MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 05, 2025 12:25 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

witam. mam problem nie wiek ktory telefon wybrac... co godzine zminiam zdanie, moze ktos z forum mi pomoze? [zlosnik]

Nokia :
Obrazek

takie głowne dodatki:
GPS
klawiatura dotykowa
symbian
rysik
Wi-Fi

Samsung:

Obrazek

GPS
touchpad
Windows Mobile 6.0
[/list]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Do samsunga nigdy nie miałem przekonania, zaś taką nokią miałem okazję się kilkakrotnie bawić.
Ekran dotykowy - fajny bajer, ale na dłuższą metę zaczynał mnie denerwować, gdzie przy każdym wpisywaniu adresu w "operze mini" trzeba było wchodzić do oddzielnego okienka z klawiatura :-? Zdjęcia robi takie sobie, N95 moim zdaniem wypada lepiej. Za to wyświetlacz, rozdzielczość i kolory są super, chyba nawet mój monitor LCD wypada gorzej :cry:
Koledze w każdym bądź razie bardzo przypadł do gustu i powiedział, że można się przyzwyczaić, nawet do pisania kilkuset smsów tygodniowo.
A nokia seri E nie wypada lepiej, np. E71??

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ten samsung ma WiFi.
Do czego Cie ten telefon potrzebny?
Wiem, że będę odosobniony, ale plusem Samsunga jest Windows Mobile.
Można zainstalować automapę. Niezły procesor, nie będzie problemów
z korzystaniem z Windowsa.

Plusem Nokii jest większy wyświetlacz, ale niewiele. Za to lepsza rozdzielczość. Nokia ma wyjście TV-OUT.

Plusy Nokii:

Większy wyświetlacz (o wyższej rozdzielczości)
aparat me wyższą rozdzielczość
większy zoom w aparacie (cyfrowy więc i tak lipa)
wyjście TV-OUT
prawdopodobnie mniejsze kłopoty z zasięgiem ze względu na mocniejszy nadajnik.

Plusy Samsunga
możliwość wgrania Automapy (to mój subiektywny)
Szybszy procesor.
klawiatura qwerty (duży plus) sam takiej używam.

Ja osobiście wybrałbym samsunga, ale pytanie jest takie do czego Ty używasz telefonu? Bo ja do wielu rzeczy oprócz dzwonienia.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

slyszalem ze symbian jest gorszy od WM, ale nie wiem jaka jest roznica... i czy wogole jest to prawda... szukam telefonu ktory ma bardzo duzo funkcji i bede mogl sobie go ustawic do swoich potrzeb. Hmmm dobra a jeśli bysmy patrzyli pod katem Nawigacji? wiem ze Auto mapa dziala tylko na WM i ze jest niby najlepsza.... a jaka jest nawigacja w NOki? ewentualnie jaka mozna sobie zainstalowac? tak apropo jaka nawigacje dostaje sie do tej noki w playu?? (bede chyba tam kupowac tel. ) :P
co do noki N95 wydaje mi sie ze jest to juz zabytek ;p no i jest dosyc duza i gruba ;p <br>Dodano po 1 minutach.:<br> mozna zainstalowac Auto Mape na tą Nokie ??

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

mozna zainstalowac Auto Mape na tą Nokie ??

Nie. AM możesz zainstalowac tylko tam gdzie jest WM.

slyszalem ze symbian jest gorszy od WM, ale nie wiem jaka jest roznica.

Nigdy nie używałem Symbiana. Ogólnie to słyszałem, że windows jest be ;-) Ale z tym prockiem poradzi sobie nieźle.

szukam telefonu ktory ma bardzo duzo funkcji i bede mogl sobie go ustawic do swoich potrzeb.

Windows ma możliwość edycji rejestru, jak nokia, to nie wiem. Oczywiście próżno szukać głębokich ustawień systemu i rejestru w podstawowych funkcjachm, czeka Cie sporo czytania.
A ten Samsung nie jest jakiś wiekowy? Nie ma nic ciekawszego w ofercie?

MB 123 230E, ASB i gaz 82 - dawca

Audi 100 2,3, ASB i gaz 91.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Porównanie tych telefonów to bardzo ciężka sprawa, Nokia 5800 jest telefonem muzycznym, który ma pełnić funkcję gadżetu i grać podobnie jak iPhone. Ten Samsung to początek wielofunkcyjnych telefonów z WM, proponowałbym Samsunga Omnie, bardziej sprawdzony, lepiej wygląda i full dotyk.

Tytuł:
wiarus junior

Kupiłem Nokię E66 z Symbianem z myślą o tym, że będę używał jej jako GPSa... Po trzech miesiącach kupiłem drugie urządzenie i AutoMapę. Prawda jest taka, że żadna z nawigacji na Nokię nie dorasta do AM. Druga prawda jest taka, że Nokia nie radzi sobie z symbianem (ciągłe zwisy, resety ... wyjmowanie baterii - nie tylko w tym modelu, ale w wielu innych też). Generalnie Nokii nie polecę. Z tych dwóch wybrałbym Samsunga

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Mam służbowego Samsunga I780. Zalety to mnóstwo bajerów, dwie baterie, bardzo dobry ekran. A teraz wady [zlosnik] :

- dużo gadam, bateria wytrzymuje tak do około 3h rozmowy
- wskazania baterii nigdy nie są pokazywane poprawnie
- antena od GPS potrafi zgubić sygnał i automapa wariuje, poza tym z włączoną automapą szybko siada bateria
- ekran dotykowy - już nie raz w czasie rozmowy włączyłem uchem automapę i inne bajery w telefonie
- wejście zasilania i słuchawek wspólne
- aparat tylko 2MPix
- brak normalnego joysticka, poruszanie sie po książce telefonicznej touchpadem albo po prostu palcem bardzo niewygodne, w czasie jazdy już nie raz wybrałem numer do innej osoby
- jak właczysz mediaplayer i bedziesz probowal wylaczyc go krzyzykiem to niestety sie zdziwisz, bo muzyka czy film beda dalej sobie graly, trzeba pozniej z systemu wylaczac takie programy bo caly czas wisza w pamieci
- dolaczona sluchawka bluetooth do niczego, bardzo slabo slyszysz i rownie salbo jestes slyszalny, na sluchawkach przewodowych jakosc bardzo dobra, ale wtedy nie mozna ladowac telefonu w aucie

Ogolnie podsumuje tak, dla mnie telefon ma sluzyc do rozmowy, czasami zrobic jakas fotke jak akurat nie ma aparatu pod reka. Bajery i konstrukcja telefonu bardzo utrudniaja w takich sytuacjach zycie. Ale jesli chcesz miec nawigacje badz korzystasz z aplikacji, maila itd na telefonie to jest ok

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Z własnego doświadczenia, powiem tak. Z dotykowym ekranem jest jak z automatyczną skrzynią. Ma wielu zwolenników i przeciwników. Z tym że przeciwni nigdy jej nie mieli, a po jeździe automatem stają się zwolennikami. Tak więc. Dotykowy ekran raz-dotykowy zawsze. Smsa napisze 10 razy szybciej niż na normalnym telefonie. O zaletach dużego ekranu nie musze pisać. ;) I z praktyki wiem, że nawet zawód mechanika, nie zabije takiego telefonu. Brudne ręce, cały dzień tułaczka po garażu, a to półka a to silnik, czasami nawet na podłodze leży. Na wieczór przychodze do domu, wycieram szmatką ekranik i telefon jak nowy. Jak miał bym wybierać-Nokia.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Aż tak nie jest, skrzynie automatyczną pokochałem, dotykowego nie i jestem zmuszony go używać ;) Może nie jest winny sam ekran co telefon, który w czasie rozmowy nie wyłącza ekranu.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

bardzo ale to bardzo dziekuje :)
jak narazie jestem za samsungiem... ze wzgledu na tą auto mapę , no i cena!
Co do dotykowego ekranu to bawilem sie juz takimi telefonami i powiem uczciwie ze mnie meczy, takze czy wybiore nokie czy samsunga to bede musial sie przyzwyczaic...

a moze mi ktos powiedziec jaka jest nawigacja zainstalowana oryginalnie w Noki?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

lubie_beczki pisze:

a moze mi ktos powiedziec jaka jest nawigacja zainstalowana oryginalnie w Noki?

pod symbianem to chyba tylko "Nokia Maps", ale może >>>TO<<<< cię zainteresuje

...swoją drogą mam smartfona z windows mobile (MDA comapct IV), teraz śmiga na windows phone (6.5), oprogramowania bez liku, znajdziesz dosłownie wszystko.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

musze wam jeszcze raz podziekowac za inf. dotyczace tych 2 tel:)
Wgrała NOkia 5800 :) jak mi sie znudzi to ja sprzedam na allegro , nastepnie kupie samsunga [zlosnik] [zlosnik] ale to sie jeszcze zobaczy...
pozdroo

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00