MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw lip 24, 2025 5:44 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

arkadios2 pisze:
Morfeusz pisze:
Bardzo ładna Pani. Mam bardzo podobną 250 CE 1970 granatową. Skąd jesteś?
hej,z GDYNI <br>Dodano po 9 minutach.:<br> JESZCZE DWIE FOTE MOJEJMOJEJ PANI . POZDRO. http://mackuz.bolinko.org/is/img4/1175717210_D.jpg http://mackuz.bolinko.org/is/img4/1175717333_a.jpg

Teraz działa.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Hej - Domyślałem się że to własnie Auto które jest wystawione na Allegro - niby 250 ale 200
planujesz powrót do orginału? To sprzedajesz Ty czy własnie kupiłeś?

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
postmajtek

Ja z Krakowa, szkoda ze tak daleko bo myslałem o małym spocie...

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
No niezla fura.

Rejestracja na zolte tablice ma te wlasnosc (trudno to nazwac zaleta), ze tylko w ograniczony sposob mozesz rozprzadzac swoja wlasnoscia - nie mozesz np. sprzedac samochodu za granice (tylko za zgoda konsterwatora) oraz to, ze jak, nie daj Boze, owiniesz auto o drzewo to bedziesz mial do czynienia z prokuratorem. A jak postawisz go pod drzewem i bedzie marnialo to moga ci go po prostu zabrac.

Moglbys laskawie pstryknac zdjecie tylnego blotnika, tuz nad chromowana listwa na progu, miedzy drzwiami a tylnym nadkolem? I to najlepiej z obu stron. I jeszcze deska rozdzielcza w poblizu oslony glosnika...

'71 250 CE, angol

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Fura czad!!
Piekne halogeny, piękna antena!
Ale chromowe nakładki na nadkolach to chyba pozostaną tylko chwilowo [zlosnik] ;)
Mam nadzieję, że w Szczecinie ocenimy nowy nabytek [usmiech]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
Cem pisze:
Tak ubezpieczać możesz nawet na białych tablicach. Wystarczy mieć opinie rzeczoznawcy, że jest to auto historyczne.

albo postarać się o zaewidencjonowanie w rejestrze zabytków - róznica polega na tym że masz pojazd zabytkowy i historyczny a nie tylko historyczne ale..................koszt operacji jeśli zrobisz to sam równa się 0zł.
jesli wstrzymasz się kilka dni to w Faq pojawi się cała procedura
Pozdrawiam
Majster dzięki :)

sporządzenie bialej karty to 0 zł, ale wpisanie do rejestru 17zł ...takie male sprostowanie ...

Cem ma racje co do braku obowiązku ciągłości płącenia OC, przy posiadaniu tylko opinii rzeczoznawcy ... ale tylko wpisanie do rejestru nie wystarczy [EDIT WYSTARCZY] ...

poniżej ustawa o OC
Cytuj:
definicja
pojazd historyczny:
a) pojazd zabytkowy w rozumieniu przepisów ustawy - Prawo o ruchu drogowym, (niech ktos sprawdzi czy nei ma tam jakiegos złagodzenia ... mi sie nie chce)
b) pojazd wpisany do księgi inwentarza muzealiów zgodnie z przepisami dotyczącymi ewidencjonowania dóbr kultury w muzeach,
c) pojazd mający co najmniej 40 lat,
d) pojazd mający co najmniej 25 lat i uznany przez uprawnionego rzeczoznawcę samochodowego za pojazd unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;

Cytuj:
Art. 26. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych zawiera się na okres 12 miesięcy, z zastrzeżeniem art. 27.
Art. 27. 1. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych na czas krótszy niż 12 miesięcy, zwaną dalej "umową ubezpieczenia krótkoterminowego", można zawrzeć, jeżeli pojazd mechaniczny jest:
1) zarejestrowany na stałe, w przypadkach określonych w ust. 2;
2) zarejestrowany czasowo;
3) zarejestrowany za granicą;
4) pojazdem wolnobieżnym określonym w art. 2 pkt 10 lit. b;
5) pojazdem historycznym.

[...]
5. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów historycznych, można zawrzeć na czas nie krótszy niż 30 dni.

ALE JAJA !!! TO PO CO JA WYDAWALEM 180zł na opinie rzeczoznawcy!!!
jak wystarczyło zrobić sobie białą karte[2 juz zrobilem, no problems, wpisują do rejestu bez 2 zdań sprzeciwu] i bez pytania wpisaliby mi auto do rejestru zabytków ruchomych i mogłbym nie płacic OC (w czasie niejeżdzenia) w świetle art 27 !!!! O LOL .. niech ktos to przyklei ... a co tam zaraz nasmaruje nowy wątek w HP ;)

BŁOGOSŁAWIONY cytat prawo o ruchu drogowym!!!!
39) pojazd zabytkowy - pojazd, który na podstawie odrębnych przepisów został wpisany do rejestru zabytków lub znajduje się w wojewódzkiej ewidencji zabytków;
<br>Dodano po 14 minutach.:<br> Reasumując każdy kto ma w123, lub inne auto które skonczylo 25 lat, moze olac rzeczoznawców, zrobić białą kartę z 2 kart bloku A3 grubość 200mg i 2 kart A4 grubosc 200 mg , 4 zdjecia, opis auta .. 1 dzien pracy, za 17 zł wpisać do rejestru i nie placic OC jesli auto stoi i nie jezdzi (przegląd musi byc żeby wyjechać

mojojojo .. czemu dopiero teraz ,.. czemu wczesniej nie nagłośniliście ... to powinno być przyklejone od dawna
JAK NIE PŁACIĆ OC W CZASIE REMONTU AUTA
dalsza dyskusja zapraszam do wątku JAK NIE PŁACIĆ OC W CZASIE REMONTU AUTA w dziale Mercedes klasyki

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Ostatnio zmieniony śr kwie 11, 2007 8:16 am przez erio, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

O tóż drogi kolego Erio :) wpis do rejestru u Koserwatora w Lublinie kosztował mnie 0 zł.
Niegdługo całe postępowanie trafi do FaQ
i proponuje jednak robić 3 egzepmlarze białej kart - wtedy odeślą ci jedną - warto w przypadku stłuczki czy innych problemów

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
O tóż drogi kolego Erio :) wpis do rejestru u Koserwatora w Lublinie kosztował mnie 0 zł.
Niegdługo całe postępowanie trafi do FaQ
i proponuje jednak robić 3 egzepmlarze białej kart - wtedy odeślą ci jedną - warto w przypadku stłuczki czy innych problemów

tak sie podjarałęm ze juz popełnilem FAQ ;) jest post w dziale Mercedes klasyki
nie bedziemy tu juz koledze wątku zaśmiecać

PS. PIĘKNA w114

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 5029310
Cem pisze:
Tak ubezpieczać możesz nawet na białych tablicach. Wystarczy mieć opinie rzeczoznawcy, że jest to auto historyczne.

moj skrzydlaczek w tym roku skonczyl 40 lat i ze wzgledu na to iz ma tyle lat ubezpieczyciel powiedzial iz bede mogl sobie go ubezpieczac na miesiac dwa piec ile bede chcial

i nie chce mi sie narazie robic mu bialej karty i wpisu w rejestrze zabytkow

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

kurde - Wszem i Wobec chciałem zakomunikować że żółte tablice do nieczego nie uprawniają - są one tylko i wyłącznie fakultatywnym przywilejem włąściciela POJAZDU ZABYTKOWEGO - i mają charakter deklaratoryjny !!! Wyłącznie

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 5029310
mojojojo13 pisze:
kurde - Wszem i Wobec chciałem zakomunikować że żółte tablice do nieczego nie uprawniają - są one tylko i wyłącznie fakultatywnym przywilejem włąściciela POJAZDU ZABYTKOWEGO - i mają charakter deklaratoryjny !!! Wyłącznie

Majac żółte tablice masz wieczysty przeglad i nie musisz jezdzic co rok na przeglady jednak jakis + (plus) jest posiadania takich tablic a i auto na tych tablicach wyroznia sie z tlumu

Mercedes-Benz W121 190 1960

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

daro5555 pisze:
mojojojo13 pisze:

Majac żółte tablice masz wieczysty przeglad i nie musisz jezdzic co rok na przeglady jednak jakis + (plus) jest posiadania takich tablic a i auto na tych tablicach wyroznia sie z tlumu

właśnie :P

daro .. co do twoich 40 lat ... patrz pkt c ustawy o OC, wystarczy wiek 40 i nie trzeba nic wiecej

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Ok - bo nerwy mi siadają [zlosnik]
Po koleji
Pojazd zabytkowy - definicja ustawowa :
Cytuj:
pojazd zabytkowy - pojazd, który na podstawie odrębnych przepisów został wpisany do rejestru zabytków lub ujęty w centralnej ewidencji dóbr kultury (art. 2 ust. 39 Prawo o ruchu drogowym . Ustawa z 20 czerwca 1997 Dz.U.97.98.602).

Przytoczona definicja pojazdu zabytkowego jest definicją ustawową , a więc tylko taki pojazd który został wpisany do rejestru zabytków bądź ujęty w centralnej ewidencji dóbr kultury nosi miano Pojazdu Zabytkowego , a kolor tablic rejestracyjnych nie ma znaczenia dla praw i obowiązków takiego pojazdu – w mojej opinii należy na tym etapie wyraźnie to zaznaczyć, by uniknąć w przyszłości niepotrzebnych nieporozumień.
Żółte tablice to fakultatywny przywilej pojazdów o statusie pojazdu zabytkowego!
Oczywiście są pewne wymagania formalne co do takiego auta :
- pojazd musi mieć min 25 lat i musi upłynąć co najmniej 15 lat od zakończenia produkcji , rozwiązanie kontrowersyjne, choćby ze względu na Fiata 126p
- Auto musi być oryginalne w min. 75%

i teraz tak - za równo wszelkie przywileje jak i obowiażki wynikające z racji że nasz pojazd jest pojazdem zabytkowym mają moc wiążącą w momencie dostarczenia do nas pisma od Wojewódzkiego konserwatora zabytków
Przegląd wieczysty można sobie zrobic i wcale nie trzeba przerejestrowywać auta na żółte blachy!!!
Czy jest to jasne?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2495176

Czy mnie wzrok nie myli, że idzie do ludzi?!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Uważam że rejestracja W114 z silnikiem 200 na żółte tablice to nadużycie...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00