MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt lip 25, 2025 4:21 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wtryski
swój chłop
Awatar użytkownika

Witanko dla kolegów.Czy lejące końcówki wtrysków mają jakiś ujemny wpływ na silnik i czy moga mu w jakimś stopniu zaszkodzić?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

W silniku będzie zbierać się zwiększona ilość nagaru i może przytkać co nie co.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Słabe wtryski zmieniają istotnie parametry wtrysku. Inny będzie kąt i zasięg strugi, a przede wszystkim większa będzie średnica rozpylanych kropli. Wszystkie te zmiany są na niekorzyść niestety, co objawia się dymieniem na czarno. Dym to jeszcze nie katastrofa - jest to strata energetyczna, bo węglowodory mają się spalić w komorze do H20 i CO2, a nie wylatywać w postaci spolimeryzowanej cząstki (od łańcucha CxHy jakim jest paliwo do cząstki stałej jaką jest dym jest kilkanaście reakcji, z których żadna nie skutkuje specjalnymi efektami energetycznymi), znacznie gorzej, że zużyte wtryski są "miękkie" i potrafią spowodować dotrysk. Mechanizm jest mniej więcej taki (tu by się trzeba posiłkować rysunkiem), że pod koniec tłoczenia powinien zadziałać tzw. zawór odciążający, który ma za zadanie ostro ściąć ciśnienie (żeby nie wrzucać dużych kropel). Jednak zatrzymanie intensywnego wypływu w krótkim czasie wiąże się z powstaniem fali ciśnienia w przewodzie, który idzie w stronę pompy odbija się od końca przewodu i wraca. Prawdłowo działający wtryskiwacz "odfiltruje" taki strzał i się nie otworzy, wtryskiwacz drętwy wrzuci paliwo do komory. Zjawisko takie zwane jest postwtryskiem i nie generuje żadnego zysku jeżeli chodzi o termodynamiczny aspekt pracy silnika (nie zwiększa ciśnienia nad tłokiem) za to generuje podwyższone zużycie paliwa, dym i teoretycznie może powodować przegrzanie silnika, gdyż wszystko to pali się opuszcając cylinder. Jednak żeby załatwić tak silnik ten postwtrysk musiałby być nie wiem jaki i sądze, że wcześniej szlag cię trafi od oglądania tej chmury, jaką za sobą zostawiasz, albo zaczniesz mieć problemu z rozruchem na zimno, niż coś się stanie z reaktorem. Poza tym zawsze ktoś może zabrać ci dowód jak za mocno będziesz przydymiał, nie wspominam już o aspekcie estetycznym.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Komin, co robisz w ostatni weekend maja? Nie przyjechałbyś z Turynu wygłosić wykład dla uczestników zlotu nt "Zjawisko postwtrysku a termodynamiczny aspekt pracy silnika spalinowego"? Zamiast tablicy i laserowego wskaźnika dostaniesz fest zakurzoną szybę od Autosana, będziesz rysował palcem do woli.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

A mogę popreorować, co tam. Tylko INO zamiast zwykłego itiniera poproszę, bo dawno w takiej zabawie nie uczestniczyłem, a itinierownie to panie na każdym zlocie. Punkty kontrolne zrobi się po okolicznych szrotach, bo z zabytkami w mieście krucho. Pożycz mi tylko jeszcze białasa, bo paździorem się nie pokaże.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Panie airkomin [zlosnik] bardzo dziękuję za pouczający wykład.Sądze,że zostanie na długo w mojej pamieci.Teraz już jestem świadom co do lejących wtrysków.Dzieki.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00