MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz
https://forum.w114-115.org.pl/

Kuchnia śląska.
https://forum.w114-115.org.pl/viewtopic.php?f=1&t=57671
Strona 1 z 1

Autor:  Waciak [ ndz lut 12, 2012 5:42 pm ]
Tytuł:  Kuchnia śląska.

Mam pytanie do ślązaków.
Na zlocie w Bytomiu jedliśmy kluski z żeberkami i ziemniakami zasmażanymi z kapustą.
Czy ktoś zna przepis na te danie?
Tam był kminek lub koper w kapuście zasmażanej z ziemniakami ?
Bardzo mi zależy na tym daniu bo przyznaję, iż było przepyszne.

Autor:  mojojojo13 [ ndz lut 12, 2012 8:18 pm ]
Tytuł:  Re: Kuchnia śląska.

Powiedz kiedy będziesz pichcił...przypadkiem będę przejazdem

Autor:  SKOWRON [ ndz lut 12, 2012 10:58 pm ]
Tytuł:  Re: Kuchnia śląska.

ja mogę mieć coś do picia i też będę tam przejeżdzał

Autor:  Waciak [ pn lut 13, 2012 4:48 pm ]
Tytuł:  Re: Kuchnia śląska.

Skowron to dobry chłopaczyna.
Na nim można polegać...zawsze zje wszystko co ugotuję i w każdej ilości [zlosnik]

Autor:  beet [ pn lut 13, 2012 7:54 pm ]
Tytuł:  Re: Kuchnia śląska.

Jeden składnik już masz:

Obrazek

A wodzionkę już umiesz robić? Może i ja bym miał po drodze [skromny]

Autor:  Worek [ pn lut 13, 2012 9:20 pm ]
Tytuł:  Re: Kuchnia śląska.

Składniki:
0,5 kg kapusty
0,5 kg kartofli ;)
1 cebula
masło do zasmażenia
sól, pieprz, kminek - przyprawy to już indywidualna sprawa, ja używam mało soli a jak się da to wcale. Zwłaszcza kartofli nie solę.

Kartofle ;) i kapustę gotujesz w osobnych garach, W między czasie podsmażasz cebulę na maśle, dobrze jest dać sporo masła. Odlewasz, odcedzasz (poza masłem) i tłuczesz to wszystko później do kupy tłuczkiem, doprawiasz i wpierniczasz.
Zrobiłem samodzielnie natchniony podobnymi jak Waciak wspomnieniami.
Zamiast golonki do tego upiekłem żeberka.

Autor:  SKOWRON [ wt lut 14, 2012 12:04 am ]
Tytuł:  Re: Kuchnia śląska.

Worek pisze:
Zrobiłem samodzielnie...
i widzisz... a kolegów nie zaprosiłeś, a Waciak chciał nie chciał zaprosił [zlosnik]

a Waciak, zadzwoń do tego pana co ma ropę tańszą i znajomego księciunia

Autor:  Waciak [ wt lut 14, 2012 4:38 am ]
Tytuł:  Re: Kuchnia śląska.

Dzięki Worek [zlosnikok]
Na pewno to była golonka?
Mnie wydaje się, iż żeberka....

Skowron, do tego pana aż boję się zadzwonić jak on już własne kluski produkuje.

Autor:  Worek [ wt lut 14, 2012 4:43 pm ]
Tytuł:  Re: Kuchnia śląska.

Na pewno golonka. Takich rzeczy się nie zapomina.

Swoją drogą natchnąłeś mnie i właśnie kończę potrawę. Z żeberkami. Dla żony na walentynki ;)

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/