MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 1:53 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

hej
Teoretycznie mając samochód osobowy zarejestrowany jako ciężarowy "z kratką" trzeba ją mieć zainstalowaną, bo w przypadku kontroli policji można dostać mandat i może zostać zatrzymany dow. rej. bo auto nie spełnia wymogów technicznych samochodu ciężarowego (odseparowanie części bagażowej od pasażerskiej).
W praktyce się to raczej nie zdarza.
Znalazłem taki zapis (Dziennik Ustaw z 2003 r. Nr 32 poz. 262 )
W dziale 3 paragraf 8 pkt.7 jest napisane:
"w samochodzie ciężarowym powinno być oddzielone od przestrzeni ładunkowej trwałą przegrodą o odpowiedniej wytrzymałości; przepis stosuje się do samochodu ciężarowego zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 29 maja 1999 r.;"
Czyli rozumiem, że jeśli ktoś ma ciężarówkę lub osobówkę z kratką zarejestrowaną przed majem 1999r. może sobie tą kratkę zdemontować bez narażania się na nieprzyjemności.
Czy są inne przepisy mówiące inaczej lub niwelujące ten zapis?

wolny wakat na beczkę :)

swój chłop

z tego co wiem, wystarczy to zdementować, podjechać do firmy, która ma papiery i możliwości, żeby wystawić zaświadczenie, że samochód przerobiony, a następnie jechać zrobić przegląd i do wydziału komunikacji...

Klubowicz
Awatar użytkownika

maclaw pisze:
z tego co wiem, wystarczy to zdementować, podjechać do firmy, która ma papiery i możliwości, żeby wystawić zaświadczenie, że samochód przerobiony, a następnie jechać zrobić przegląd i do wydziału komunikacji...

Dokładnie tak zrobiłem miesiąc temu

Obwiesił się zegarkami jak ruski żołnierz w 1945 roku....

weteran
Awatar użytkownika

macie rację, ale ja nie o to pytam (zrobienie z ciężarówki spowrotem osobówki, to nie jest problem)
mi chodzi o czasowy demontaż kratki - jak się jej nie chce wozić, a potem można ją znowu zamontować, by mieć ciężarówkę pełną gębą, a w międzyczasie nie płacić mandatów i nie narażać się na nieprzyjemności
kto wie?

wiarus senior

Mniej wiecej rok temu troche najezdzilem sie po stacjach , zeby wbic kratke w dowod rejestracyjny. Diagnosta wspomnial , ze Policja po stwierdzeniu braku kratki w takim aucie ma m in. obowiazek powiadomienia Urzedu Skarbowego.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Mam Kangoo z 1998r. - teoretycznie z kratką, bo takiego kupiłem (na 5 osób + ładunek za kratką) w komisie ale kratkę zaraz wywaliłem sam. Na pierwszym przegladzie diagnosta sprawdzał kratkę a ja miałem rozpietą siatkę (taką do przewozu psów - elastyczną). Najpierw chciał mnie odrzucić ale spojrzał w dowód i mruknął, że to 98 rok i tak może zostać.
Zapytałem, o co chodzi? Nie był zbyt rozmowny ale powiedział, że od 99r, przepisy wymagają kratki atestowanej - stałej.
Podczas wielu kontroli policyjnych tylko raz byłem spytany o kratkę ale gdy powiedziałem, że mam samochód z pierwszą rejestracją przed 1999 rokiem i mam kratkę - siatkę - gdzieś tam zwinietą w bagażniku, policjant dalej nie wnikał. Sptał tylko czy samochód jest zarejstrowany na firmę, czy do użytku prywatnego?
Prywatny i koniec tematu.
Chciałem legalnie pozbyć się kratki ale doszedłem do wniosku, że w moim przypadku sie nie opłaca bo musiałbym jechać do Stacji Diagnostycznej, gdzie upoważniony diagnosta odkręci 2 sruby i wyjmie kratkę. Za tę czynność skasują mnie na 420,-zł i dadzą papier do Wydziału Komunikacji gdzie będę musiał wymienić dowód rejestracyjny (wtedy również tablice rej.) bo przecież będę miał teraz samochód osobowy a nie ciężarowy. Na miesiąc dostanę "miękki dowód" i w tym czasie będę musiał zmienić ubezpieczenie bo są inne stawki na samochód osobowy i inne na ciężarowy. Akurat przy pojemności 1,2 te stawki były jednakowe ale już gdybym miał silnik 1,4 lub 1,6 to byłaby znacząca róznica w opłatach.
Odpuściłem sobie ten zabieg.
Na dwóch ostanich przeglądach nawet nie zapytano mnie o kratkę.

wiarus senior
Awatar użytkownika

PanKot pisze:
gdzie będę musiał wymienić dowód rejestracyjny (wtedy również tablice rej.) bo przecież będę miał teraz samochód osobowy a nie ciężarowy.

coooo?????

weteran
Awatar użytkownika

PanKot - dzięki - takiej odpowiedzi szukałem
ale tablic Ci nie zmienią, a jedynie dadzą nowe znaczki homologacji - nie będziesz miał dowodu miękkiego (chyba, że zmieniasz powiat)

weteran
Awatar użytkownika

PanKot pisze:
Chciałem legalnie pozbyć się kratki ale doszedłem do wniosku, że w moim przypadku sie nie opłaca bo musiałbym jechać do Stacji Diagnostycznej, gdzie upoważniony diagnosta odkręci 2 sruby i wyjmie kratkę. Za tę czynność skasują mnie na 420,-zł i dadzą papier do Wydziału Komunikacji

jak chcesz to u nas robią to za 50-80 zł ;)

w108 280SE 3.5 manual oraz masa części do 108

wiarus junior
Awatar użytkownika

lysy2 pisze:
PanKot - dzięki - takiej odpowiedzi szukałem
ale tablic Ci nie zmienią, a jedynie dadzą nowe znaczki homologacji - nie będziesz miał dowodu miękkiego (chyba, że zmieniasz powiat)

Teraz tak jest ale 4 lata temu, jak przymierzałem się do "odciężarowienia" takie dostałem informacje w Wydz. Komunikacji.

swój chłop

dostaniesz miękki dowód... każda zmiana w twardym dowodzie skutkuje otrzymaniem miękkiego dowodu rejestracyjnego...

a to skutkuje opłatą 86,50zł...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00