MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 10, 2025 11:45 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cosik mi się widzi, że kowalski znów dostanie po dupie...
A przy okazji może oberwać się klasykom bez żółtych tablic...

Rząd walczy z jeżdżącymi wrakami

Ministrowie infrastruktury i środowiska wydadzą rozporządzenie, w których zawarte zostaną wymagania, jakie spełnić muszą pojazdy, by nie zostały uznane za odpady.

Jeśli pojazd nie spełnia wymagań technicznych w zakresie ochrony środowiska, to zostanie uznany za wycofany z eksploatacji - stanowi nowelizacja ustawy o odpadach przyjęta przez Sejm.

Chodzi o wymogi odnośnie m.in. ochrony środowiska i bezpieczeństwa użytkowania. Jeśli auto nie spełni tych kryteriów, zostanie ono uznane przez inspekcję ochrony środowiska za wycofane z eksploatacji i zostanie poddane demontażowi w specjalnej stacji.

Właściciel takiego pojazdu będzie zobowiązany do oddania go odpowiedniej stacji demontażu, która z kolei będzie musiała osiągać odpowiednio wysoki poziom odzysku.

Nowe przepisy mają wyeliminować z ulic samochody z wyciekami płynów, czy emitujące zbyt dużo spalin.

Zmiany przepisów czekają teraz na podpis prezydenta.

http://moto.onet.pl/1596865,1,rzad-walc ... tml?node=2

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Zupełnie niedawno chyba był już o tym temat który oczywiście doprowadził do bezsensownej dyskusji ;)

Będzie projekt ustawy to będzie możliwość wpłynięcia na swoich posłów...

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jeśli pojazd nie spełnia wymagań technicznych w zakresie ochrony środowiska, to zostanie uznany za wycofany z eksploatacji - stanowi nowelizacja ustawy o odpadach przyjęta przez Sejm.

Zmiany przepisów czekają teraz na podpis prezydenta.

Na razie bez komentarza to pozostawię.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
mroziu pisze:
wyeliminować z ulic samochody z wyciekami płynów

Ups .. muszę się żegnać z CE... [zlosnik]
Nie nękajcie mnie już tymi wszystkimi ustawami .. i przepisami. Czy wszyscy naprawdę chcą żeby człowiek przestał czuć się chodź trochę wolny?
W d... niech mnie pocałują z tym wszystkim. Tyle mogę na ten temat powiedzieć. Samochodu nikt mi nie odbierze... a to żeby był w jak najlepszym stanie to już mój interes i moja głowa...
Ok. Nie dopuścić do ruchu jak "są wycieki, zbyt zanieczyszcza powietrze" itd .. ale nikt nie przecież nie zmusi do zdemontowania samochodu, który kocham..
Tyle

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
swój chłop

Kurcze, po co specustwawa odnośnie ochrony środowiska? A czy do !@#$@! nędzy nie wystarczy wziąć się za stacje diagnostyczne które dają przegląd za 100zl w dowodzie? Zniknie problem niesprawnych aut, kopcących na niebiesko i plamiących olejem.
Naprawdę nie wiem, czemu polscy prawodawcy zawsze chcą wyważać otwarte drzwi.

Wyprzedzaj, wyprzedzaj - Twoje nerki uratują komuś życie !!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Rozpędziłem się z komentarzem :-)

A był on błędny.

MB 123 230E, ASB i gaz 82 - dawca

Audi 100 2,3, ASB i gaz 91.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A mi sie wydaje ze redaktorzy portali znowu sie "podjarali" a jak zwykle skonczy sie tylko burzliwa dyskusja. Dawno temu zalozylem temat "Koniec importu szrotu do Polski" czy jakos tak. Temat byl dosc ostry i jedni probowali przekonac drugich do swoich racji? I co?No nic bo jak importowano stare auta tak importuje sie dalej.Wydaje mi sie ze z tym bedzie tak samo.

Tytuł:
swój chłop

Podjarali?
http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/opisy/2002.htm
http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/ustawy/2002_u.htm
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/3 ... owane.html

Ustawa już przegłosowana, czeka na podpis.

"3) po art. 3 dodaje się art. 3a w brzmieniu:
„Art. 3a. 1. Pojazdy, które nie spełniają wymagań technicznych, zapewniających ochronę środowiska lub zdrowia lub życia ludzi, określonych w przepisach wydanych na podstawie ust. 2, są pojazdami wycofanymi z eksploatacji." - czyli wystarczy że nie spełnia normy np EURO4, lekko cieknie z silnika, albo nie ma ABS - musisz oddać na złom i nie dostaniesz nawet złotówki!

A własnoręczne wykręcenie lusterk przed złomowaniem -kara od 10.000 do 300.000!.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Zaraz powoli czyli jezeli moj Diesel ma norme EURO 3 a jest z 2003r to musze go zezlomowac?Jezeli mam sprawne zadbane auto z brakiem ABSu to musze je oddac na zlom tylko dlatego ze nie ma ABS?Chyba nie...

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Nikt się nie podjarał... Ustawa czeka na podpis Prezydenta :(

Jest to bubel jakich mało. Braliśmy z Mojojojo ( i jeszcze kilkoma osobami) udział w pracach nad tą Ustawą... Niestety pomimo naszych sprzeciwów i wielu kontrpropozycji do kontrowersyjnych zapisów, nie udało się zmienić tych zapisów. Zresztą całe prace nad tą ustawą były bardzo burzliwe. Wychodzi na to, że lobby złomiarzy (o, przepraszam, recyklingowców - bo w trakcie prac dowiedziałem się, że to różnica :-? ) jest bardzo silne i żadne nasze wysiłki nie przyniosły rezultatu. Początkowo pewne zmiany przeszły, ale w pózniejszym toku powrócono do zapisów początkowych...

b@artek - na razie nikt nie każe złomować Ci auta, ale pozostaje takie niebezpieczeństwo... Wszystko zależy od przepisów wykonawczych, które Minister Srodowiska w porozumieniu z Ministrem Infrastruktury mają wydać. Jeżeli w tym rozporządzeniu bedzie wymóg, że auto musi spełniac normę Euro4, aby być dopuszczone do ruchu, to wszystkie auta, które tego nie będą spełniać będą uznawane za auta wycofane z eksploatacji. Auta wycofane z eksploatacji to w myśl ustawy odpad. Odpad należy bezwzględnie przekazać do uprawnionej stacji demontażu... Granda jakich mało!
A jak wymontujesz cokolwiek z auta wycofanego z eksploatacji poza stacją demontażu, to grozi Ci olbrzymia kara przytoczona przez Candy'ego...

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nie czytałem ustawy, tylko pobieżnie temat więc prosze mnie nie linczować ale czy ja dobrze rozumiem, że np taka karetka pogotowia, radiowóz i śmieciarka też pójdą na złom bo nie spełniają Euro 4?

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

LiveLetDie pisze:
bo nie spełniają Euro 4?

Z tym spełnianiem Euro4 to tylko przykład, więc proszę bez paniki [zlosnik]

Radiowozy, śmieciarki, karetki też... Chyba, że w rozporządzeniu znajdą sie zapisy, że nie dotyczy ono wyżej wspomnianych...

Najgorsze w tym bubule jest to, że powstały bardzo niebezpieczne zapisy. A ich zakres stosowania i pełne skutki poznamy dopiero po wydaniu stosownych rozporządzeń do tejże ustawy... Na razie możemy gdybać i działać na hipotezach, prawdopodobnych, ale hipotezach...

Tytuł:
swój chłop

Problem w tym że w tej ustawie nie ma dokładnych wytycznych tylko ogólniki typu ekologia i bezpieczeństwo. Więc nie wiadomo co będzie w rzeczywistości, może nie będzie problemów, a może za jakiś wyciek kara złomowania. Baz możliwości odwołania czy poprawy we własnym zakresie.
Ustawa została przegłosowana przez PiS ,SLD PSL więc czemu prezydent miałby nie podpisać?

Jest też fragemnt o oldtimerach ale trzeba by porównać to poprawkę z oryginałem żeby zrozumieć sens:
"„b) pojazd mający co najmniej 25 lat, uznany przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;”,"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

No to na barykady! Poparcie stoczniowców i górników mamy bo oni raczej nówkami z salonu nie jeżdżą.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Candy78 pisze:
Jest też fragemnt o oldtimerach ale trzeba by porównać to poprawkę z oryginałem żeby zrozumieć sens:
"„b) pojazd mający co najmniej 25 lat, uznany przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;”,"

Tak, pojazdy zabytkowe są wyłaczone spod tej ustawy...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00