Futrzak pisze:
Cześć,
mam zamiar kupić kamere cyfrową gdyż moja stara analogowa niedawno padła. Oczywiście wchodzi w gre system MiniDV gdyż zapis na DVD jest jeszcze za drogi. Przedział cenowy do 2500zł. Zalezy mi na tym żeby kamera miała wejście analogowe żeby zgrać stare filmy na nowe kasety lub poprzez kamere na CD na komputer. Dosyć ważne zeby filmowała dobrze w pomieszczeniach. Moj wybór padł na czery kamery ale może sa jakieś inne godne polecenia. Jakieś opinie na temat wymienionych kamer?
Canon MV700i
Canon MV750i
JVC GR D53
JVC GR D73
Sony nie biorę pod uwage bo zarówno zakup jak i ceny serwisu są za drogie.
Pozdrawiam
Futrzak
Jestem zwolennikiem Panasonic'a
![[cool]](./images/smilies/cool.gif)
Posiadam kamerkę formatu miniDV z 20-krotnym zoomem optycznym i jest to w zasadzie najważniejszy w tym wszystkim parametr, który zadecydował kilka lat temu o jej zakupie. Niestety nie posiadam aktywnego wejścia DV, co może przydałoby mi się teraz. Efekty mojej pracy i działania tej kamerki można było już nie raz na łamach forum zobaczyć. 20-krotny zoom wymagał niestety większej obudowy, zatem kamera nie należy do tych, co miesczą się na dłoni, ale dzięki temu posiada jaśniejszą optykę. Kamera z komputerem komunikuje się po złączu fire-wire - używam dobrej karty do montażu nieliniowego filmów Pinnacle StudioDV. W przypadku obydwu urządzeń brakuje mi czasem wejścia analogowego do zgrania materiałów z odtwarzacza obsługującego format VHS.
Polecam osobiste udanie się to skałdnicy typu Media Markt i pobawienie się każdym z modeli. O JVC słyszałem dobre opinie, ale jak sobie przypomnę urwany film Popeya z mojego wjazdu na metę w Trzebnicy w wyniku padnięcia kamery tej firmy, to szlag mnie trafia
Sony uważam za przerost formy nad treścią. Tylko 10x zoom optyczny, tylko memory stick itp. duperele. Bazując na doświadczeniach z branży pro-audio i pro-video polecam Panasonic'a.