

Do tego cierpliwość, jakiś płyn penetrujący młotek i próbujesz ją rozruszać, pukamy lejemy płynem i kręcimy kluczem.

Ja bym tak do tego podszedł.

Z tym młotkiem to tak w granicach zdrowego rozsądku żeby nie pogiąć mocowania wahacza.

Próbuj.

nowy

Dokładnie o tą chodzi, ale właśnie i w prawym i w lewym wahaczu mam ten sam problem więc myślałem, że może jest tam jakiś patent na jej wyciągniecie. Dlatego nie chciałem tego robić na siłę, żeby czegoś nie uszkodzić.
Wielkie dzięki za podpowiedź.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00