MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob lip 26, 2025 9:40 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam, czy ktoś może mi wytłumaczyć na jakiej zasadzie działać powinny spryskiwacze szyby przedniej w MB w115 74r. ???? Dysponujecie może jakimiś schematami albo czy mogli byście mi to opisać???? Bradzo proszę o pomoc bo nie moge tego rozgryźć, będę wdzięczny za jakie kolwiek porady i wskazówki, THEMOD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam,

Spryskiwacze w 115 z '74 działają tak samo jak w każdej innej 114/115, różnica polega jedynie na umieszczeniu zaworu spryskiwacza, który w 1 serii jest umieszczony na korku zbiorniczka spryskiwaczy, a w 2 serii na ścianie grodziowej nad serwem.
Nie mam żadnego schematu, jak to działa, ale mogę to opisać.
Zespół spryskiwacza składa się z pompki spryskiwacza, zbiornika, zaworka i dysz spryskiwacza na masce silnika połączonych przewodem. Naciskając nogą na pompkę powodujemy wycisnięcie z niej wody i podanie go na dysze spryskiwaczy oraz jednoczesnie włączenie wycieraczek, gdyż w pompce jest włącznik wycieraczek. Po zwolnieniu nogi guma na pompce powraca do pierwotnego położenia zasysając wodę ze zbiorniczka do swojego wnętrza. Pompka ma tylko jeden wężyk którym woda z niej wychodzi i tym samym do niej wchodzi. I tu jest mały haczyk, bo za wszystko odpowiada zaworek spryskiwaczy, który podczas podawania wody na szybę zamyka dopływ do zbiorniczka, a podczas zasysania wody pozwala na swobodne jej zassanie ze zbiorniczka.
U mnie zaraz po zakupie auta stwierdziłem brak sprawności spryskiwaczy, a przyczyną był oczywiście zaworek. Jest on z góry zamknięty takim jakby małym kapslem od butelki i ten metalowy kapselek z biegiem lat lubi sobie przerdzewieć i wtedy sprężynka i kulka (lub kulki, bo teraz nie pamiętam, czy nie są tam 2 szt.) z zaworka wystrzeliwują i po sprawie - spryskiwacze już nie działają.
Starałem się opisać jasno, ale jak mi się nie udało to proszę napisać. [zlosnik] [oczko]

Pozdrawiam

S202 C250T TurboDiesel Sport ASB '97
W202 C180 Esprit ASB '93 - ex

Tytuł:
swój chłop

Wielkie dzięki, a mógłbyś mi jakieś foty wrzucić albo na emaila wysłać?? Byłbym bardzo wdzięczny, THEMOD

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00