MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 01, 2025 4:39 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam serdecznie, dawno mnie tu nie było a i się pozmieniało że ło matko...

ale do rzeczy:

chciałbym zebrać Wasze opinie na temat aut w przedziale cenowym 70-80 tysięcy lub odpowiednio ok 20 tyś euro. (od razu zaznaczam, że to nie dla mnie heh)
Chciałbym, żebyście podzielili się swoją wiedzą z materiałów, które wpadły Wam być może w oko, autoświat, testy, recenzje itd. itd., być może własne doświadczenia

aby zawęzić granice poszukiwać:
- auto raczej sedan,
- wybór coś z niemieckich na pierwszym miejscu, później inne marki
- auto do jazdy głównie po mieście, trochę tras, ale naprawdę niewiele dlatego: jeśli diesel to czy są jakieś w miarę nowe auta teraz bez filtra cząstek stałych ? benzynówka na drugim miejscu, chociaż z nią będzie zapewne mniej problemów
- preferowany automat
- pojemność głównie poniżej 2000cm3

hmm i to chyba tyle, będę bardzo wdzięczny za Wasze opinie i żywą dyskusję jednak bez nerwów, przekomarzania, złośliwości itd. itd.,

pozdro

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

wiarus junior
Awatar użytkownika

to jest zwykle nieciekawy pulap zakupowy. nie korzystasz z dobrodziejstw nowki a utrata wartosci potezna.
ja w podobnym budzecie wybralem subaru outbacka (wiekszosc to automaty).

weteran
Awatar użytkownika

Ja mając taki zapas wolnych PLN-ów kupiłbym 2-3 ciekawe auta :) Ale wracając do tematu, nie wiem czy się rozchodzi o nówki sztuki czy używane. Jak używane, to ja bym celował w coś z Ingolstadt, raczej na pewno nie MB. Starsze A6, trochę młodsze A4, jest tego do wyboru do koloru, zadbane 2,0 tdi trochę pojeździ. A z nowych.. nie mam typu, 3 Dacie na podjeździe, to zawsze trzy Dacie, a nie jedna słuchawka.

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

wiarus junior
Awatar użytkownika

chodzi o auto używane, 3 latek i ciupke starsze będzie chyba najlepszym wyborem bo wtedy auto ma tą dynamikę utraty wartości już mocno wyhamowaną

zainteresowany miał właśnie okazję jechać audi a4 2.0tdi z chipem i mówił, streszczając, że wyrywa z kapci

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

weteran
Awatar użytkownika

Maksio pisze:
zainteresowany miał właśnie okazję jechać audi a4 2.0tdi z chipem i mówił, streszczając, że wyrywa z kapci

Jak się jeździło wcześniej Polonezem, to rzeczywiście wyrywa. Ale wracając do tematu, za te pieniążki można kupić wszelakie używane auta, i Subaru Forestery/Outbacki, i VW mniejsze większe w różnistym stanie i wyposażeniu, i z całej trójcy A/B/M i do tego jeszcze duużo innych wynalazków.Tak jak pisałem, ja w tych pieniądzach bym szukał czegoś z Ingolstadt, ale jak Kolega jeździł wcześniej Polonezem, to może jednak woli tylny napęd i zasili grono posiadaczy nieumiejących lub też umiejących, a nie mogących wjechać pod górkę. Zima się zbliża, wszystkie aspekty trzeba przeanalizować.

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

wiarus junior
Awatar użytkownika

W tej cenie można kupić np. W211 po liftingu w dobrej wersji silnikowej i wyposażeniowej.
Oczywiście dla kogoś kto wyznaje teorie "ostatniego prawdziwego" odpada, ale świat idzie do przodu niestety.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Może warto pomyśleć nad W204? Za takie pieniądze można kupić ładny egzemplarz z polskiego salonu.
Miałem ostatnio przyjemność przejechania się nową klasą C i szczerze, bardzo przyjemny samochód.
Co więcej, pasuje do tego co napisałeś w pierwszym poście.

A tak na przyszłość, zastanów się dwa razy zanim napiszesz następny podobny temat.
Bo od
hogben pisze:
starszych , i co tu dużo kryć mądrzejszych kolegów

możesz się jedynie dużo dowiedzieć na temat pieczywa, swoich jaj i telewizorów.

wiarus junior
Awatar użytkownika

mój post z dodatkowymi wytycznymi został usunięty, więc może ponowie:

zainteresowany optuje za bmw serii 3 e90 z 2 litrowym dieslem i automatem. Nie jestem jednak przekonany czy do jazdy głównie po mieście i to raczej na ogół spokojnej (do szybkiej jazdy gość posiada motocykl) ten silnik się będzie nadawać, bo zapewne posiada dpf czy inny filtr. Najlepiej jakby było to coś mocnego (obecna corolla 1.4 jest ospała), ale z pojemnością poniżej 2000cm, ponieważ samochód ma być użytkowany i kupiony w Irlandii, a tam podatek wzrasta chyba z ok. 300ojro do 1500 powyżej 2 litrów pojemności.
Typowania padły też na w211 2.7cdi, no ale jak ma się pakować już w ten wyższy tax, to czy nie lepiej polecić 3.2 cdi ? Czy przy tym silniku jest dużo większe prawdopodobieństwo awarii- padnięcia automatu ?
Zależy na trafnym wyborze, bo 20 tysięcy euro to nie są małe pieniądze, dlatego dziękuję za dotychczasowe propozycje.

dlatego tutaj jestem

wiarus junior
Awatar użytkownika

Taaaa, 2,0 TDi to świetny wybór [zlosnikhihi] :http://vwszrot.pl/

swój chłop

ghost2255 pisze:

"170 tys km na liczniku..."

To jest chyba naistotniejsze zdanie w wypocinach "nieszczesliwca" z tego Passata.
Znam samochod, ktory mam aktualnie 360 tys. km z DSG, smiga dalej bezawaryjnie.
Mo koledzy maja 1.9 TDI (x2) oraz 2.0 TDI (x3), czyli 5 bardzo zadowolonych osob.

Ja bym polecal za 70 k pln, wlasnie Passata 2.0 TDI z super skrzynia DSG, za te pieniadze powinien byc tlusto wyposazony samochod z 2007, 2008 roku. Moze nawet by trafil na jakiego INDIVIDUAL-a

weteran
Awatar użytkownika

300D pisze:
ghost2255 pisze:

To jest chyba naistotniejsze zdanie w wypocinach "nieszczesliwca" z tego Passata.
Mo koledzy maja 1.9 TDI (x2) oraz 2.0 TDI (x3), czyli 5 bardzo zadowolonych osob.

Ja bym polecal za 70 k pln, wlasnie Passata 2.0 TDI z super skrzynia DSG, za te pieniadze powinien byc tlusto wyposazony samochod z 2007, 2008 roku. Moze nawet by trafil na jakiego INDIVIDUAL-a

właśnie na forum audi wałkowany jest 2.0tdi - mogę podać linki ze szczegółami - bać się tego silnika trzeba. Nawet same ASO przyznają że są z nim problemy. Znam kuzyna hydraulika, co jego szwagier tokarz jest bratem stryjecznym siostry teściowej bednarza co mieszka na przeciwko innego hydraulika, którego dziadek znał się z korespondencyjnie z samą siostrą cioteczną, koleżanki matki Ferdynanda Piecha i wiem na 100% że te silniki to padła. (mam znajomych - społeczny dowód słuszności używany wtedy gdy nie mamy innych argumentów lub chcemy wypaść przekonująco)
Linki do tematów:
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... 81&start=0
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=80094
http://www.a4-klub.pl/smf/b7_blb_propoz ... 849.0.html

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

swój chłop

Pisze o samochodach po zmianach w silniku 2.0 TDI, ktory w wersji z CR jest poprawiony.

A nie o smieciach z poczatku produkcji z z****y przebiegami, najtanszymi w tej budzie...
Mysle, ze smialo mozna polecic ten samochod w tej cenie.
Za 70, a nawet 80 tys. sa auta z przebiegami rzedu 50-80 do dostania, wiec chocby nawet kazdy sie sypal przy przebiegu 220 to zostaje 150 k km luzu, a kto tyle jezdzi jednym samochodem....

mojojojo13 mowie tu o porzadnych samochodach, a nie ruinach z przebiegami ponad 300 k km
Dla mnie wazniejsze jest opinia 5 pieciu osob, niz lament frajerow na forach internetowych, ktorzy kupuja smiecie, a potem narzekaja jakie to koncerny produkujace samochody sa zle.

wiarus junior
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
300D pisze:
ghost2255 pisze:

właśnie na forum audi wałkowany jest 2.0tdi - mogę podać linki ze szczegółami - bać się tego silnika trzeba. Nawet same ASO przyznają że są z nim problemy. Znam kuzyna hydraulika, co jego szwagier tokarz jest bratem stryjecznym siostry teściowej bednarza co mieszka na przeciwko innego hydraulika, którego dziadek znał się z korespondencyjnie z samą siostrą cioteczną, koleżanki matki Ferdynanda Piecha i wiem na 100% że te silniki to padła. (mam znajomych - społeczny dowód słuszności używany wtedy gdy nie mamy innych argumentów lub chcemy wypaść przekonująco)
Linki do tematów:
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... 81&start=0
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=80094
http://www.a4-klub.pl/smf/b7_blb_propoz ... 849.0.html

dzięki za linki, poczytam

do klubu a4 trzeba się zalogować niestety no ale trudno

hmm a może jakieś opinie o silnikach diesla w bmw (2.0) oraz 2.7 i 3.2 cdi w w211 ? z automatem

dlatego tutaj jestem

weteran
Awatar użytkownika

300D pisze:
mojojojo13 mowie tu o porzadnych samochodach, a nie ruinach z przebiegami ponad 300 k km
Dla mnie wazniejsze jest opinia 5 pieciu osob, niz lament frajerow na forach internetowych, ktorzy kupuja smiecie, a potem narzekaja jakie to koncerny produkujace samochody sa zle.

cóż za powalająca argumentacja - jeśli chcesz merytorycznie porozmawiać to! podaj oznaczenie silnika o którym piszesz - to ci pokarze że się mylisz - w żadnej wersji z CR nie jest poprawiony - po prostu to jest słaba jednostka z wadami - tak jak v6 2,5tdi (AFB, AKN)audi. A zresztą co ja będę mówił - w końcu 5 złotych kumpli jest więcej wartych niż lament frajerów na forach internetowych - ale jeśli nie uwierzysz kuzynowi hydraulika, co jego szwagier tokarz jest bratem stryjecznym siostry teściowej bednarza co mieszka na przeciwko innego hydraulika, którego dziadek znał się z korespondencyjnie z samą siostrą cioteczną, koleżanki matki Ferdynanda Piecha toś taki sam frajer.

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

postmistrz
Awatar użytkownika

W zaprzyjaźnionej firmie jeździ ok. 12 Passatów 2.0 TDI. Wszystkie od nowości oczywiście, serwisowane, użytkowane tylko przez tych samych kierowców z kadry kierowniczej niższej. Roczniki 2007 i 2008, zatem ponoć już po magicznych zmianach. Wszystkie z manualem (głupki [hehe] ). W conajmniej 3 sztukach silniki trzeba było wymieniać, co prawda na gwarancji. Ponieważ autami nie jeżdżą przedstawiciele, to i przebiegi niewielkie. Pozostali użytkownicy też nie są zachwyceni, silniki biorą sporo oleju. Przypadki powrotów z trasy na lawecie też się zdarzały dość często. Ja bym takiego auta nie kupił, chyba żeby mi dali służbowy. Ale nawet wtedy gdybym miał wybór to bym wziął Accorda.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00