kompressor pisze:
Według Ciebie to jest tanio?
Ja mam inne zdanie-to jest drogo jak nie wiem co.
(...)
Zgadzam się, że to nie jest tanio ale też nie drogo.
Wszystko zależy od tego jakie elementy zastosują przy budowie.
Rekuperator Dospel może kosztować 1300zł a może też 4900zł i może 15000zł.
Zobacz:
http://www.reku.net.pl/rekuperator-dosp ... l-400.htmlSolary też są w różnych cenach.
Ponadto nie piszą z czego postawią ściany. Czy to będą bloczki Ytnoga, czy konstrukcja drewniana. Jaka izolacja i ile?
Jaki kocioł c.o.?
Czy instalacja elektryczna to tylko kabelki wystające ze ściany, czy zamontowane już gniazdka i wyłączniki? Przecież głupi wyłącznik może kosztować 10zł ale też są po 90zł.
Duperele wykończenia to bardzo wysokie koszty.
U mnie prace trwały 8 miesięcy.
Wydałem 320tys.zł. w stanie do zamieszkania. Prawie wszystkie grubsze roboty robiły firmy.
Z te pieniądze zrobione:
- dobudowanie piętra 122m2 z niezależnym wejściem (schody, taras - a'la klaktka schodowa),
- remont parteru 98m2 (chyba drożej niż budowa od podstaw) - nowa inst. elektryczna, wodna, c.o. z grzejnikami i kotłem, gazowa, ocieplenie ścian, elewacja, okna, drzwi.
- remont piwnicy 45m2 - wszystkie instalacje, tynki, glazura, terakota, awaryjny nowy piec węglowy i generator prądu Hondy,
- teren wokół domu - (podniesienie poziomu na 600m2 o 30-40cm)- 200m2 kostki, 200m2 trawników, zakup samych iglaków - ponad 5tys.zł, oświetlenie alejek,
- Nowe ogrodzenie od frontu 20mb murowane z elementami metalowymi, brama otwierana elektrycznie.
Te pieniądze starczyły jeszcze na zabudowanie kuchni - ok. 20tys.zł, z tym, że kuchenkę i lodówkę mieliśmy własne.
Nie mam rekuperatorów ani kolektorów słonecznych. Na ogrzewanie swojej części domu (122m2) wydałem przez rok 3tys.zł
Wraca pytanie: czy ich oferta jest tania?