MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 11:42 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 57 Następna
Autor Wiadomość
nowy

Witam,
mówiąc krótko-jest dojście do parlamentarzysty, który pobawiłby się ustawą o ubezpieczeniach obowiązkowych, Funduszu gwarancyjnym i Polskim Biurze ubezpieczycieli komunikacyjnych(Dz. U. Nr 124 poz. 1152).
Zamysł polega na takiej modyfikacji przepisów, aby mając pojazd mechaniczny którym wiemy że nie jeździmy(auto poddawane renowacji, auto jako drugie w rodzinie, "zapasowy" ciągnik itp.) po złożeniu odpowiedniego oświadczenia, nie płacimy OC(bez złomowania, wyrejestrowania, żóltych tablic itp.)
Inicjatywa się dopiero rodzi, więc fajnie by było poznać za i przeciw najbardziej zainteresowanych, czyli kierowców:)
Na początku są dwie potencjalne trudności:
-zarzut, że sami zachęcamy do jeżdzenia bez OC i narażamy przyszłych sprawców kolizji na koszty,
-ryzyko, najskuteczniejszego straszaka ubezpieczycieli, czyli widma wzrostu składki.
Jakieś sugestie, pomysły, opinie, propozycje?
Pozdrawiam

swój chłop
Awatar użytkownika

Moim zdaniem, a wiedz że mocno siedzę we wszelkich ustawach związanych z pojazdami, ubezpieczeniami i rejestracją, jest to doskonały pomysł!

swój chłop
Awatar użytkownika

Projekt jak najbardziej, z tym że ja bym pomyślał nad przypisanie OC do kierowcy a nie pojazdu.
Bo w obecnej sytuacji, jak pożyczę od was samochód i spowoduję kolizję to wy jesteście poszkodowani bo lecą wam zniżki. Przy przypisaniu OC do kierowcy, ten problem znika.

postmistrz
Awatar użytkownika

No super. Juz tylko czekac az ktos w pieknie odrestaurowane auto wladuje sie obladowanym zukiem, bo trzecie w rodzinie i OC nie ma. Nie podoba mi sie pomysl. Juz wystarczajaco balaganu jest przy stluczkach z MPK, ktorzy to zwolnieni sa z OC. Wg mnie nieslusznie.

OC powinno byc obowiazkowe, dla wszystkich bez wyjatku.

Mozna postulowac ubezpieczenia pakietowe wszystkich aut w domu/gospodarstwie itp. Ale to nie tamat dla lobbysty na Wiejskiej, a bardziej do ubezpieczycieli.

Swoja droga - czy zna ktos z Was przyklad kraju w ktorym obowiazuje OC kierowcy, a nie samochodu? Z ciekawosci pytam, bo nie wiem.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

swój chłop
Awatar użytkownika

@bukol-a przy obowiązkowym OC jak ktoś Tobie wjedzie żukiem bez polisy to co? Jakieś mniejsze szkody są wtedy?
Wg mnie pomysl nie placenia OC, po złożeniu oświadczenia o braniu na siebie odpowiedzialności finansowej za ewentualne szkody jest sensowny. Czy OC będzie obowiązkowe, czy nie to dla tych co spowodują kolizję bez polisy jest ściąganie kasy z UFG. No i zawsze masz jeszcze powództwo cywilne.

postmistrz
Awatar użytkownika

Kazda szkoda bez OC jest problemem. I wlasnie dlatego nie powinno sie ulatwiac nieplacenia OC. A oswiadczenie o wzieciu na siebie odpowiedzialnosci finansowej - no blagam :) Jezeli juz to zdeponowanie na lokacie 1.000.000PLN na pokrycie ewentualnych szkod i wtedy niech smiga bez OC :)

Ludzie - zyjemy w kraju kombinatorow i oszustow. Jak taki przepis wejdzie, oczywiscie w dobrej wierze itp. to od razu znajdzie sie masa ludzi, ktorzy to wykorzystaja dla siebie. Zawsze tak jest. A mam tak malo zaufania do spoleczenstwa i jego zdrowego rozsadku, ze przepisy i ich kontrola powinny takie rzeczy regulowac. Ja bym optowal nawet za podniesieniem kar za brak OC.

Koledzy - OC nie tylko pokrywa koszty pogietej blachy. To takze leczenie, rehabilitacja itp. Czy na pewno chcecie aby to zalatwialo "oswiadczenie o odpowiedzialnosci finansowej"? Ktos kto nie placi OC na 100% nie bedzie mial kasy nawet na naprawe Waszego zderzaka, a co dobiero n.p. wieloletnie leczenie czy rehabilitacja??? Myslcie troszke glowa, nie kieszenia.

Z jednej strony oczywiscie Was rozumiem. Patrzycie na problem przez pryzmat zabytkow, ktore czasami wiecej stoja niz jezdza. To da sie zalatwic zbiorczym OC kolekcji - jedna polisa i jedne tablice dla calej kolekcji, wszak nie jezdzi sie kilkoma autami na raz. Czas remontu - szkoda ze zlikwidowane czasowe wyrejestrowanie, to by zalatwilo sprawe: oddajemy auto do renowacji (lub sami robimy), zdajemy tablice, nie placimy OC. Po skonczonej robocie obowiazkowe badanie techniczne i ponowne przywrocenie do ruchu i nowe OC. Tak to dziala w wielu krajach. Niestety u nas lobby "zabytkowe" jest za slabe.

Tak wiec zamiast dawac narzedzia do kombinowania, naduzyc i oszustw lepiej pomyslec o sprawdzonych gdzie indziej rozwiazaniach dla pojazdow zabytkowych, historycznych itp.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
ja bym pomyślał nad przypisanie OC do kierowcy a nie pojazdu.

OD lat to jest moje marzenie, ale niestety ludzie mają czerwoną krew i nie pozwolą na to by młody kierowca płacił 3000 zł za OC zanim wyryszy w pierwszą podróż samochodem taty, a tymczasem bogaty (zły, niedobry, kapitalista, złodziej), który ma 10 samochodów i 20 lat za kółkiem płaciłby 400 zł

o nie nie, jest "sprawiedliwość społeczna" i bogaty płaci więcej niż biedny

wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Swoja droga - czy zna ktos z Was przykład kraju w którym obowiązuje OC kierowcy, a nie samochodu? Z ciekawości pytam, bo nie wiem.

W pewnym sensie jest tak w UK, jak ubezpieczasz auto to ubezpieczasz siebie jako kierowcę i mając ubezpieczenie możesz jeździć wszelkimi innym pojazdami, w danej kategorii prawka rzecz jasna.

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

weteran
Awatar użytkownika

Ani jedno rozwiązanie ani drugie w Polsce są na chwile obecną nie możliwe. Ubezpieczenie obowiązkowe jest oparte na pewnej osnowie, na której zbudowany został cały system ubezpieczeń i byłaby to gigantyczna reforma, a nie nowelizacja.

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Ludzie - zyjemy w kraju kombinatorow i oszustow. Jak taki przepis wejdzie, oczywiscie w dobrej wierze itp. to od razu znajdzie sie masa ludzi, ktorzy to wykorzystaja dla siebie.

niestety , ale święta racja

Bukol pisze:
Ja bym optowal nawet za podniesieniem kar za brak OC.

Calkiem niedawno podnieśli

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

kombatant
Awatar użytkownika

Powrót do normalności. Sa w Europie jeszcze jakieś kraje, gdzie nie można wyrejestrować samochodu i nie płacić OC bez jego zezłomowania?

PS postulowałbym jeszcze rejestracje kilku pojazdów na jedne numery i jedno OC - oczywiście można wtedy jeździć tylko jednym pojazdem w danym czasie. No ale może nie wszystko na raz.

W124 230E '87
Drink Beer!

swój chłop
Awatar użytkownika

@bukol-z całym szacunkiem, ale Twoja argumentacja do mnie nie trafia. Mało tego, uważam ją za całkowicie chybioną. Ponownie zapytam-jaka jest różnica w sytuacji gdy wjedzie w Ciebie żuk bez OC, w sytuacji kiedy jest ono obowiązkowe lub nie?
Oczywiście sprawą bezdyskusyjną jest to że istnieje zawsze pewna grupa kombinatorów, która będzie robiła wszystko żeby jakieś przepisy obejść. Z tym że, może warto już skończyć z terroryzowaniem większości uczciwych kierowców, nieuczciwą mniejszością? Pytanie retoryczne i nawiązujące do mojego koronnego kontrargumentu: dzisiaj mimo obowiązku,czy każdy polisę ma wykupioną?
Czy OC będzie obowiązkowe czy też nie, nieuczciwi zawsze będą. Natomiast uczciwi, którzy....odnawiają samochód, nie użytkują go, trzymają go na zapas itp, w wypadku zmiany prawa na pewno by na tym skorzystali.

Klubowicz
Awatar użytkownika

Tylko, że:
- im więcej sytuacji przychylnych przekrętom (więcej możliwości zakombinowania z OC), tym
- więcej wśród ogólnych zdarzeń drogowych zdarzeń z udziałem aut czy osób, które nie mają oc akurat na to auto lub nie mają wcale, tym
- więcej sytuacji, w których musi za nich płacić UFG, tym
- coraz więcej wydaje UFG, tym,
- więcej podnoszą składki towarzystwa ubezpieczeniowe, które przecież składają się na UFG, tym
- więcej my płacimy za jakichś osłów, którym szkoda było 500 zł na oc za 7 auto i wjechali wam w dupę.

Pomijam fakt korowodów i uzyskiwania pieniędzy za szkodę z udziałem auta bez oc.

Oświadczenie o braniu odpowiedzialności za szkody :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: bo się uduszę. Przecież większość osób w naszym kraju podpisze wszystko co in podstawię pod nos (patrz AmberG). Bukol - kaucja tak !!!!

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

postmistrz
Awatar użytkownika

Centralny rejestr by zalatwil temat. W Holandii nie ubezpiecza sie kierowcy, OC wykupuje sie jak w Polsce, na auto. Ale policja ma w kazdym wozie komputer. Nie musza nawet delikwenta zatrzymywac do kontroli - jadac wpisuja nr rej i po chwili maja nr polisy OC, date waznosci, date waznosci badan technicznych itp.

Moim zdaniem, i to jedyna argumentacja, nie wolno naszym rodakom dawac narzedzi do naduzyc, bo zwyczajnie nie jestesmy do tego gotowi.

Rychu - nie ma roznicy czy uszkodzi mnie auto bez OC obowiazkowego czy dobrowolnego. Ale jest kwestia prawdopodobienstwa, i jezeli bedzie mozna OC nie miec, legalnie, to wiecej takich Zukow bedzie po Polsce jezdzic i ryzyko nadziania sie wzrasta.
W rownej mierze mozna by zniesc zakaz jazdy po pijaku czy mandat za jazde na czerwonym i oczekiwac zdrowego rozsadku :) Nie, nie przejdzie. Zwlaszcza w kraju, gdzie jak zadzwonisz na policje z informacja o pijanym kierowcy to dostaniesz latke kapusia.

Jest jeszcze jeden aspekt sprawy - boje sie, ze gdyby mozna bylo trzymac auto nie placac nic (nie ma u nas nawet podatku drogowego z prawdziwego zdarzenia), to ilosc zlomow przy drogach i chodnikach byla by nie do ogarniecia. W miastach, gdzie i tak juz coraz trudniej o miejsca parkingowe, staly by przykryte warstwa syfu stare graty. I staly by bezkarnie, zasmiecajac, zanieczyszczajac i burzac moje n.p. poczucie i potrzeby elementarnej estetyki.

Wyzej juz pisalem jakie moga byc rozwiazania dla remontujacych, nie bede sie powtarzal.

Kuba - dzieki za glos rozsadku :)

kombatant
Awatar użytkownika

To ja widzę, ze chyba jeszcze trochę poczekam z powrotem do PL. ;)

PS jest tyle kamer na drogach - wystarczy je przystosować do skanowania tablic rejestracyjnych i naklejek na szybach a delikwentów bez OC szybko ubędzie. Inwestycja w kamery szybko się zwróci. Ale Polska to jest taki kraj, gdzie na wszystko potrzebny jest przepis i przymus - zdrowy rozsadek nie wystarczy.

W124 230E '87
Drink Beer!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 57 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00