MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 03, 2025 3:55 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Klubowicz
Awatar użytkownika

Cześć,
poszukuje jakichś namiarów na wypożyczalnie przyczep kempingowych w Hiszpanii lub najlepiej Portugalii.
Niestety Google w tej kwesti nie okazał sie najlepszym przyjacielem. Wszystkie wypozyczalnie miały tylko kampery.
Zastanawiam się czy ciągnąć kemping z Polski czy wypozyczyć na miejscu.
Jeśli mialbym zwiedzać po drodze to oczywiście wzialbym przyczepę w Polsce.
Wolę raczej zwiedzać miejsce docelowe. Z kempingiem dojazd zająłby mi dwa razy wiecej czasu no i paliwa zużyłbym też 1/3 wiecej.
Pozdrawiam
Futrzak

wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam podaje adres forum na którym na pewno znajdziesz odpowiedż na Twoje pytania.http://www.camperteam.pl/forum/ Osobiście z własnego doświadczenia wiem że o wiele lepiej jest wynająć kampera niż przyczepę. Przyczepę można parkować tylko na wyznaczonych (płatnych) kempingach a w przypadku kampera jest się o wiele bardziej mobilnym i można zatrzymać się w praktycznie każdym miejscu (jeśli tylko nie ma zakazu zatrzymywania).

Klubowicz
Awatar użytkownika

Dzięki za namiar na forum.
Nie mam jeszcze doświadczenia w takich wyprawach.
Na mój gust jednak przyczepa jest lepsza.
Zostawiam ją na jakimś campingu nad wodą i ciągnikiem jadę do miasta pozwiedzać sobie coś , do sklepu itp.
Wjechanie camperem w niektóre miejsca wydaje mi się niemożliwe ale może sie mylę.... Tzn wjechać w jedną stone napewno da się wszędzie, gorzej z cofaniem [zlosnik]
Co do parkowania to już na innym forum poczytałem że można podróżować omijając kempingi. Nie jest to jednak wszedzie legalne.
Poza tym wypożyczenie campera tej samej wielkości co przyczepa kosztuje dwa razy drożej.
Pozdrawiam
Futrzak

wiarus junior
Awatar użytkownika

Futrzak pisze:
Co do parkowania to już na innym forum poczytałem że można podróżować omijając kempingi. Nie jest to jednak wszedzie legalne.
Pozdrawiam
Nie radzę tego próbować w przypadku podróży po południowej Francji, Hiszpanii a szczególnie Portugalii. Tam całe wioski żyją z procederu napadania na kemperowiczów parkujących "na dziko". Sam kiedyś byłem w takiej "podbramkowej" sytuacji kiedy zatrzymałem się na poboczu w czasie długiego i stromego podjazdu pod górę zaraz podjechało 4 "gości o cygańskiej urodzie". A co do wyższych wynajmu kosztów kampera to rekompensują się one przez tańsze opłaty za kempingi (płacisz za 1 pojazd a nie za 2 czyli auto i przyczepa) no i o wiele większa mobilność. Po prostu jedziesz, stajesz, biwakujesz i jedziesz dalej. Bez całej tej procedury z przyczepą czyli manewrowania, wyczepiania rozstawiania nóżek podłączania instalacji itp.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00