MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 1:51 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam!!!
Potrzebuje informacji na temat:jak rozebrac swoje auto na czesci i nie placic OC?
Mam MB W123 ktory jest zarejestrowany na mnie i regularnie dotychczas oplacany.Kupilem innego W123 w lepszym stanie no i jego poprzednika chce rozkrecic na czesc.
Poszedlem do wydzialu komunikacji i tam mi mowia za nie ma mowy zebym rozkecil swoje wlasne auto i nie placil OC.Moge je zezlomowac i wyrejestrowac lub tez rozkrecic i nadal placic za niego obowiakowy haracz.
Wiec pytanie:jak to zalatwic?
I druga sytuacja:jak chce kupic od kogos samochod ktory jest zarejestrowany,z przeznaczeniem na czesci(oczywiscie bez zamiaru placenia OC)to co robic?
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
Z tego co wiem to wystarczy "sprzedać" ten samochod przeznaczony na czesci.. czyli np spisać umowe na kolege czy kogo kolwiek, pojsc z tym do wydziału komunikacji i ubezpieczyciela że pojazd sprzedany i tyle. Tak samo sprawa się ma w drugim przypadku. Kupujesz pojazd ... i cisza ;)
Kiedyś był przepis, że tak czy inaczej ktos musiał go opłacać .. ale został zniesiony.
Pozdrawiam

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

BrunoGiamatti pisze:
Kiedyś był przepis, że tak czy inaczej ktos musiał go opłacać .. ale został zniesiony.
Pozdrawiam

A mógłbyś napisać coś wiecej o tym zniesieniu tego przepisu? Skąd wiesz o tym i czy to jest pewnie info?

Tytuł:
wiarus junior

Jeżeli nie chcesz płacić OC to idziesz do ubezpieczyciela tam gdzie jest ubezpieczony samochód, wypowiadasz umowę ubezpieczenia i wszystko 8)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Jokker pisze:
Jeżeli nie chcesz płacić OC to idziesz do ubezpieczyciela tam gdzie jest ubezpieczony samochód, wypowiadasz umowę ubezpieczenia i wszystko

A po roku czasu zglasza sie do Ciebie Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny z nakazem zaplaty kary ok 3,500 plus za zaległe ubezpiecznie.
W Pl jest obowiązek kontynuacji ubezpieczenia pojazdu OC.
Najlepiej jest "Sprzedać" auto za granicę najlepiej tą spoza UE

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
BrunoGiamatti pisze:
Z tego co wiem to wystarczy "sprzedać" ten samochod przeznaczony na czesci.. czyli np spisać umowe na kolege czy kogo kolwiek, pojsc z tym do wydziału komunikacji i ubezpieczyciela że pojazd sprzedany i tyle.

To nie podchodzi pod fałszowanie dokumentów?
Mój znajomy podpisał się na umowie za starego , który akurat siedział za oszustwa bankowe.Kupiec nie zdążył przerejestrować i zabrał samochód na napad.
Prokuratura doszła do tego,że sprzedający odsiadując wyrok podpisał się na umowie kupna-sprzedaży, będąc współwłaścicielem .
Pół roku w zawieszeniu na dwa lata.
To co Alpak proponuje to nagminna praktyka w całym kraju ,ale jednak przestępstwo.Kiedy rejestrowałem swój samochód , wpadł do urzędu jakiś młody dresik i chciał zgłosić zbycie bmw e21 , pesel kupca na umowie zaczynał się od 01.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
THC pisze:
To co Alpak proponuje to nagminna praktyka w całym kraju ,ale jednak przestępstwo

A to dobrze wiedzieć :D
Tak tylko mówię .. bo kilka lat temu próbowałem coś zrobić żeby starą corolle coupe zostawić sobie i nie opłacać .. ale wtedy się jeszcze nie dało nic zrobić.

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No ale jak powiada kolegaBrunoGiamatti ze kupuje autko i cisza to chyba nie na da, bo przeciez poprzedni wlasciciel idzie z umowa kupna sprzedazy do wydzialu komunikacji i ja podbija ze autko sprzedal.Potem idzie do ubezpieczalni ,zeby powiedziec ze gruchota nie ma i nie bedzie go oplacal.Po kilku dniach przychodzi JUZ DO MNIE pismo z pzu ze stalem sie posiadaczem itp.czyli maja moje namiarty i wiedza kto stal sie posiadaczem auta,czyz nie?
W moim urzedzie komunikacji powiedzieli ze moge rokrecic ale tak czy tak bede placil samochod.Zaproponowali tez inne rozwiazanie-rozkrecasz,bierzesz to co Ci potrzebne, a to co zostalo oddajesz do punktu kasacji pojazdu.Jaka jest wada tego rozwiazania?
Otoz pan od zlomu wazy to co przywiozles i porownuje z masa pojazdu zapisana w dowodzie rej.Za kazdy brakujacuy kilogram kasuje 6zl(przynajmniej u mnie)
Ma ktos inne propozycje???

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Przysłowiowa flaszka za papiery, ze auto niby zezłomowane podczas gdy w rzeczywistości stoi sobie w Twoim garażu/na podwórku i służy za magazyn części zamiennych.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dokladnie tak jak piszesz,firma ubezpieczeniowa ma twoje namiary,a w przypadku braku kontynuacji ubezpieczenia zglaszaja to do Gwarancyjnego Funduszu Ubezpieczeniowego i wtedy musisz wykazać,ze auto zbyłes,poniewaz jest ono caly czas zarejestrowane w PL.

Złomowanie tez odpada,bo jak napisales jest doplata za brak w masie własnej pojazdu z tabliczki znamionowej.
Najlepiej własnie fikcyjna umowa sprzedazy <br>Dodano po 2 minutach.:<br>
LiveLetDie pisze:
Przysłowiowa flaszka za papiery, ze auto niby zezłomowane podczas gdy w rzeczywistości stoi sobie w Twoim garażu/na podwórku i służy za magazyn części zamiennych.

tylko nie wiem,czy firma zajmujaca sie złomowaniem pójdzie na taki uklad :roll:

Tytuł:
wiarus senior

buckswizz pisze:
A po roku czasu zglasza sie do Ciebie Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny z nakazem zaplaty kary ok 3,500 plus za zaległe ubezpiecznie.
W Pl jest obowiązek kontynuacji ubezpieczenia pojazdu OC.
Najlepiej jest "Sprzedać" auto za granicę najlepiej tą spoza UE

Kolejny paranoidalny przepis, ktory jest mozliwy tylko w PL. Zmausza sie obywatella do placenia OC, kiedy autem juz nie jezdzi. [szalone]
W normalnym cywilizowanym kraju mozna sobie auto wyrejestrowac i nic tym samym nie placic, kiedy sie chce i na ile sie chce bez podwania dowodu sprzedazy czy zlomowania.Auto wyrejestrowane nie moze tylko stac na ulicy.Jak ma sie garaz albo dzialke to nikogo to nie obchodzi.Ciekawe kiedy PL bedzie nei tylko z przepisami chocby 5 lat a nie 50 lat za unia?! :roll:
Wtedy to rozumie i wrecz popieram ludzi, ktory "kombinuja" chcac to jakos obejsc.
Jak by byly normalne regulacje prawne, czyli brak jakis zlodziejskich (zreszta niezgodnych z prawem unijnym) akcyz na samochody czy przymus oplacania OC i innych to by ludzie nie musieli "oszukiwac" ,ze kupil jeden z drugim auto za 100euro czy sprzedal jakiemus cyganowi starego Benza tylko po to by uciec od placenia OC. [wscieklosc]

Ostatnio zmieniony pt lis 21, 2008 3:44 pm przez aegm, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

buckswizz pisze:

tylko nie wiem,czy firma zajmujaca sie złomowaniem pójdzie na taki uklad :roll:

Ja też. Zgodne z prawem to też pewnie nie jest ale chociaż spróbować można bo z punktu widzenia właściciela auta sam zysk.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

aegm mam dla Ciebie ciekawostke, w zwiaku z tym co napislaes.Moim zdaniem moj kraj mnie okrada zmuszajac mnie do zlomowania SWOJEGO auta i potem kupowania ze zlomu czesci ze SWOJEGO samochodu,ktorego pozbylismy sie pod przymusem w zamian za zwolnienie z haraczu w postaci OC.
Mniej wiecej tymi samymi slowami zwrocilem sie do posla Palikota z KOMISJI PRZYJAZNE PAŃSTWO.Moja skarge przyjeli teraz czekam na odpowiedz(chociaz cos jestem zbyt pewny jej tresci)no ale coz,przynajmniej mi ulzylo to ze sprawili wrazenie ze sie czyms zajma.Ja chyba zbytnim romantykiem jestem...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

RychuTaryfiarz pisze:
Mniej wiecej tymi samymi slowami zwrocilem sie do posla Palikota z KOMISJI PRZYJAZNE PAŃSTWO.Moja skarge przyjeli teraz czekam na odpowiedz(chociaz cos jestem zbyt pewny jej tresci)no ale coz,przynajmniej mi ulzylo to ze sprawili wrazenie ze sie czyms zajma.Ja chyba zbytnim romantykiem jestem...

Brawo!!! jak dostaniesz odpowiedz równiez, chetnie ją przeczytam ;)

to jakie moze istniec sensowne rozwiązanie z problemu wyrejestrowania auta i zostawienia go dal siebie???
- to już chyba pytanie retoryczne...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

buckswizz pisze:
Złomowanie tez odpada,bo jak napisales jest doplata za brak w masie własnej pojazdu z tabliczki znamionowej.

Niekoniecznie. Robisz trupowi betonowe "butki" tu i tam, wczesniej obliczajac oczywiscie mase niezbednego wypelniacza i jazda na zlom. A pozniej niech sie sami martwia. Ostatecznie mozna w miejsce np. silnika wsadzic jakis stary piec stalowy lub inna pralke.
Pozdrawiam!

P.S. Kiedys mi tak rozkradli Malucha, ze ani nie oplacalo mi sie jego remontowac (czyli dokupowac rozrusznika, alternatora, kol i innych szpargalow), ani zlomowac legalnie. Po prostu pocialem dziada gumowka, zawiozlem na zlom i tyle. Za paliwo sie zwrocilo. A UK i OC zwyczajowo po Polsku olalem. Po dluzszym czasie nastapilo wykreslenie dziadostwa z ewidencji i tyle. Chory kraj - chore sposoby.

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00