mojojojo13 pisze:
Jeśli moc silnika dla Cadillaca podawana jest w SAE to rzeczywista oscyluje w granicach 250 właśnie jak nie mniej.
Zmartwie Cie. Wspolczesne aplikacje Northstara mają powyżej 400 KM wg SAE certified power i zacwsze jest to FWD. To zresztą mało istotne, bo do zrywania przyczepności służy moment obrotowy, a nie moc. Jest między nimi oczywiscie zależność, ale bynajmniej nie liniowa; tak samo jak nie jest liniowa graniczna przyczepność opon po ruszeniu. Pedal to the metal na cieplym asfalcie powoduje zapiecie kontroli trakcji moze na pol sekundy, potem przez nastepne dwie troche popiskuje, ale dalej mozesz deptac ile wlezie i jest caly zakres mocy i momentu do dyspozycji. Znowu - trywializując - caddy wciąga nosem nie tylko 204 KM SELa, ale także 60 KM motocykl, co pare razy z zona sprawdzalismy na ulicy.
mojojojo13 pisze:
a jeśli wątpisz to zadaj sobie pytanie jakie auto kupisz żonie po zrobieniu prawka.
ROTFL

pierwsze jej auto to był W124 300D, potem jeep 5.2 RWD (tak, RWD, z reduktorem 232).
w zadnym nie bylo zaawansowanych 'systemow' wsparcia, mercedes miał ASD, jeep w ogole nic nie mial i zamiatal kolami nawet na trójce, w automacie rzecz jasna.
Teraz jeździ caddym i sama mowi, ze "troche dziwnie to sie prowadzi, jak slisko".
Arch pisze:
taksowkarzem nie jestem, tym bardziej nie zarobkuje swoim pojadem, jednak jezdzac do tej pory na gumach w pelni letnich zamontowanych w W124 nie do konca wiem co masz na mysli.
SEL dawal rade przez 2 tygodnie po pierwszych opadach na mazowszu (~45 cm, nieodsniezane w ogole), letnich bez obciązenia w bagazniku, a do najblizszego asfaltu mam aktualnie 1000 metrow przez las. Jak pisalem gdzie indziej, zauwazylem wieksza roznice po dociazeniu bagaznika niz po zmianie na zimowki.
Na odsniezonym czarnym roznica w predkosci (mojej, bezpiecznej czy komfortowej) jest jakies 10-30 km/h, oczywiscie na korzysc zimowek. Ani razu przez te 2 tygodnie jazdy na letnich sie nie zakopalem ani nawet nie bylem w tarapatach, a przeglad warunkow mam pelny: las, wiejska droga, droga lokalna, krajowa 7, miasto, parking pod robotą.