MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 10:58 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

od jutra poza światłami non stop, mamy wg nowelizacji kodeksu drogowego, jeździć trochę inaczej w tunelach a dokładniej:

"Poza obszarem zabudowanym w tunelach o długości przekraczającej 500 m"

w związku z tym ja mam taką prośbę do forumowiczów, czy mogli byście mi podpowiedzieć ile (i gdzie w Polsce) mamy takich tunelów drogowych, o długości ponad pół kilometra. Musi być tego sporo, skoro tak się tym "na górze" martwią, a ja buraczek :oops: jakoś nie mogę sobie przypomnieć gdzie je widziałem.

pozdr.

<i>kiedy byłem, kiedy byłem małym chłopcem hej ... miałem ulubionego resorowca MB W123 :) <br>to był pierwszy i ulubiony, i nawet miał otwierane drzwi</i>

Tytuł:
wiarus senior

W Katowicach

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

jeszcze gdzies? czy to przepis tylko dla Katowic???? ja niejechałem nigdy w PL w takim tunelu :lol: :lol: :lol:

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop

hmm w Katowicach chodzi o ten nowy przejazd w centrum?? jeszcze tam nie jechałem. Może w Krakowie jak zrobią przekop pod wzgórzem Bronisławy

ale to dotyczy terenu poza obszarem zabudowanym

[zlosnik]

pozdr.

<i>kiedy byłem, kiedy byłem małym chłopcem hej ... miałem ulubionego resorowca MB W123 :) <br>to był pierwszy i ulubiony, i nawet miał otwierane drzwi</i>

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tunel_Wis%C5%82ostrady

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

To znaczy co? że w tunelu bez świateł?Może ktoś mnie oświeci?

Tytuł:
swój chłop

już Cię oświecam (od jutro oświecą cię wszyscy kierowcy) [zlosnik]

nie chodzi o światłą tylko o to jak bezpiecznie (wg kodeksu) i przepisowo jeździć w tunelach :

w art. 19 dodaje się ust. 4 i 5 w brzmieniu:

"4. Poza obszarem zabudowanym w tunelach o długości przekraczającej 500 m, kierujący pojazdem jest obowiązany utrzymywać odstęp od poprzedzającego pojazdu nie mniejszy niż:

1. 50 m - jeżeli kieruje pojazdem o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobusem;

2. 80 m - jeżeli kieruje zespołem pojazdów lub pojazdem niewymienionym w pkt 1.

5. Organ zarządzający ruchem na drogach może zmniejszyć lub zwiększyć za pomocą znaków drogowych dopuszczalny odstęp, o którym mowa w ust. 4, w zależności od obowiązującej w tunelu dopuszczalnej prędkości.";

pozdr.

PS Wisłostrada jak mi się wydaje też jest na terenie zabudowanym - przynajmniej ostatnio jak byłem w stolicy, to jeszcze tam jakieś domy były, a nie słyszałem o żadnej wojnie jądrowej [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

podobno chodziło im o jakiś tam tunel w Warszawie bo dużo wypadków tam jest. Ale jak po wprowadzeniu przepisu PRZEANALIZOWALI co się będzie działo PRZED tunelem (gigantyczny korek ze względu na zachowanie odległości od kolejnego pojazdu) to dodali do przepisu "poza obszarem zabudowanym". Kretynizm normalnie :roll:

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Martini pisze:
podobno chodziło im o jakiś tam tunel w Warszawie bo dużo wypadków tam jest. Ale jak po wprowadzeniu przepisu PRZEANALIZOWALI co się będzie działo PRZED tunelem (gigantyczny korek ze względu na zachowanie odległości od kolejnego pojazdu) to dodali do przepisu "poza obszarem zabudowanym". Kretynizm normalnie :roll:

Powaga????? czyli co? martwy przepis????? ja piernicze bananowa republika

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Powaga????? czyli co? martwy przepis????? ja piernicze bananowa republika

Niedługo będzie taki tunel. Gdzie to nie wiem, bo nie dosłyszałem.

Tytuł:
wiarus senior

W Świnoujściu ma być tunel pod Świną , więc może chodziło im właśnie o ten . Na razie jednak wydano kilka milionów na ekspertyzy itd. a czy taki tunel powstanie jest bardzo wątpliwe .
Mamy już tunel przyszłości tak samo jak możemy poszczycić się największym na świecie stadionem . Jest on wprawdzie tylko wirtualny ale co tam .
Przy okazji słuchałem dziś radio RMF i ta stacja namawiała do wożenia zapasowych żarówek w aucie na wypadek , gdy któraś się przepali .
Moim zdaniem to słuszna myśl ale czy każdy sam i w każdym aucie wymieni żarówkę ?
Ja zmienię sam w 124 ale czy moja mama zrobi to sama ? Chyba nie , bo nie będzie wiedziała jak ( o lewej stronie nie wspomnę,bo tam by zrobić to sprawnie trzeba zdjąć filtr powietrza -300 turbodiesel ) .
Poza tym co z ksenonami ? Tam nie jest 12 V ale znacznie więcej ?
O kosztach żarówki nie wspomnę - ile osób będzie woziło zapasowe ksenony ?
Za to reporterzy RMF cały czas podkreślają,że za brak świateł grozi do 500 zł mandatu i punkty karne .

Trochę mi to wszystko śmierdzi ale takie są uroki
DEMOKRACJI .
Od dziś jeżdżę na światłach . Wcześniej też jeździłem nawet w dzień,gdy było np.pochmurnie ale teraz będę jeździł zawsze 24h 365 dni w roku .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Ja zmienię sam w 124 ale czy moja mama zrobi to sama ? Chyba nie , bo nie będzie wiedziała jak ( o lewej stronie nie wspomnę,bo tam by zrobić to sprawnie trzeba zdjąć filtr powietrza -300 turbodiesel ) .
Poza tym co z ksenonami ? Tam nie jest 12 V ale znacznie więcej ?
O kosztach żarówki nie wspomnę - ile osób będzie woziło zapasowe ksenony ?
.

hehhe a niekktorych nowych plastikach to trzeba rozbierac poł auta-np wyjąc reflektory lub auto podnosic do gory czy inne myki.Przy Xenonach to nieradze komus grzebac co nie ma pojecia bo może wiecej szkod narobić niż pozytku. [szalone]

MB 308 automatic

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Chodzi o tunel kolo Zywca bodajze - jest juz w planach :-D <br>Dodano po 3 minutach.:<br> Umnie w Voytku sterowanie swiatlami jest rozwizane cyfrowo; magistrala szeregowa PCI - zeby wlaczyc swiatla trzeba wyslac odpowiedni adres urzadzenia i komende ;) (oczywiscie zawsze mozna sie wpiac bezposrednio na zasilanie zarowki)

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ja mam niezłą jazdę w tunelu po dobrej flaszce. Światełko jest obowiązkowo. Na końcu.

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Wika pisze:
d dziś jeżdżę na światłach . Wcześniej też jeździłem nawet w dzień,gdy było np.pochmurnie ale teraz będę jeździł zawsze 24h 365 dni w roku .

Cholera dużo jeździsz!! Masz kompa w aucie?? :o superowooooooooo [zlosnik] [zlosnik] SWIATŁA W DZIEŃ=TOTAL IDIOTYZM niedługo wszystkie auta bedą musiały być pomarańczowe, kierowcy będą musieli jeździć w zółtych odblaskowych kamizelkach a pasażerowie w pomarańczowych z wielkim napisem na plecach PASAŻER. Oczywiście kaski na głowach obowiązkowe. Nie wspomne już o oponach na każdy miesiąc bo jakiś doktorek napisze referat ze w kwietniu jest inna termyka na asfalcie i opony muszą być inne bo marcowe są z innej mieszanki gum. NIE DAJMY SIE OMAMIĆ......( palić swiatła w tunelach, podczas deszczu itp ale nie w słneczną pogode!!!)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00