QATO pisze:
Witam serdecznie
O ile dobrze pamietam to mozna , byl jakis softowy patent , ktory pozwalal obsluzyc wieksze dyski. Postaram sie to znalezc , ale nic nie obiecuje, moze ktorys z kolegow z forum tez pomoze...
PZDR
Chodzi Ci zapewne o tzw Disk Menager
Pierwsze kontrolery IDE obsługiwały jedynie 1024 cylindry dysku twardego. Ale jak dysk miał więcej cylindrów to chodził, tylko z tej dodatkowej liczby cylindrów nie dało się korzystać. Program Disk Menager miał za zadanie oszukać BIOS komputera zmniejszając o połowę liczbę cylindrów a zwiększając dwurotnie liczbę sektorów. Program ten instalowało się w boot sectorze dysku i on tworzył własną organizacje dysku. Uboczną zaletą tego rozwiązania było to że żaden wirus nie potrafił wpakować się w nietypowy boot sector takiego dysku.
adi pisze:
[
Hey!
Byłbym bardzo wdzięczny bo 40 MB na system (Win 3.11 <dopiero co zainstalowałem

) i robienie czegokolwiek to troche mało... a mam wolny dysk 120 MB i to już byłoby coś
![[usmiech]](./images/smilies/usmiech.gif)
adi obawiam się że te 40MB dysku twardego który masz to może być dysk starego typu, czyli MFM montowany w miejscach 5 1/2 cala tu gdzie dziś CD-ROM itp Dyski te miały inny specjalny kontroler i wiązki przewodów tej samej szerokości (i z tymi samymi końcówkami) co przewody do stacji FDD.
Dysk 120MB ma napewno mniej niż 1024 cylindry więc program disk menager nic nie pomoże. A czy wogóle masz gdzie ten dysk podłączyć?
Masz kontroler IDE? Z moich doświadczewń pamiętam że nie dało się jednocześnie mieć kontrolerów dwóch różnych typów dysków (IDE i MFM)
Może jeśli masz kontroler MFM to musisz go z tym starym dyskiem wywalić.
PS
U mnie z powodzeniem komputer 286 obsługiwał kiedyś 850 MB dysku twardego, choć początkowo bez zastosowania disk menagera widział jedynie 512 MB
POzdrawiam