darul pisze:
Gieniu, to nawet ja pamiętam jak swego czasu napisano tu powieść na temat tego modelu. Poszukaj bo od tamtego czasu za wiele się nie zmieniło.
Pozdrawiam serdecznie.
Probowałem przeszukac forum, ale nieczego konkretnego nie znalazłem (moze słabo szukałem-sproboje jeszcze raz).
Co do modułu skrzyni (sterownika) to wiem ze nawalaja głownie przez zimne luty, natomiast co do skrzyni to nie wiem nic na temat jej trwałosci. Głupio mi z tym bo wczesniej miałem pare Merców od W123 do W210 i w tych przypadkach nie miałem problemów z automatem, a i teraz jezdze konkutencja w automacie (BMW e39) i zadnych problemów (co prawda skrzynia ZF).
Informacji w necie mało.
Jedynym zywym przykładem to znajomy o ktorym wspomniałem w pierwszym poscie. Ma ten samochod 8 lat i mowi ze jedyne co robil, to dwa razy poprawial zimne luty w sterowniku skrzyni i alternator, po za tym tylko eksploatacja i zadnych problemow. Jedna jaskółka wiosny nie czyni, stad moje pytanie czy warto to kupowac.
Niestety sprawa zakupu tego samochodu od tego kumpla nie aktualna gdyz jego zona powiedziała ze moze go sprzedac jak kupi jej taki sam nowy
![[zlosnikok]](./images/smilies/zlosnikok.gif)
, wiec pozostaje mi gmeranie w ogloszeniach.
Dodam ze zaproponowal mi sprzedaz tego samochodu po tym jak do niego zadzwonilem zeby go wypytac czy jest z niego zadowolony itp bo planuje kupno takiego, w odpowiedzi uslyszalem ze nie ma stresu, ze jakby cos sie z nim dzialo to nie jezdzilby nim tyle lat.
Jarek.cz dzieki za opinie, napisz jeszcze czy dlugo posiadales samochod, jakie przebiegi nim robiles? czy poza skrzynia jeszcze sie cos sypalo?
Staram sie oszacowac czy usterki skrzyni to regula w stylu "ten typ tak ma" czy pojedyncze incydenty, czy ten kumpel trafil po prostu na niezniszczalny model wsrod reszty ktore sie sypia, czy faktycznie ten samochod jest calkiem trwaly.
Opinie od osob ktore mialy stycznosc z wieksza iloscia np w warsztatach rowniez bedzie przydatna.
Pomijam opinie czy to jeszcze Mercedes czy juz nie, bo to ma byc mały praktyczny, miejski samochod uzytkowy, dla kobiety. planowany przebieg nie wiecej niz 5 tysiecy rocznie.
Zona sie uparla ze chce takiego bo jej sie podoba i do tego w automacie, baba jak to baba, wybiera oczami, a ewentualne usterki beda na moim lbie.