MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt wrz 12, 2025 1:44 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
nowy

Chodzi mi o barwe fioletową taką jak w okularach.
Chce kupic zarniki d2r czyli takie jak montowali fabrycznie w autach , któe nie miały reflektorów z soczewkami.
Na allegro szukałem i nie mają takich,
Z góry wielkie dzięki za podpowiedź.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Hey!
Mamy takie w ofercie.
Cene podam Ci w poniedzialek na priva.
A wyglada to tak:
Obrazek

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

adi pisze:
Hey!
Mamy takie w ofercie.

No prosżę. Normalnie, to człowieka pierwszy odsyłałbyś na odpowiednie forum albo chociaż zachęcał do jakiejś minimalnej formy powitania ;)

No to ja sobie pozwolę - to nie stodoła areks ani sklep, zresztą nawet w sklepie wypada powiedzieć "Dzień dobry" [zlosnik]

A poza tym - Dzień dobry :)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Ostatnio zmieniony sob lis 06, 2004 9:34 pm przez Wookee, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wookee pisze:
adi pisze:
Hey!
Mamy takie w ofercie.

No prosżę. Normalnie, to człowieka pierwszy odsyłałbyś na odpowiednie forum albo chociaż zachęcał do jakiejś minimalnej formy powitania, ale jak widać geszeft jest geszeft :-?

Po 1.
Nie zauwazylem ze "areks" sie nie przywital (spojrzalem na liczbe postow - 2 , wiec myslalem ze napisal posta na "tu sie witamy").
Po 2.
Od czasu kiedy mnie "skarcono" za to ze zwrocilem uwage gdy ktos sie nie przywital nie zwracam juz na to uwagi. Pozostawiam to moderatorom i innym osobom (np. Tobie skoro jestes taki chetny do zwracania uwagi na to ze ktos sie nei przywital)
Po 3.
Nie przesadzasz?

:-?

adi

W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Co z przetwornicami areks? Zrobiłeś samemu, może jakiś schemacik? [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior

Może trochę nie na temat :-) Ale chodzi mi po głowie taki pomysł, aby wstawić ksenony do jakiegoś starego Mercedesa, np. 114 albo 108... to byłby bajer :-)

Nie wiem tylko, jakie koszty wchodzą tu w grę.

Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

adi - zdjęcie przedstawia żarnik typu D2S jeśli się nie myle

areks - jeśli chcesz porządne żarniki, a nie jakieś tam fioletowe, to polecam OSRAM Xenarc

Tytuł:
wiarus senior

PK2 pisze:
Może trochę nie na temat :-) Ale chodzi mi po głowie taki pomysł, aby wstawić ksenony do jakiegoś starego Mercedesa, np. 114 albo 108... to byłby bajer :-)

Nie wiem tylko, jakie koszty wchodzą tu w grę.

Pozdrawiam.

tzn do normalnych lamp chesz poprostu zamiast zwykłych żarówek ( do jakich te klosze były projektowane) zapodac żarniki ksenonowe.... a czy to jest legalne :o

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ani legalne, ani szczegolnie rozsadne. Takie przerobki robione przez dresow w ich super bolidach Golf II albo starych BMW powoduja, ze jadac naprzeciwko nie bardzo wiadomo co z oczami robic :/

Ale co to ich obchodzi, przeziez oni nie slepna od tego.

Nie wystarczy zmienic zarowek. Zeby taka lampa poprawnie swiecila musi byc odpowiedni klosz. Te z H4 sie do tego nie nadaja.

holy.

MB 123 200D '81 taxi

Tytuł:
wiarus senior

holyfido pisze:
Ani legalne, ani szczegolnie rozsadne. Takie przerobki robione przez dresow w ich super bolidach Golf II albo starych BMW powoduja, ze jadac naprzeciwko nie bardzo wiadomo co z oczami robic :/

Ale co to ich obchodzi, przeziez oni nie slepna od tego.

Nie wystarczy zmienic zarowek. Zeby taka lampa poprawnie swiecila musi byc odpowiedni klosz. Te z H4 sie do tego nie nadaja.

holy.

MB 123 200D '81 taxi

Nie chcę być źle zrozumiany :-) Nie mówiłem tu o żadnych "wsiowych" rozwiązaniach w rodzaju niebieskich żarówek czy coć w tym stylu, tylko o pełnym "od a do z" zestawie świateł ksenonowych. Jak zaznaczyłem, zupełnie się na tym nie znam, więc stąd moje pytanie, czy coś takiego jest w ogóle możliwe od strony technicznej (pomijam tu sprawę kosztów). Pół żartem, pół serio, taka np. czarna W108/109 nieźle by się prezentowała w nocy :-)

Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus senior

PK2 pisze:

Nie chcę być źle zrozumiany :-) Nie mówiłem tu o żadnych "wsiowych" rozwiązaniach w rodzaju niebieskich żarówek czy coć w tym stylu, tylko o pełnym "od a do z" zestawie świateł ksenonowych. Jak zaznaczyłem, zupełnie się na tym nie znam, więc stąd moje pytanie, czy coś takiego jest w ogóle możliwe od strony technicznej (pomijam tu sprawę kosztów). Pół żartem, pół serio, taka np. czarna W108/109 nieźle by się prezentowała w nocy :-)

Pozdrawiam.

ale my nie mamy na myśli żarówek H4 wypełnionych gazem niby ksenonowym, tylko o żarnikach .... ale żeby takie cos zapodać musisz wymienić: klosze szklane ( pryzmat) , odbłyśniki, zastoswać system "myjący" lampy, oraz zastosowac w lampach układ samopoziomowania się luster... koszt ok 3000zł ( było cos takiego na allegro ) .... i wtedy będzie to legalne i bezpieczne - warto??

Tytuł:
wiarus senior

Marcin S pisze:
ale my nie mamy na myśli żarówek H4 wypełnionych gazem niby ksenonowym, tylko o żarnikach .... ale żeby takie cos zapodać musisz wymienić: klosze szklane ( pryzmat) , odbłyśniki, zastoswać system "myjący" lampy, oraz zastosowac w lampach układ samopoziomowania się luster... koszt ok 3000zł ( było cos takiego na allegro ) .... i wtedy będzie to legalne i bezpieczne - warto??

Dziękuję. Nie wiem, czy warto coś takiego zrobić, ale dobrze wiedzieć.

Nie wspomniałeś nic o zasilaniu prądem takich lamp. To chyba nie jest 12V? :-)

Psuję tu chyba główny nurt dyskusji, może kiedyś zacznę nowy wątek "jak założyć ksenony do oldtimera".

Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

zestawy do samodzielnego montażu typu xenon te sprzedawane w częściach są nielegalne i niebezpieczne w użyciu taki xsenon przy niekorzystnych warunkach pogodowych oślepia do 100 razy mocvniej niż długie , elementy w zestawach mają atesty i dopuszczenia do sprzedaży jako pojedyncze elementy ale nie jako całość , montować można kompletne zestawy reflektorów ale cena prawdopodobnie przekroczyła by wartość samochodu,za :evil: zakładanie takiego badziewia powinno zabierać sie dowody rejestracyjne i walić mandaty ile wlizie :evil:

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
wiarus senior

mycha pisze:
zestawy do samodzielnego montażu typu xenon te sprzedawane w częściach są nielegalne i niebezpieczne w użyciu taki xsenon przy niekorzystnych warunkach pogodowych oślepia do 100 razy mocvniej niż długie , elementy w zestawach mają atesty i dopuszczenia do sprzedaży jako pojedyncze elementy ale nie jako całość , montować można kompletne zestawy reflektorów ale cena prawdopodobnie przekroczyła by wartość samochodu,za :evil: zakładanie takiego badziewia powinno zabierać sie dowody rejestracyjne i walić mandaty ile wlizie :evil:

Słusznie się denerwujesz. Ale ja mam właśnie na myśli kompletny zestaw. Nawet, jeśli to miałoby bardzo drogo kosztować. Takie czysto teoretyczne rozważanie.

Więc jak: da się założyć legalne, atestowane, dopuszczone, nieoślepiające itd. ksenony do oldtimera? Czy się nie da? :-)

Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Polerowanie szyb reflektorów do gładkiego szkła i wmontowanie soczewek bi-xenon+przetwornice. Do soczewek podobno nie jest wymagane samopoziomowanie i spryskiwacz(wycieraczka). Trza by przejżeć przepisy.Koszt przeróbki reflektorów do W210 w taki sposób to ok. 1700 z tego co się dowiadywaliśmy w Poznaniu na giełdzie. Dajesz swoje reflektory, aostajesz przerobione od ręki. Przeróbki typu żarnik w zwykły reflektor mają jeszcze jedną wadę - brak świateł drogowych.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00