MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt cze 20, 2025 4:06 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
nowy

Witajcie!

Na początku chciałbym zaznaczyć, że temat powstał za zgodą Zarządu Klubu 8)

Mercedesy kocham od kiedy w wieku 11 lat wsiadłem do pierwszego. Moje zeszłoroczne, wielotygodniowe poszukiwania wymarzonej gwiazdki, splotły się z czwartym rokiem studiów. To dało mi do myślenia. Jako, że studiuję socjologię, postanowiłem połączyć przyjemne z pożytecznym. W ten sposób konieczność pisania pracy magisterskiej splotłem z przyjemnością przebywania na forach MB. A co tworzy forum, jak nie ludzie? [zlosnik]

Moja praca magisterska ma być opowieścią o społeczności skupionej wokół Mercedesów - a więc o Was. W związku z tym bardzo proszę o pomoc i wypełnienie krótkiej ankiety :)

http://www.ankietka.pl/ankieta/126703/mercedes.html

Oczywiście informacje są anonimowe i poufne.

Szczerze mówiąc. Wyjątkowo zależy mi na fascynatach W114/W115 ;)
W tym temacie zamieszczajcie też sugestie, uwagi, pytania... Wszelka aktywność będzie baaardzo pomocna.

Z góry dzięki.
Krzysiek.

Ostatnio zmieniony wt lis 12, 2013 9:39 am przez Krzysiaczek, łącznie zmieniany 1 raz.

weteran
Awatar użytkownika

Krzysiaczek pisze:
A co tworzy forum, jak nie ludzie?
a to już raczej pytanie do studenta filozofii, rok 4 i w górę lub do polonisty po reformie - 6 rok życia i w górę.

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
Wejdź w wątek Trocina "czarna długa locha..." i 1/3 pracy magisterskiej juz masz [zlosnikhihi]

wiarus junior
Awatar użytkownika

Krzysiaczek pisze:
http://www.ankietka.pl/an...3/mercedes.html

To wklej teraz prawdziwy adres, a nie zwinięte skróty lepisz.

Myślę, że jeszcze jeden post z perełkami a zbudzisz smoki i w ogóle cały kwiat społeczności Ci się zaprezentuje w pełnej okazałości.

nowy

mojojojo13, Chyba jednak nie jest do tego wymagane operowanie aż tak wysokim poziomem abstrakcji ;)

Komornick, Bardzo chętnie przeczytam. Dzięki za wskazówkę.

krasuss młodszy, Tak. Racja. Cała akcja nie zaczęła się zbyt pomyślnie. Mam nadzieję, że taka mała wpadka nie skreśla mnie całkowicie i jest jedynie małym potknięciem "na szczęście". Na kwiatach mi zależy. Smoki niech poczekają ;)

Krzysiaczek
, Gratulacje za ciekawe badanie!

Zawodowo zajmuję się badaniami i muszę powiedzieć, że to jest przemyślane i "nie zabija" respondenta.

Tak trzymać. Mam nadzieję że podzielisz się wynikami.

Planujesz może zastosować jakieś metody statystyczne?

ex. W123 230 CE '82

To Benz or not to Benz, there's no question!

wiarus junior
Awatar użytkownika

Komornick pisze:
Wejdź w wątek Trocina "czarna długa locha..." i 1/3 pracy magisterskiej juz masz

Albo ... niech przeczyta całe forum zaczynając od najstarszych postów/tematów [hihi] kiedyś to sie działo, eh.

Ankieta wygląda jak by ją pisał ktoś z działu marketingu MB - czyżby Idzik ? A może ... Sebastian Ż. ? W bliżej nieokreślonym celu ... [zlosnikhihi] [zlosnikhihi] [zlosnikhihi] [zlosnikhihi] [zlosnikhihi] [zlosnikhihi] [zlosnikhihi] [zlosnikhihi]

Nie da się napisać pracy magisterskiej w oparciu o forum - nie można posiłkować się bzdurami z internetu jako tekstem źródłowym - to tak jakby pisać historię świata na podstawie wikipedii.

Jeszcze przydałby się jakiś temat tej rzekomej pracy, no chyba że promotor nie wymaga, albo praca nie istnieje.

Zrób jak każdy student: napisz pracę metodą Copy'ego - Paste'a.

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

nowy

Dr.Benz pisze:
Zawodowo zajmuję się badaniami i muszę powiedzieć, że to jest przemyślane i "nie zabija" respondenta.

Ho ho ho... Dzięki :)
Dr.Benz pisze:
Tak trzymać. Mam nadzieję że podzielisz się wynikami.

Na pewno zainteresowani otrzymają jakiś raport, kiedy będzie już "po wszystkim".
heniekx pisze:
Ankieta wygląda jak by ją pisał ktoś z działu marketingu MB - czyżby Idzik ? A może ... Sebastian Ż. ? W bliżej nieokreślonym celu ...

To komplement? W każdym razie dział marketingu MB... Czemu nie? ;)
heniekx pisze:
Jeszcze przydałby się jakiś temat tej rzekomej pracy, no chyba że promotor nie wymaga, albo praca nie istnieje.

Jest wstępny, ale nie obiecuję że się nie zmieni: "My, właściciele Mercedesów" - Świadomość odrębności i zjawisko wspólnotowości polskiej społeczności posiadaczy aut marki Mercedes-Benz. Nie brzmi to jakoś cudownie, a i aspekty pracy mogą... ewoluować.

Przy okazji dziękuję za wypełnione ankiety!

wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 8874486
Sam jestem na etapie kombinowania przy pracy magisterskiej, więc chętnie pomogłem. Życzę powodzenia! 8)

w123 300D '76 Wgl co tu robi diesel?

weteran
Awatar użytkownika

Ankieta taka sobie, ale wypełniłem. Jak praca ma być obiektywna, to zwróć uwagę na występujące również w środowisku posiadaczy Mercedesów zwieśniaczenie. Chłopaki spod remizji ostatnimi czasy zaczęli się przerzucać z BMW, Calibry i Golfów na Mercedesy, szczególnie wersje coupe. Nie wiem czym dokładnie podyktowane jest to zjawisko, ale można je zaobserwować coraz częściej na drogach i dróżkach RP. Kiedyś wożąc Mercedesem łyżkę do opon albo pałkę, oczywiście jako środek ewentualnej obrony koniecznej w przypadku konfrontacji z kierowcami wyżej wymienionych aut, mogłem czuć się wyróżniony. Teraz na niektórych posiadaczy Mercedesów może to już nie wystarczyć. Przykre, ale prawdziwe.

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

postmistrz
Awatar użytkownika

Beet - CLK sa tanie, stac chlopakow. Kredycik dobierze i juz smiga. Chyba stad takie zainteresowanie.

Ja juz koledze odpisalem na forum G, ale tu tez napisze: ankieta tylko w nieznacznym stopniu uwzglednia posiadaczy wiekszej ilosci gwiazdek, stad wiele moich odpowiedzi nie jest w 100% adekwatne do faktow. Po prostu nie bylo jak odpowiedziec.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 1242472
Krzysiaczek pisze:
"My, właściciele Mercedesów" - Świadomość odrębności

Ja w ogóle nie rozumiem takiego stwierdzenia. To że mam Mercedesa, to jestem lepszy od kogoś kto jeździ Skodą czy autem innej marki? :roll:

postmistrz
Awatar użytkownika

w0jta5 pisze:
Krzysiaczek pisze:
"My, właściciele Mercedesów" - Świadomość odrębności

Ja w ogóle nie rozumiem takiego stwierdzenia. To że mam Mercedesa, to jestem lepszy od kogoś kto jeździ Skodą czy autem innej marki? :roll:

Toz chyba o tym ta praca ma byc i ma odpowiedziec na to pytanie czy tak sie czuja wlasciciele tych aut. Jezeli wyjdzie na tak, to kolega nam wystawi zbiorowe wezwanie na badania i leczenie :)

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

nowy

beet pisze:
Jak praca ma być obiektywna, to zwróć uwagę na występujące również w środowisku posiadaczy Mercedesów zwieśniaczenie.

To byłoby trudne. Musiałbym powtórzyć jakieś badania z przeszłości. "Zwieśniaczenie" chyba może dotyczyć każdej marki, której auta np. stają się przystępne, a są pożądane.
w0jta5 pisze:
Ja w ogóle nie rozumiem takiego stwierdzenia. To że mam Mercedesa, to jestem lepszy od kogoś kto jeździ Skodą czy autem innej marki?

Ależ po co od razu wartościować. Odrębność nie musi od razu wprowadzać kategorycznego podziału na lepszych i gorszych. Jeżeli jednak np. tworzą się kluby, to członkostwo wprowadza odrębność. W końcu są klubowicze i nie-klubowicze...
Bukol pisze:
Toz chyba o tym ta praca ma byc i ma odpowiedziec na to pytanie czy tak sie czuja wlasciciele tych aut. Jezeli wyjdzie na tak, to kolega nam wystawi zbiorowe wezwanie na badania i leczenie

Cała praca może nie, ale jakiś akapit pewno się znajdzie :) Skierowania na badania nie będzie.

Tak, czy inaczej...

Dziękuję jeszcze raz za poświęcony czas. Ankietę zamknąłem. Nie spodziewałem się, że tak szybko pójdzie.

Dzięki Wam zebrałem 318 wypełnionych kwestionariuszy. To zdecydowanie więcej, niż sądziłem, że uda mi się pozyskać. Dziękuję też za miłe słowa, konstruktywną krytykę i wsparcie.

Chciałbym, aby temat pozostał otwarty w razie jakichkolwiek wątpliwości, pytań, pomysłów itp.

Serdecznie pozdrawiam.
Krzysiek.

Klubowicz
Awatar użytkownika

Krzysiaczek pisze:
Jeżeli jednak np. tworzą się kluby, to członkostwo wprowadza odrębność. W końcu są klubowicze i nie-klubowicze...

No i tu jest problem bo w naszym przypadku nie trzeba być klubowiczem żeby uczestniczyć aktywnie w życiu klubu (forum, zloty).

Takie małe wtrącenie żeby nie było za łatwo z tą pracą magisterską. [zlosnikz]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00