MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 6:35 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

szogunowiec pisze:
Póki co obserwuję tego
http://www.moto.allegro.pl/show_item.ph ... s%C5%82any
Ale drzwi wyglądają na trochę niedopasowane... Co słyszałem że może swiadczyć że jest po wypadku... Co o tym sądzicie szanowni forumowicze?

Wyglada to autko na jakiegos szczepana, na klapie ma znaczek 3.0 a podane ze ma silnik 220D :/

Tytuł:
swój chłop

Idzik pisze:
Jeżeli jest to auto zabytkowe to nie musi być opłacane OC przez cały rok (minimum 30 dni w roku), ale wtedy musi być zarejestrowane jako zabytek (żółte blachy)

No i nie moge sie zgodzic z kolegą Idzikiem.Auto nie musi posiadac żółtych blach, natomiast musi posiadać orzeczenie rzeczoznawcy że samochód posiada wartość historyczną(Kwalifikuje się każy powyżej 25 roku życia :) ); koszt takiego orzeczenia to ok. 300zl.Ja zrobiłem to w PZMot.Aha pojazd musi być w conajmniej 75 % orginalny, czyli żadnych tam dodatków, kombinacji, przeróbek itd. Dla pewności podam ci nr ustawy mówiącej o powyższym, co znajdziesz również w Automobiliście ze stycznia br.: "Ustawa o Ubezpieczeniach Obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych" z dnia 22 maja 2003 opublikowana w DZ. U. z roku 2003 Nr 124 poz. 1152. Ustawa weszła w życie 1 stycznia 2004r. Jeśli nie będziesz dużo jeździł naprawde warto zainwestować te 300 polskich złotych, tymbardziej że kwota ubezpieczenia jaką ci wyliczy ubezpieczyciel może cię przyprawić o ból głowy.Podałem ci dokładną nazwę ustawy ponieważ agencji ubezpieczeniowi często nie mają o niej zielonego pojęcia(ja się z tym spotkałem :( więc warto naszej polskiej biurokracji czasami wylać kubeł zimnej wody na głowę, nie?).W każym bądź razie dobrze wybrałeś, 115 to cudowne auto - a jak się prowadzi?!! [oczko] .Życzę ci udanego zakupu i wielkiej przyjemności z jazdy jak i odrestaurowania swojego cacka.Pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
Jeżeli jest to auto zabytkowe to nie musi być opłacane OC przez cały rok (minimum 30 dni w roku), ale wtedy musi być zarejestrowane jako zabytek (żółte blachy)

Witam,

Wszystkie auta ponad czterdziestoletnie z urzędu mogą być ubezpieczane podobnie i nie muszą być zarejestrowane jako zabytek, a drugi wyjątek opisał powyżej benzman.
Nie jestem pewny tylko, czy mówi o tym ta sama ustawa - muisałbym pogrzebać w Automobiliście.

Pozdrawiam

S202 C250T TurboDiesel Sport ASB '97
W202 C180 Esprit ASB '93 - ex

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Tak też mysłałęm (coś mi sie kołatało w pamięci [oczko] ) ale nie chciałem strzelić herezji, więć napisałem to czego byłem pewny [oczko]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

benzman pisze:
No i nie moge sie zgodzic z kolegą Idzikiem.Auto nie musi posiadac żółtych blach, natomiast musi posiadać orzeczenie rzeczoznawcy że samochód posiada wartość historyczną(Kwalifikuje się każy powyżej 25 roku życia ); koszt takiego orzeczenia to ok. 300zl.Ja zrobiłem to w PZMot.Aha pojazd musi być w conajmniej 75 % orginalny, czyli żadnych tam dodatków, kombinacji, przeróbek itd.

Czyli:

mam auto którym obecnie jeżdżę i jest ono już dość "zmęczone". Postanawiam kupić następny samochód, ale mam sentyment do obecnego i powiedzmy chciałbym go po woli remontować- więc go zostawiam. Ide do rzeczoznawcy, płacę 300zł i dostaje taki kwitek i nie mam obowiązku płacić OC, aż do chwili kiedy zechcę nim z powrotem wyjechać na drogę, dobrze rozumiem?

Jest jeszcze jeden problem- nie mam oryginalego silnika :roll: Da rade coś takiego zrobić?

Tytuł:
swój chłop

Nie jestem dokladnie pewien czy nie trzeba oplacic na co najmniej 30 dni w roku :-? .Musisz sie dowiedziec u rzeczoznawcy.Co do silnika to chyba nie ma problemu, wiem ze od jakiegos czau wogóle w dowodzie rejestracyjnym nie musi byc nr silnika obowiazkowo wiec raczej nie powinno byc problemu.Chyba ze masz tam silnik od np poloneza.Wystarczy ze masz silnik od tego modelu(chyba :) ).Wszystko to znajdziesz w Automobiliscie ze stycznia, mozesz równiez zadzwonic bezposrednio do redakcji tego pisma i tam wszystkiego sie dowiesz(chetnie sluza pomoca i siedza w temacie starszych aut).To tyle co wiem.Jesli sie dowiesz cos wiecej co do ubezpieczenia to daj znac na priva, ja nie moge bo jestem zagranica obecnie do kwietnia wiec sam rozumiesz.Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

benzman pisze:
Chyba ze masz tam silnik od np poloneza

Nie no- bez jaj :lol: [zlosnik]

benzman pisze:
Jesli sie dowiesz cos wiecej co do ubezpieczenia to daj znac na priva, ja nie moge bo jestem zagranica obecnie do kwietnia wiec sam rozumiesz.Pozdrawiam

Ok poszperam troche i się podowiaduje, dzięki za pomoc, pozdrawiam!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00