MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob lip 26, 2025 9:41 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Jak nalezy regulowac i na co zwrócić uwagę, bo:
1. Jest problem z wyrzuceniem wstecznego, trzeba niedość ze wyciągnąć go, to jeszcze machnąć wajchą w bok,
2. Dwójka wchodzi ze zgrzytem, zwłąszcza przy redukcji, ale tez przy dynamiczniejszym ruszaniu, jak obroty są dość wysokie.

myślę, że trzeb apokombinować z długością cięgieł, ale moze nie mam racji :)

a poza tym skrzynia ładnie chodzi, tylko upierdzielił mi się kawałek obudowy tam gdzie wchodzi linka prędkościomierza... :(

Tytuł:
swój chłop

A ta dwójka to nie synchronizator?

Tytuł:
wiarus senior

A czy podczas przekładki skrzyni uwstawiałeś "kasete "zmiany biegów i używałeś do tego bolca ustalającego fi6? jeśli nie wejdz pod auto(wbrew pozorom tą operacje można przeprowadzic bez kanału [zlosnik] ; odczep wszystkie wodziki od kasety , włóż bolec ustalający-położenie gałki w pozycji"luz"- a pózniej odkręcajac regulatory na wodzikach dostosuj ich długosć i pozakładaj spowrotem do kasety, powinno zadziałać.
Jeśłi w skrzyni nie grzebano to będzie jeden z powodów jej złych zmian
Miłej pracki [zlosnikz]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Bolca ustalającego oczywiście nie miałem i nawet nie wiem co to jest :P
ALe spróbuję dostosować się do tych rad, przy okazji zmienię olej, bo licho wie jaki tam był i jak długo był, czekam teraz w sumie na szybę, więc z jazdy nici, jak tylko wygonię dekarzy z garaży to pakuje się na kanał, bo myślę, że ten wsteczny, to własnie z powodu niedopasowania długości cięgła tak chodzi, a z dwójką, to nie wiem, może faktycznie synchornizator?

Tytuł:
wiarus senior

Ja_cek pisze:
Bolca ustalającego oczywiście nie miałem i nawet nie wiem co to jest :P
ALe spróbuję dostosować się do tych rad, przy okazji zmienię olej, bo licho wie jaki tam był i jak długo był, czekam teraz w sumie na szybę, więc z jazdy nici, jak tylko wygonię dekarzy z garaży to pakuje się na kanał, bo myślę, że ten wsteczny, to własnie z powodu niedopasowania długości cięgła tak chodzi, a z dwójką, to nie wiem, może faktycznie synchornizator?

Z dwójka to własnie moze być nieustawienie wodzików-tak jak i wsteczny;)

Tytuł:
postmajtek

Witam wszystkich
mam problem z moją 190 1,8 b bez gazu silnik model 102910 z wielopunktem ale niewiem którym
od czasu mojej regulacji co2 silnik niema mocy jak jest zimny wogóle jakby niemiał ssania wciskam gaz do dechy a on zwalnia anie przyspiesza
odpala pieknie obroty ma super niefaluje na postoju dodając gazu jest ok
a podczas jazdy kuleje
czasami jak jest rozgrzany to go zamuli ale da się jechać
prosze o pomoc jak wyregulować spowrotem co2 na analizatorze spalin ustawił mi wartość 1,4%-1.5% ale jak go rano odpaliłem to znowu kicha
Drugie moje pytanie to niemam napięcia w podgrzewaniu lusterek i spryskiwaczy czy jest do tego jakiś sterownik bo bezpieczniki wszystkie wymieniłem mam wolne dwa gniazda w skrzynce bezpiecznikowej czy to od tego
i jeszcze jedno pytanie które mnie gnębi
przy szybkiej zmianie z 2 na 3 troche zgrzyta niewiem czy to synchronizator skrzyni bo jak wkładam normalnie 3 to jest ok ale jak szybko wkładam bieg to chrupnie
dziękuje za odpowiedź

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

o, jak już ktoś wyciągnął mój temat to odpowiem :)

wyregulowałem sobie te wodziki i wsteczny wchodzi bez zająknięcia. Dwójka czasem zazgrzyta jak jest za duża prędkość przy redukcji, może jeszxcze kiedyś przy okazji podreguluję, na razie szykuję bombowca do snu zimowego.

a co do tej 190... to ja nie mam pojęcia. A ze skrzynią u mnie to jest tak, jak się ładnie i precyzyjnie wkłada biegi to jest loozik. ten typ tak ma, że trzeba się postarać :), ale 30 lat robi swoje :D

pozdr.
JA

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00