MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 16, 2025 6:37 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam!
Bedzie niecenzuralnie, bo jeszcze jestem ...........
Otoz dzisiejsza noc spedzilem u dziewczyny we Wroclawiu, auto postawilem na parkinku pod blokiem, dzielnica ponoc spokojna, aut tu nie kradna, mozna zostawic otwarte a jeszcze ci wysprzataja...
Mojego o malo co nie posprzatali.. z ulicy.
Dzisiaj rano zastalem auto z otwartymi zamkami. Myslalem najpierw ze zapomnialem zamknac, ale balagan w bagazniku, wylaczone na 0 swiatelko w kabinie oraz uszkodzony zamek drzwi kierowcy pozbawily mnie zludzen.
Jakis .............. dobral sie do mojej Laluni, urwalbym ............ rece przy samej dupie gdybym go dorwal. .............. chyba ostudzil wielki chromowany lancuch z klodka na kierownicy oraz Miś Lock na skrzyni biegow. Tak sadze, bo sam bylbym zaskoczony na jego miejscu.
Nic nie zginelo, nawet radio sie ostalo.
Jedyne straty to uszkodzony zamek. Teraz koledzy poradzcie prosze, co najlepiej z tym fantem zrobic?
Nie rozbieralem tego nigdy i nie wiem co mozna wymienic. Zalezy mi na tym, zeby nie nosic dwoch kluczykow.
Czy obecna wkladke da sie jakos zregenerowac? Co moglo sie uszkodzic? Objawy sa takie, ze kluczyk wchodzi tylko jakies 2/3 dlugosci i nie chce dalej, oczywiscie o obrocie nie ma mowy. Zaslonka nie jest zniszczona, maskownica tez nie. Czy mozna jakos rozkrecic i naprawic sama wkladke?
Jesli nie, to czy jest mozliwosc wymiany samej wkladki (tego srodka z zapadkami) i dopasowania jej do oryginalnego mojego kluczyka?
Widzialem aukcje na allegro http://allegro.pl/item756751532_wkladka ... chrom.html ale tu jest cala wkladka z tym elementem klamki... troche to drogie..
Co byscie poradzili?
Nie pali mi sie, auto stoi na ogrodzie u mnie na wiosce pod domem i strzega go dwa brytany wiec nastepnemu takiemu ........... predzej wypruja flaki niz pozwola dotknac mojej Laluni. Nie chce oddawac tego specjalistom od zamkow, bo oni najczesciej nie maja pojecia o nieniszczacym rozbieraniu tapicerki w MB, sam sobie ja zdejme i o ile to mozliwe wyjme zamek.
Co poradzicie Panowie?
Pozdrawiam!

W wykropkowanych miejscach moderator proponuje czytającym samodzielnie wstawić epitety, które im do głowy przyjdą aby odpowiednio odnieść zdenerwowanie piszącego - Worek

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
Bo w życiu trzeba być agresorem nie ofiarą [oczko]
Szczęście w nieszcześciu chłopaku. Fakt, masz prawo być wściekły .. ale zobacz co by było jak by na Twoim miejscu rano stał jakiś Fiat Panda ??!!
No jeśli nie chcesz nosic 2 kluczyków (ja tak robię, nie boli) to jesteś skazany na wymianę wszystkich wkładek.
A tu już spore pole do popisu.. od używek, przez podróbki i ASO.. <br>Dodano po 2 minutach.:<br> Ale zaraz zaraz. Wcale nie. Przecież chyba w ASO dorabiaja wkładki pod oryginalny kluczyk ....

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

W Gliwicach znam magika któremu dajesz 2-3 wkładki i kluczyk - a on robi z nich tak przestawiajać zębatki że pasuja do twojego kluczyka. 60 zł to kosztuje

Ex - S123 200D W124 E200T W126 560SEC ,W123 240D ,W124 230CE ,W124 300D , W123 200D u.v.a. :)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

hogben pisze:
W Gliwicach znam magika któremu dajesz 2-3 wkładki i kluczyk - a on robi z nich tak przestawiajać zębatki że pasuja do twojego kluczyka. 60 zł to kosztuje

Minus tego jest taki że potrafią pasować też i inne kluczyki po takim zabiegu

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jak ten łańcuch mocujesz? Bo to ciekawe, może zastosuje :)

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Z zabezipeczeniami na kierownicy jest wszystko cacy... gdyby nie to, że pręt kierownicy tnie się bez wysiłku nożycami do metalu - jest miękki - ze względów bezpieczeństwa. To jakby zapiąć lagę na guzik od pikowanej kanapy.
Najlepsze wykumane przezmnie zabezpieczenie spinało pedał/pedały nie pozwalajac je wcisnąć ale miało jedną wadę - było nawet przezemnie trudno demontowalne i niezbyt wygone. Zrobione tak aby nie można się było dostać do zamka kłódki łamakiem ani do jej bolca, resztę aby przeciąć - tylko szlifierka kątowa.
Rozmawiałem kiedyś z ludźmi zajmującymi się złodziejstwem od strony scigania, złodziej jak idzie do auta rozpoznaje zabezpieczenia mechaniczne - miś lok - nurkuje pod auto o ocenia możliwość włączenia biegu, albo wie czy jest to proste w danym modelu czy nie bo widzi co blokuje, gdzie jest umieszczony. Jeśli blokuje sam lewarek w MB to jest do zdjęcia jedna spinka...
Masz szczęście, że nie trafiłeś na fachowca, który szedł po konkretne auto a pewnie na znudzonych blokersów co chcieli sobie pojeździć.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Co do kierownicy. Fakt, latwo ja przeciac. Tyle, ze zlodziej przewaznie nie wyprawia sie na wlam z nozycami, musi sie juz zasadzic. Na takich nie ma mocnych.
Co do urzadzenia na pedaly. Kiedys znajomy w Zgorzelcu mial takie cudo zrobione przez siebie w starym w124. Tez sie zbieralem zeby cos takiego pospawac z grubych blach, tyle ze ja mam automat i w sumie tylko jeden pedal do blokowania, ale daloby sie...
Wracam z tematem zamka, ma ktos jeszcze jakis pomysl jak sie do tego dobrac?

ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Słyszałem, że warto wymienić stacyjki na te od 201ek. Nie dają się złamać.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ukaniu pisze:
Najlepsze wykumane przezmnie zabezpieczenie spinało pedał/pedały nie pozwalajac je wcisnąć ale miało jedną wadę

Ma trochę więcej niż jedną wadę :P Miałem takie ustrojstwo plus lagę na kierownicę która opierała się na desce rozdzielczej ( myślę, że zdjęcie jej trwało nie więcej niż 2 sekundy ;) Co do lagi na pedały miałem taką grubą ciężką a samochód i tak zniknął. Jak się później okazało gdy go odzyskałem to ta laga nie była pocięta w ogóle. Chyba jednak się da ją zdjąć bez cięcia [zlosnik]

Co do zmian na wkładki od W201 to też takie coś kiedyś mi polecono po kradzieży ;)

Ex: S210 420E 1996

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
Słowo od moderatora - przypominam koledzy, że kropkowanie niektórych liter w przekleństwach nie jest na tym forum tolerowane. Bardzo proszę o zastosowanie się do tego na przyszłość.
Posty zawierające powyższe zostały skasowane bez żadnych konsekwencji dla piszących - tym razem :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Masz racje Worek, przepraszam - ponioslo mnie..
Spac nie moglem dzisiaj z nerwow. Dzisiaj rano rozkrecilem klamke i wyjalem wkladke.. Totalnie zniszczona, rozsadzony bembenek, polamane zapadki. Pozniej wkleje zdjecia.
Ma ktos na zbyciu tanio cala wkladke z chromem na zewnatrz do w124?
Co do lagi. Wiem, widzialem, byly takie w sprzedazy w Tesco i w innych marketach, tyle samo warte co inne. Sam kiedys w maluchu sciagnalem sobie ta lage, bo zgubilem gdzies kluczyki.. golymi rekami dalo sie to zdjac.
Stacyjki od W201 tez na niewiele sie zdaja. Kumplowi gwizdneli wlasnie W124 spod domu, mial wlasnie taka stacyjke... Kradziez trwala doslownie kilkanascie sekund, bo na tyle tylko spuscil auto z oczu...
Ponowie pytanie. Ma ktos moze cala wkladke, ktora mu zalega? Moze byc bez kluczyka, jakos to sobie dopasuje..

EDIT: Dzisiaj moze dostane taka wkladke na szrocie dwie wioski dalej, maja miec rozbitego W124...

ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop

Panowie nie mieliscie zadnych zabezpieczen elektronicznych?
Takie najskuteczniej odstraszaja amatorw, bo profesjonalny jumacz sobie z najlepszymi poradzi, lecz taki nie bedzie sie bral za auto ponizej 50 tys?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
Borys pisze:
Stacyjki od W201 tez na niewiele sie zdaja

Jeden pies te stacyjki.. jeden z kolegów (pzdr) pokazał mi jak wygląda wchodzenie do MB bez kluczyków... jak wszystko dobrze pójdzie to chwila i po sprawie .... Tylko czasami stacyjki się źle łamią i nie da się jej przekręcić [zlosnik]

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dokladnie.. zaczynam rozumiec gosci, ktorzy wywalaja zamki, wstawiaja w ich miejsce zaslepki z tylnych klamek, zamek z bagaznika odlaczaja i zamykaja auto na pilota.. Tylko, ze wtedy prawie pewne, ze pojdzie szyba..

ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Koordian pisze:
Panowie nie mieliscie zadnych zabezpieczen elektronicznych?

Też jestem zwolennikiem takich rozwiązań. Nie mówie o klasycznych odcięciach z mikroswitchem ukrytym w jednym z 10 typowych miejsc, które złodziej wytypuje po naszych głupich pozach uskutecznianych wcelu wciśniecia takowego,ale o np. kartach zbliżeniowych itp. itd. Poza tym jestem zdania,ze nie należy nawet mieć w aucie diody informującej o fakcie posiadania alarmów, immobilizerów etc. Efekt zaskoczenia to połowa sukcesu. Poza tym im mniej w takim zabezpieczeniu inwencji Chińskich inżynierów a więcej naszej własnej, tym większe szanse na to, ze rano do pracy pojedziemy samochodem [zlosnik]

BTW. Polecam czujniki mikrofalowe - cieżko to dziadostwo zestroić, ale efekt jest wart godzin spędzonych na regulacji!

Pzdr!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00